用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 迦南 - K1 interview (食物敏感)
go

迦南 - K1 interview (食物敏感) [複製鏈接]

有無媽咪知道Why 迦南 - K1 interview 時, 要問有冇"食物敏感", "有咩唔食得", 如果我個仔有"花生敏感" 或"G6pd",  係唔係唔收(岐視成份) , 定係學校會有特別安排??

0    0    0    0

原帖由 honeyki 於 08-11-3 12:10 發表
有無媽咪知道Why 迦南 - K1 interview 時, 要問有冇"食物敏感", "有咩唔食得", 如果我個仔有"花生敏感" 或"G6pd",  係唔係唔收(岐視成份) , 定係學校會有特別安排??
    ...

我估係安排茶點同埋教具要小心d je

回覆 # 的文章

可能係啦, 咁請問有冇小朋友係interview個陣已經講係"食物敏感"或"G6pd", 都成功被取錄呢?

食物敏感

我個仔上年interview 時都有問我有無食物敏感,我話佢有濕疹,好多食物都唔食得,最後都成功被取錄了k1,相信學校都係想了解多啲方便日後茶點安排。

原帖由 honeyki 於 08-11-3 12:32 發表
可能係啦, 咁請問有冇小朋友係interview個陣已經講係"食物敏感"或"G6pd", 都成功被取錄呢?
[img align=left]http://www.hk-laufamily.com/_1721.gif[/img][img align=right]http://www.hk-laufamily.com/_1983.gif[/img]

回覆 # 的文章

咁每日既茶點小食, 係自己預備定學校arrange?

醒目開學勳章

每日既茶點小食都係學校安排好架,
有瘦肉粥, 通粉, 面包, 麥皮等等...

原帖由 honeyki 於 08-11-4 10:47 發表
咁每日既茶點小食, 係自己預備定學校arrange?

係. 我估都係因為要安排茶點. 我舊年都有考迦南. 樓主唔使太敏感ge, 況且G6PD又唔係咩大病, 又唔會傳染人, 學校唔會歧視ge
原帖由 marcuscyrus 於 08-11-3 12:24 發表

我估係安排茶點同埋教具要小心d je

回覆 # 的文章

咁都放心啲, 不過都未知收唔收, 聽聞今年好多人報, 重要細仔, 有啲擔心.

唔洗擔心, 因為我囝囝係個超級敏感bb, 迦南都收咗, 而且老師真係會小心安排荼點架, 學校收咗之後都會再三confirm 敏感食物... 令我好放心呀

唔駛擔心, 只是在食品上要另外安排, 因為我囡囡都係續迦南, 開家長會時校長亦有提及對食物敏感的學生安排, 相信你的情況只是紀錄在案啫

回覆 # 的文章

多謝各位媽咪既回覆, 如果阿仔係"細仔", 係唔係只收 pm class, 同埋幾時會開家長會?
‹ 上一主題|下一主題