用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會聖三一堂曾肇添幼稚園 聖三一堂曾肇添幼稚園~~10年度K2家長召集區 ...
樓主: YML
go

聖三一堂曾肇添幼稚園~~10年度K2家長召集區 [複製鏈接]

原帖由 維豬豬 於 09-9-3 10:34 發表

海晴媽﹕

海晴係咪未返過n班呀?所以佢唔明白乜野係守紀律,等佢返耐d,睇到其他小朋友點樣做就會明白啦,呢樣你唔使擔心,仲何況海晴係細女,係呢個階段一定係會比人差少少既啦,等佢大少少個差別就會慢慢無啦,維維都係細仔,男仔既 ...

維維媽:

維維又係細仔呀 ?! 海晴11月30日出世, 維維呢?
請問馮主任比左d咩意見你呢 ?
講真...我都mon住海晴表現, 如覺得佢唔OKEY, 都會考慮比海晴repeat 一年K1. ^^

昨晚早咗少少返屋企 (10點幾, 朗軒未訓), 有時間同仔仔傾吓計, 佢話俾我聽前日食餅 & 昨日食蛋糕, 最緊要係佢話鐘意返學, 返學好開心, 安樂晒

原帖由 YML 於 09-9-2 20:26 發表
各位媽咪,

原來今日開始有茶點食喇, 你地可以問下小朋友今日返學果時食左咩, 我都問左海晴, 佢話食左餅餅, hehe~

我之前就影左9月份茶點表, 放上黎分享下先~

http://deco-01.slide.com/r/1/0/dl/B8Q0COY ...

morris...依幾日都有喊呀...
佢以前返N班都係咁...
"辦"喊..
但佢一入到課室比本書佢就無事
:verycold: :party: :sleep:

其實學校個網都有茶點表,

http://www.tstkg.edu.hk/meals.html

原帖由 YML 於 09-9-3 11:00 發表

維維媽:

維維又係細仔呀 ?! 海晴11月30日出世, 維維呢?
請問馮主任比左d咩意見你呢 ?
講真...我都mon住海晴表現, 如覺得佢唔OKEY, 都會考慮比海晴repeat 一年K1. ^^ ...

維維係10月尾出世既,同10月尾出世既細女比較既話佢都會再差d,因為男仔既發展真係會慢d,所以維維歲半我就俾佢係美雅返n班,舊年都係美雅讀k1,諗住今年俾佢轉校讀多年k1做大仔,而聖三一面試時我都係見今年既k1,但由今年年頭開始,我覺得佢突然間進步的好快,好似突然間醒目咗好多,咁就打電話俾馮主任,問下佢到底返k1定係k2好,馮主任叫我帶維維去俾佢見多次再決定,見完後馮主任話維維跟本唔需要重讀k1,佢樣樣表現都ok,每一間幼稚園既k1都係一樣,教小朋友守秩序、合群呀等等,如果佢再重新再學一次,佢會覺得好悶,反而會無心機返學,而返k2的話細仔所輸既主要係手仔寫字唔夠力,只要係呢方面再加強d訓練下佢咁就無問題,如果真係想佢做大仔,倒不如k2或者k3先至重讀,因呢段時間會有學術方面既學習,就算重讀都唔會浪費咗一年時間.我覺得馮主任講得好有道理,咁咪就決定俾佢升返k2啦.我都真係好多謝馮主任對我既幫忙呀,唔使維維浪費咗一年呀真係.
歡迎進入維豬豬愛的小屋
http://www.babyhome.com.tw/bb/349338

原帖由 GCCHAN 於 09-9-4 13:32 發表
昨晚早咗少少返屋企 (10點幾, 朗軒未訓), 有時間同仔仔傾吓計, 佢話俾我聽前日食餅 & 昨日食蛋糕, 最緊要係佢話鐘意返學, 返學好開心, 安樂晒

...

哇....朗軒成10點幾都仲未瞓呀?小心黑眼圈喎.
歡迎進入維豬豬愛的小屋
http://www.babyhome.com.tw/bb/349338

朗軒返n1時都係慣咗 10點半訓, so far 仲好靚仔  

原帖由 維豬豬 於 09-9-5 19:31 發表

哇....朗軒成10點幾都仲未瞓呀?小心黑眼圈喎.

你地諗咗用咩材料黎做環保燈籠未 ??

膠汽水樽

請問各家長個“劍橋圖書網上學習計劃”及“英國劍橋英語電子學習”是否一定要參加?

原帖由 GCCHAN 於 09-9-9 17:59 發表
你地諗咗用咩材料黎做環保燈籠未 ??

我值頭係一個零藝術細胞既人,完全諗唔到點樣整個燈籠....
歡迎進入維豬豬愛的小屋

各位媽媽:  

我都想問下你地會唔會買呀
???

原帖由 elsasiu 於 09-9-9 21:11 發表
請問各家長個“劍橋圖書網上學習計劃”及“英國劍橋英語電子學習”是否一定要參加?

我都想知, 因佢張通告寫到好似每個小朋友都要買咁

原帖由 ^.^morris 於 09-9-10 10:18 發表
各位媽媽:  

我都想問下你地會唔會買呀
???

原帖由 elsasiu 於 09-9-9 21:11 發表

請問張通告幾時派的 ?!

原帖由 YML 於 09-9-10 15:05 發表

請問張通告幾時派的 ?!

九月八日派的,海晴媽咪及其她媽咪會唔會買?

我諗我會買, 不過都係問吓爸爸意見先 (雖然佢多數答: 你話事啦 !! )

原帖由 elsasiu 於 09-9-10 18:12 發表

九月八日派的,海晴媽咪及其她媽咪會唔會買?

原來k2班都係整燈籠咩 ?? 我都未諗到點整

原帖由 維豬豬 於 09-9-9 21:37 發表

我值頭係一個零藝術細胞既人,完全諗唔到點樣整個燈籠....

原帖由 GCCHAN 於 09-9-11 13:43 發表
原來k2班都係整燈籠咩 ?? 我都未諗到點整

燈籠就諗住星期六日在家...睇下有咩垃圾可以整到~
我只係訂左playtime english 同埋互動學習光碟jar, 因為我問過陳老師, 佢地上堂都會教...所以想買比海晴在家睇下囉~

k2尋日派咗興趣班通告,有中國舞、體操、非洲鼓、英文拼音班(只係見到高班同低班時間喎,幼兒班有無呀?)
但打過去學校問過,暫時唔會有繪畫班,好失望呀,係呢頭都搵唔到好既畫班.
歡迎進入維豬豬愛的小屋

Hoi Ching Mom,
may I know when they give us the apply form for playtime english and 互動學習光碟, i dont know gar?and that canbridge, seems K2 and K3 also has if join in K1 wor? necessary gar?as need to read the book from the PC ah? I am still thinking buy or not~~so so headache...
I am afraid i have no time to teach him to read and see from the PC lor!!
pls share if other parents has any command of this, thanks!
原帖由 YML 於 09-9-11 15:24 發表

燈籠就諗住星期六日在家...睇下有咩垃圾可以整到~
我只係訂左playtime english 同埋互動學習光碟jar, 因為我問過陳老師, 佢地上堂都會教...所以想買比海晴在家睇下囉~ ...
‹ 上一主題|下一主題