用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 啟基學校 各位啓基家長請幫忙
go

各位啓基家長請幫忙 [複製鏈接]

請問各位啓基的家長,本人的女兒被取錄09/10年度的小一,很想更多了解校內的情况,可否分享一下關於學校的時間表,因我知有些學校是上午上堂,下午便是課內活動或自修而不須再上學術的科目,不知啓基是否也是如此安排呢?有冇人可幫忙分享一下?Thanks!
   0    0    0    0

上午學科堂,下午活動/自修堂(做功課).

Dear heidilaw,
      謝謝你的回覆,早前看到你的女兒是小三轉到啓基的,真的很想知道轉校後的適應情况,因我也想幫我的大兒子轉到啓基,因他比較沒自信、沒有動力學習、慢熱和較難適應新環境,但在舊校又不是成績差(讀精英班,不是名校),所以我很矛盾,怕轉校後他未能適應而影响學習,但又很想他能有自信,積極地學習,因我覺得這些比成績更重要,只不過我擔心不足夠時間去改變他,所以我諗住叫他重讀(原本今年是四年級),唔知有冇人下學期插班呢?如果想今年下學期入三年級,有冇機會呢?(因以我所知好似每班不可超過30人,是嗎?)照你經驗,三年時間是否足夠呢?可否給我一些意見呢?Thank a lot!

Dear heidilaw,
      謝謝你的回覆,早前看到你的女兒是小三轉到啓基的,真的很想知道轉校後的適應情况,因我也想幫我的大兒子轉到啓基,因他比較沒自信、沒有動力學習、慢熱和較難適應新環境,但在舊校又不是成績差(讀精英班,不是名校),所以我很矛盾,怕轉校後他未能適應而影响學習,但又很想他能有自信,積極地學習,因我覺得這些比成績更重要,只不過我擔心不足夠時間去改變他,所以我諗住叫他重讀(原本今年是四年級),唔知有冇人下學期插班呢?如果想今年下學期入三年級,有冇機會呢?(因以我所知好似每班不可超過30人,是嗎?)照你經驗,三年時間是否足夠呢?可否給我一些意見呢?Thank a lot!

聽校長講好似好多Waiting,如你想佢有自信CCS 是OK的,我個女成績唔好,冇哂自信,想死咁濟,轉咗CCS後簡直180度轉變,連補習老師都話好(不是成績,是心態...),所以我個仔今年都响CCS讀小一.

講真,你想轉的不妨先到學校登記,讓學校評估,不一定要重讀,我個女咁差成績都唔駛.

我不是擔心成績,而是擔心轉到啓基得2年半,是否足夠時間改變他的心態和有自信呢?

正如校長口號: We try our best!  
盡力便算,好過唔試.
‹ 上一主題|下一主題