用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: cecilia001
go

11/8 interview [複製鏈接]

原帖由 rubytse 於 08-11-9 23:11 發表
gmajor,

無puzzle, 生果...
不過有問魚, 菜...阿女仲答左西蘭花係小白菜 !!
另外仲有問魚用咩器皿放.
都約莫in左10mins, 我覺得問題有d 都幾深下.

rubytse,
你女女係埋大女? d問題又真係深d wor! 仲考唱歌!

問我女女果d都算簡單!
老師問女女蘋果, 蛋, 女女自己介紹佐香蕉, 粟米... 問女女中唔中意食XX? 要求女女"畢"蛋比老師/爸爸/媽媽食... 見女女將蛋係幾個碗畢來畢去, 就讚佢的手腕都算靈活!
之後去課室中間的台仔度玩Puzzle, 女女一見車就雙眼發光! 係咁蹗架puzzle車... 老師就問佢係咩來? 之後又要佢圖形配對, d圖形(車/警察...)3尖8角唔規則, 都幾難砌, 女女頭頭果3塊就砌得快, 之後果d就慢佐! 最後要女女執返d puzzle, 我就提女女pa返好張櫈...
原本應該走人, 不過女女太中意煮飯仔, 又跑返去玩, 呢個時候, 老師就話:"下次再來玩啦!" 我估想我地快d閃!
送貼紙果陣又問:"呢個係咩來架?"
in女女的老師都幾後生, 算好有耐性, 因為女女好多時要問兩三次先肯答!

原帖由 kkmoremore 於 08-11-10 00:19 發表
我個女in時in得都唔係咁好, 但最後老師問我女女鍾唔鍾意間學校及遲o的再返來玩好唔好. 唔知機會大唔大呢? 有冇媽咪都有此情況?

好大機會 ... 我女女in另一間的時候老師就係咁問, 最後真係得佐上午班!

我女女in的時候, 最後佢都玩到唔願走, 可能老師想請佢扯, 所以同女女講:"下次再來玩啦!

原帖由 foggyao 於 08-11-10 13:48 發表
jjtseung,

原來你都有去in呀! 我女無你個女咁叻叻喇! 同埋我女太鍾意玩喇, 但去到間房, 得老師度成枱玩具, 但老師又唔會比佢左揀右揀, 逼佢玩搭積木先, 阻左佢幾次囉玩具, 我家大小姐咪覺得無癮同唔係咁鍾意嚕! 所 ...

我覺得如果老師識得順應小朋友的喜好而去問問題, 咁小朋友的表現就會好好多!
in女女呢個老師都好後生, 頭頭佢要我女女攞蘋果, 我女女都攞佐... 不過之後女女掛住玩畢蛋, 就唔想玩蘋果, 所以之後就無睬佢... 咁老師轉返來問蛋, 女女即刻肯答肯做...
所以interview真係好睇彩數!

至於PM班定AM班... 我睇邊d kinder, &女女表現, 如果我最心水的, 上下午都受! 如果見老師都好中意女女咁, 我會幾firm要上午班!

回覆 # 的文章

老師知囡囡唔係好識講嘢, 仲係講BB話, 所以無乜問嘢, 只是叫佢比egg, 菜及煮飯仔, 無玩puzzle, 老師問我哋會不會讀pm, 我哋話無所謂, 因哥哥返小學都是pm, 跟着就bye bye喇.
但我哋走時見老師執"指示牌"而我哋的no.是60, 我估大約得65人見, 老師話可收90人, 不過今年少人報名, 咁是否全部或大部份都收呢??
不過我住東區, 好似太遠了而且聽講也很多雜費所以我哋都是考多幾間再作决定, 不過我老公就很喜歡學校環境, 我就話考到先算啦!!

我個囡係8月中出世, 唔算係大女…
唔知係咪有個別至會考唔一樣野?
我地全程都無離開過張檯去考其他野, 無砌Puzzle,
但有玩過大大舊 d lego, 我地都無考過圖形配對呀.

原帖由 jjtseung 於 08-11-10 13:50 發表

rubytse,
你女女係埋大女? d問題又真係深d wor! 仲考唱歌!

問我女女果d都算簡單!
老師問女女蘋果, 蛋, 女女自己介紹佐香蕉, 粟米... 問女女中唔中意食XX? 要求女女"畢"蛋比老師/爸爸/媽媽食... 見女女將蛋係幾個 ...

會唔會對個個家長&小朋友都有禮貌地咁講?
個日老師都有同我囡講話鍾意玩玩具的話下次返黎玩,
最後走同老師bye bye時, 老師仲同我講下次見
我諗佢係禮貌上咁講呢 ~

原帖由 jjtseung 於 08-11-10 13:56 發表

好大機會 ... 我女女in另一間的時候老師就係咁問, 最後真係得佐上午班!

我女女in的時候, 最後佢都玩到唔願走, 可能老師想請佢扯, 所以同女女講:"下次再來玩啦! ...

我見 d 概覽書話 07-08 年度收 5X 位學生, 即係今年會收多左?

原帖由 cecilia001 於 08-11-10 14:18 發表
老師知囡囡唔係好識講嘢, 仲係講BB話, 所以無乜問嘢, 只是叫佢比egg, 菜及煮飯仔, 無玩puzzle, 老師問我哋會不會讀pm, 我哋話無所謂, 因哥哥返小學都是pm, 跟着就bye bye喇.
但我哋走時見老師執"指示牌"而我哋的no. ...

好想快些知道收晤收.... 好緊張

原帖由 cecilia001 於 08-11-10 14:18 發表

我個考嘅嘢同你個差唔多媧! 可能都係我女女唔係好識講嘢啦!

jjtseung, 你個係超細女媧, 考咁多嘢仲要你女女可以做足&講足晒, 我稔你又會中獎!

I saw someone's BLOG saying she has finished interview on Oct 25 and one person in this St. Clare's thread saying she interviewed on Nov1.  But they haven't mentioned details.  So, I'm not sure at all.

Anyway, hope that there is really only 65 children apply and 90 will be accepted.  If so, all of us will be accepted.

BTW, my teacher also asked my girl to sing, but of course, she didn't sing at all.  We have puzzle, lego, & fruit session too (and use spoon to handle the egg).  

However, she hasn't ask us to 下次返黎玩 !

cecilia001,
What time was your interview ?  Was it very late afternoon ?

hi 各位mami,

我個囡訓左喇!所以可以上黎傾計!

你地就好喇問咁多問題,我好擔心又心急,好想快d知,我下午考,第5X!

我就快要暗阿囡訓...
我考中午排第4x個  

原帖由 Gmajor 於 08-11-10 22:31 發表
hi 各位mami,

我個囡訓左喇!所以可以上黎傾計!

你地就好喇問咁多問題,我好擔心又心急,好想快d知,我下午考,第5X!

rubytse,

囡囡依加係唔係有番nursery架!
你第4X,咁我地相差唔係好遠,其實我fd o個女都黎in,佢同我一樣,都係大女,又係入去我in o個問房,問同一問題,完全一樣!

原帖由 rubytse 於 08-11-10 22:42 發表
我就快要暗阿囡訓...
我考中午排第4x個  

我個女日日8:30pm入房, 9點前訓着啦!

我考朝早!

如果真係100個都無, 我估真係差不多人人有份!

係呢, 你地中意St. Clare's d咩呢?

hi jjtseung,

我同老公都鍾意佢地校風,有時o係見到d同學,個個都乖,讀書樣!同埋小學係英小,咁上中學唔駛咁辛苦,難追!

咁你呢,點解梗St Clare's?

原帖由 Gmajor 於 08-11-10 23:08 發表
hi jjtseung,

我同老公都鍾意佢地校風,有時o係見到d同學,個個都乖,讀書樣!同埋小學係英小,咁上中學唔駛咁辛苦,難追!

咁你呢,點解梗St Clare's? ...

我都係因為佢有英小, 英中... &聽講老師好有愛心!
不過我住東區, 擔心交通問題, 所以佢唔係我首選!

jjtseung,

我睇過小學(St Clare's)post,好似小學定中學係有法文學,不過唔會計分,唔比咁大壓力比學生,又話學生如果成績唔好,老師會幫佢地補習!

呢間學校真係好好,我都想個囡入到!

原帖由 Gmajor 於 08-11-10 23:21 發表
jjtseung,

我睇過小學(St Clare's)post,好似小學定中學係有法文學,不過唔會計分,唔比咁大壓力比學生,又話學生如果成績唔好,老師會幫佢地補習!

呢間學校真係好好,我都想個囡入到! ...

Gmajor,
放心啦! 你咁有心, 你女女會入到架!

咁你係埋住中西區? 有無報聖心?

jjtseung,

我地係住中西區,我同老公諗住,如果收左,就未必報喇!
‹ 上一主題|下一主題