用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會聖三一堂曾肇添幼稚園 聖三一堂曾肇添幼稚園~~10年度K2家長召集區 ...
樓主: YML
go

聖三一堂曾肇添幼稚園~~10年度K2家長召集區 [複製鏈接]

咁啱, 我明天應會同佢哋一齊等車,但唔會同佢一齊返
原帖由 YML 於 09-8-27 15:24 發表

今日放學, 我同海晴搭21號巴士返土瓜灣時, 我見到言希同你99都係搭21號巴士呀, 我地仲同一個站下車添, 我諗你家同我娘家都好鬼近...哈哈~

我剛剛book 埋校車, 來回東方紅, 我諗海晴同言希都係同一個站上落車. ^^
...

原帖由 chaukwan 於 09-8-27 16:45 發表
咁啱, 我明天應會同佢哋一齊等車,但唔會同佢一齊返

ok, 咁明早見喇~~

I am apply to do 學校義工 when fill in the form lor, then i asked Miss Chan that they will see those functions is match our time or not lor, if not, they wont force us to do gar...seems flexable lor, so i promise them that if i have time will do lor.....how about u ah? as I also need to resume duty next week so that we cannot see in the school every morning.
原帖由 chaukwan 於 09-8-27 11:07 發表
你哋係咪個個都係自己湊小朋友呀, 我就要返工所以係我99同工人姐姐湊要搭校車好難係學校見到你哋,你哋會唔會參加學校義工呀

海晴媽果日都冇時間可以同你聊天, 呢兩日我都冇時間陪個女去等校車你好似有去都唔知幾時才可以再見

原帖由 chaukwan 於 09-9-1 14:22 發表
海晴媽果日都冇時間可以同你聊天, 呢兩日我都冇時間陪個女去等校車你好似有去都唔知幾時才可以再見

chaukwan,

我明天都會去送海晴等校車, 你呢?
你真係大可放心, 言希真係好乖好大個女, 佢係海晴既大姐姐黎架.
言希2月出世, 而海晴就11月30日, 相差成10個月, 差距真係好大, 自律性同自理性言希真係叻好多好多.
言希又識照顧海晴, 又識拖住海晴上落車, 真係乖乖同叻叻....
我遲d放張相比你睇下, 言希就返K1, 而海晴就好似返N1咁, 哈哈~

海晴媽:
我可能不行, 我在柴灣返工如果送埋佢就趕唔急, 你呢排係咪請咗假定係你係附近返工
其實海晴都好叻都唔會哭算係好啦, 小朋友差10個月
都會差好多, 我言希好粘我有時怕陪佢佢反而會哭
你有同佢哋影相呀, 遲d send俾我謝謝!

原帖由 YML 於 09-9-1 16:39 發表

chaukwan,

我明天都會去送海晴等校車, 你呢?
你真係大可放心, 言希真係好乖好大個女, 佢係海晴既大姐姐黎架.
言希2月出世, 而海晴就11月30日, 相差成10個月, 差距真係好大, 自律性同自理性言希真係叻好多好多.
...

原帖由 chaukwan 於 09-9-1 14:22 發表

Hi.....chaukwan,
我是祉君媽咪,祉君同言希一班的。
如果大家都做學校義工,大家咪可已多的機會見面^_^

海晴媽﹕
我係咪好叻咁都認得你呀?
估唔到第一日返學就見到你呀,
睇來大家都係好心急....好心急要第一時間接囝囝囡囡,
排隊都要排係最前面.
歡迎進入維豬豬愛的小屋
http://www.babyhome.com.tw/bb/349338

原帖由 維豬豬 於 09-9-2 10:33 發表
海晴媽﹕
我係咪好叻咁都認得你呀?
估唔到第一日返學就見到你呀,
睇來大家都係好心急....好心急要第一時間接囝囝囡囡,
排隊都要排係最前面. ...

Haha...我其實唔洗接, 只係睇下海晴既情況, 因佢係細女, 有d擔心~
唉~ 今早佢班老師打比我, 提我帶少少野, 之後佢就問我: 你地係屋企係唔係用英文同海晴溝通架? 我話唔係呀, 都係用中文....
之後班主任就話海晴成日坐唔定, 叫佢坐返埋位佢就好似唔多明咁...所以咪以為我地係屋企用英文同海晴溝通囉, 唉~ 佢自律性真係低過其他同學仔~

海晴媽:

你唔使擔心其實海晴都未到3歲坐唔定都唔出奇, 我言希一個月前都咁, 唔知點解到今個月個情況就好好多,小朋友係咁啦可能下個星期海晴就會進步好多啦

原帖由 YML 於 09-9-2 11:39 發表

Haha...我其實唔洗接, 只係睇下海晴既情況, 因佢係細女, 有d擔心~
唉~ 今早佢班老師打比我, 提我帶少少野, 之後佢就問我: 你地係屋企係唔係用英文同海晴溝通架? 我話唔係呀, 都係用中文....
之後班主任就話海晴成 ...

祉君媽:

我都有填咗參加學校義工, 我平時要返工冇乜時間去湊言希所以希望可以參加學校的活動多d了解學校的情況
希望的義工活動可以多數係星期六就好啦, 大家可以多的機會見吓面分亨一下心得

原帖由 elsasiu 於 09-9-1 23:18 發表

Hi.....chaukwan,
我是祉君媽咪,祉君同言希一班的。
如果大家都做學校義工,大家咪可已多的機會見面^_^

原帖由 chaukwan 於 09-9-2 12:19 發表
海晴媽:

你唔使擔心其實海晴都未到3歲坐唔定都唔出奇, 我言希一個月前都咁, 唔知點解到今個月個情況就好好多,小朋友係咁啦可能下個星期海晴就會進步好多啦

...

chaukwan,

希望喇~
嘩~ 你係chaiwan返工, 真係好鬼遠, 如你坐106返工就仲大獲, 有排坐~ 哈哈~
喂喂, 你有冇msn 呀 ?!

你地就好啦,可以傾下學校既情況!!!
:verycold: :party: :sleep:

原帖由 ^.^morris 於 09-9-2 19:25 發表

唔好咁喇, 你都可以同我地傾下架~
MORRIS 返左幾日, 佢OK 嗎?! 有冇喊呢?!

各位媽咪,

原來今日開始有茶點食喇, 你地可以問下小朋友今日返學果時食左咩, 我都問左海晴, 佢話食左餅餅, hehe~

我之前就影左9月份茶點表, 放上黎分享下先~

原帖由 chaukwan 於 09-9-2 12:22 發表
祉君媽:

我都有填咗參加學校義工, 我平時要返工冇乜時間去湊言希所以希望可以參加學校的活動多d了解學校的情況
希望的義工活動可以多數係星期六就好啦, 大家可以多的機會見吓面分亨一下心得

...

冇錯^_^

原帖由 YML 於 09-9-2 20:26 發表
各位媽咪,

原來今日開始有茶點食喇, 你地可以問下小朋友今日返學果時食左咩, 我都問左海晴, 佢話食左餅餅, hehe~

我之前就影左9月份茶點表, 放上黎分享下先~

http://deco-01.slide.com/r/1/0/dl/B8Q0COY ...

海晴媽咪,你就好啦海晴答你,我問祉君返學食左咩、有冇唱歌歌、玩車車...她十問九唔應-_-

原帖由 YML 於 09-9-2 11:39 發表

之後班主任就話海晴成 ...

海晴媽﹕

海晴係咪未返過n班呀?所以佢唔明白乜野係守紀律,等佢返耐d,睇到其他小朋友點樣做就會明白啦,呢樣你唔使擔心,仲何況海晴係細女,係呢個階段一定係會比人差少少既啦,等佢大少少個差別就會慢慢無啦,維維都係細仔,男仔既發展又會比女仔再細多半年,所以想當年我淨係要諗佢做大仔定細仔好,就諗足兩年呀......都好彩聖三一既馮主任俾咗個好好既意見我,至令到我唔使再煩惱jer.
所以我而家如果有朋友要生bb,我都會同佢講諗埋小朋友出生既月份呀.
歡迎進入維豬豬愛的小屋
http://www.babyhome.com.tw/bb/349338

k2尋日已經開始正式返三個鐘啦,仲要開始有勁課做添呀,我幾驚維維會唔習慣呀,好彩佢都係話好鍾意間學校,今朝一早就係房門口大聲叫﹕"媽咪,起身呀,要送我返學啦,唔好再瞓啦,再瞓就要遲到,老師唔俾我入課室啦"
歡迎進入維豬豬愛的小屋

原帖由 ^.^morris 於 09-9-2 19:25 發表

我都覺得好羨慕呀,k2嗰邊都無人傾既....
歡迎進入維豬豬愛的小屋
‹ 上一主題|下一主題