用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 HKMA李國寶中學
go

HKMA李國寶中學 [複製鏈接]

我一星期有4日係學校附近.  感覺學生都o.k, 但點解咁多男女同學周街拍拖拖手? 係咪間間中學都係咁?

bkman

我見到的全是本地高年班學生拍拖, 我估起碼f.3以上.  見佢地著校服和打扮都很平實, 感覺是o.k.的. 拍拖的學生亦只是拖手, 他們亦可能是乖學生.   但見多pair著校服明目張膽在學校附近拖手, 我老人家有d睇唔慣.

有時見佢地華裔和非華裔學生在我地身邊食野,  都好活潑開朗, 不壞.  推測校內的校風應O.K.吧!  

另,我一直以為此校注重英文(只憑學校的介紹和外表推測), 但有次朋友聽對著校服拖友傾解, 原來個女仔唔識"weekend"點解被男朋友仔笑.  我有點驚愕......

By the way, 間間學校都有個別例子.  我亦只是個校外人,個人感覺沒有代表性, 希望此校的學生家長上來分享, 讓大家知得全面些!

bkman ,

升中interview我最擔心是要個女讀中文文章(無論是廣或普), 你IN過的學校中,唔知邊間唔使讀中文文章?

另你個女考劍橋英文成績好好WOW! 係自己操PASS PAPER定出去讀COURSE 架?

我最細的堂細佬同佢老婆都係福建中學舊生,佢地推薦我話校風幾好,老師超好,肯課餘時間教唔識的小朋友,讀書氣氛濃,個別同學成績好突出. 聽落唔錯, 你不妨考慮下叩門!

yuk hei mum,
sorry, 我冇問過佢地屬中文定英文部.佢地英文又真係唔好,但一樣大學畢業(去外國升學).  老實講當年福中大把位等人讀,而家唔同晒. 身邊好多人都有報讀福中.

bkman,
佢程度同french student 冇物分別. 都未輪到我住,仲有成年. 而家提早入來收集資料. 李國寶亦是我留意的其中一間中學.

‹ 上一主題|下一主題