用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: wynma
go

基灣多功課嗎? [複製鏈接]

曦彤媽媽,

係呀, 我囡囡星期一番黎就有11樣功課(未計改正及背/默書) 我睇到手冊都有d驚, 好彩亞囡唔使改正(所以計落少幾樣), 尋晚就好d, 只有7樣(唔計改正等), 所以好快就搞掂可以輕鬆吓.

原帖由 曦彤媽媽 於 09-9-22 10:28 發表

佢係1A班嫁! 佢唔係叻女, 只不過依家D功課仲少姐, 不過我估黎緊一個鐘頭應該做唔晒LU. 因為佢尋日都成7樣功課, 佢有個朋友仔2年級, 尋日係18樣功課呀. ...

原帖由 sarahlee 於 09-9-23 11:27 發表
曦彤媽媽,

係呀, 我囡囡星期一番黎就有11樣功課(未計改正及背/默書) 我睇到手冊都有d驚, 好彩亞囡唔使改正(所以計落少幾樣), 尋晚就好d, 只有7樣(唔計改正等), 所以好快就搞掂可以輕鬆吓.

...

係la, 真係好驚, 不過入得黎讀都要預左, 唯有就係教亞囡要自動波, 事關我要返工, 佢又要早瞓, 放左工減左食飯同沖涼時間, 都唔係好多時間用咋.

回覆 1# 曦彤媽媽 的文章

Hi .... 我個女做功課做得很慢.... 很慢...搞到佢做功課 5 - 6 樣都要做成個多兩個小時, 我睇到好眼訓..... 中文筆劃經常要改正呀, 因為 d 筆劃寫得不夠清楚....

醒目開學勳章

我一見到我女有抄詞, 我就頭暈, 因為我知要刪好多字. 仲要分數得丙咋, 佢真係寫得好肉酸. 我發覺真係要train佢寫字要字得靚d. 否則第時變做多好多樣功課.

"頭都暈"真係講出左我地家長o既心聲呀!!

一早都知基灣谷得勁,但真係估唔到一日可以有成十幾廿樣功課@@"""""""你地講得好,真係頭都暈呀~!

係呀, 係呀, 我都有番工, 所以番到屋企第一時間要睇佢功課先, 睇完食飯, 我沖涼時就要佢改功課, 跟住可以既話俾佢玩一陣/睇一陣書就要訓咯, d時間.......真係唔太夠用啊......

原帖由 曦彤媽媽 於 09-9-23 11:40 發表

係la, 真係好驚, 不過入得黎讀都要預左, 唯有就係教亞囡要自動波, 事關我要返工, 佢又要早瞓, 放左工減左食飯同沖涼時間, 都唔係好多時間用咋. ...

我個女以前d字都麻麻, 但自從佢見到佢同學d字好靚, 老師俾3個stamp佢之後, 佢d字就自動自覺咁靚左好多, 唔使我勞氣.....媽媽, 加油啊...

原帖由 raikkonen 於 09-9-23 14:02 發表
我一見到我女有抄詞, 我就頭暈, 因為我知要刪好多字. 仲要分數得丙咋, 佢真係寫得好肉酸. 我發覺真係要train佢寫字要字得靚d. 否則第時變做多好多樣功課. ...

曦彤媽媽,

係咪每天都有導修堂給學生在學校做功課, 如果咁樣, 真係可以慳番唔少時間, 咁係屋企做的功課可以快些完成.

原帖由 曦彤媽媽 於 09-9-23 10:09 發表

唔係罰抄, 係計埋d溫書同改正咁lor, 如果d功課做得ok, 無咩野改, 就唔洗做咁多嘅. 不過聽亞囡講, 佢地導修堂都可以做功課, 如果做咁d先返屋企, 應該唔洗做好耐嘅! ...
[img] http://tac.families.com/ezb/932337.png[img]
[img] http://tac.families.com/ezb/932338.png[img]
教養孩童, 使他走當行的道, 就是到老他也不偏離.

醒目開學勳章

我女話修導堂係做青蛙書(即係只會係學校先做的閱讀訓練), 功課係要係屋企做以嫁.

原帖由 paltiBB 於 09-9-24 16:00 發表
曦彤媽媽,

係咪每天都有導修堂給學生在學校做功課, 如果咁樣, 真係可以慳番唔少時間, 咁係屋企做的功課可以快些完成.

老師D禮物特別有用的

老師一句,好過我地家長講10句呀!

功課實在令我太頭痛,我而家試將個仔放去補習社.如果好,遲D放埋個女過去.希望補得好,唔駛我咁煩
原帖由 sarahlee 於 09-9-24 10:45 發表
我個女以前d字都麻麻, 但自從佢見到佢同學d字好靚, 老師俾3個stamp佢之後, 佢d字就自動自覺咁靚左好多, 唔使我勞氣.....媽媽, 加油啊...

醒目開學勳章

你小朋友讀邊班呀, 咁快要去補習社?

原帖由 madgemama 於 09-9-27 16:48 發表
老師一句,好過我地家長講10句呀!

功課實在令我太頭痛,我而家試將個仔放去補習社.如果好,遲D放埋個女過去.希望補得好,唔駛我咁煩

誠意推薦“尖才教室”

師生比例:5人以下

教兩個勞氣丫嘛

唉,我唔想叫佢地做功課,叫到d關係都差哂.即管試下補習社囉.我都問左好多人意見,又親自去左好多間到問同埋睇,先選擇左.期待阿仔測驗的成績

原帖由 raikkonen 於 09-9-28 14:20 發表
你小朋友讀邊班呀, 咁快要去補習社?
‹ 上一主題|下一主題