用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 阿仔小一第一次测验中文同常識成绩嚇親我 ...
go

阿仔小一第一次测验中文同常識成绩嚇親我

有D後悔幼稚园时慌死佢唔鍾意英文,學習重點全在英文,而家小學係中文小學,測驗中文同常識都徘徊合格邊緣,英同數就9字頭。唉,佢地份卷真係好深,中文60%係閱讀理解,差不多錯哂,常識好多不供詞填充,又錯,時事題貼錯題(估係三聚氰胺、神七、海嘯,點知問番基本野,中國總理、節日),總之慘不忍睹。

其實成績差倒不是問題,因為小朋友接受能力強,很快會趕上的,只要努力幫他跟,關鍵是小朋友不能有抵觸情緒。
比如我見過很多小朋友,學英文就很有興趣,到了學中文時間就無精打采,選書來看自然就會選英文的。這樣就有問題了,一定要提高他對中文的興趣和信心。
因為大人,小朋友都是喜歡做自己有信心的事情。
你和小朋友一起努力啦。

原帖由 confidentbb 於 08-10-31 14:34 發表
其實成績差倒不是問題,因為小朋友接受能力強,很快會趕上的,只要努力幫他跟,關鍵是小朋友不能有抵觸情緒。
比如我見過很多小朋友,學英文就很有興趣,到了學中文時間就無精打采,選書來看自然就會選英文的。這樣就有問題了,一定 ...

我囝囝同妳的小朋友差唔多, 英文測驗/默書只須係咁易溫吓都可以拎90分以上, 但中文造句就好唔掂, 皆因從小就讓他接觸英文多過中文很多, 宜家為由要他睇多D中文書, 做多D習作, 真的唔想他的成績{一面倒}

FION_CHAN

你仲嘜打哂我的心聲出黎

我又係慌死佢唔識英文
幼稚園咪選英文幼稚園
從未黙書及做中文D重組句子, 閱讀理解咁

現在讀中文小學
除英文外, 全部都係中文
追得我同亞仔好吃力呀

其實小朋友唔識
已經差一截
仲要好多時都錯埋D大意野

昨日睇我個仔份中文卷
幾條重組句子
有D 有句號
有D 唔記得寫句號
每條扣1分

咁都冇左3分啦

已經唔高分
仲要衰埋D大意野

我個仔同你的小朋友一模一樣
又係英文好高分
其他就差D

原帖由 Fion_Chan 於 08-10-31 14:03 發表
有D後悔幼稚园时慌死佢唔鍾意英文,學習重點全在英文,而家小學係中文小學,測驗中文同常識都徘徊合格邊緣,英同數就9字頭。唉,佢地份卷真係好深,中文60%係閱讀理解,差不多錯哂,常識好多不供詞填充,又錯,時事題貼錯題(估係三聚氰胺 ...

Thanks for your sharing.

所以現在我每日都要用兩小鐘
教佢多點功課及中文
讓他快點適應小一的生活

原帖由 confidentbb 於 08-10-31 14:34 發表
比如我見過很多小朋友,學英文就很有興趣,到了學中文時間就無精打采,選書來看自然就會選英文的。這樣就有問題了,一定 ...

我仔就係如果睇書有得比佢揀,一定睇英文書個隻,佢第一次上圖書館課,回來就投訴老師比佢地可以借個D書只有中文無英文。
宜家我唯有買中文漫畫佢睇,多拉A夢、白貓黑貓個D,但都唔係咁快睇到進步。我覺得測驗考試咁多課外野,唔似默書之前操下會有好成績,有D無奈,只有降低要求,學阿仔話齋,"好彩都合格,算好了"

其實閱讀理解除了多看書,做坊間 D練習係米快D有成效?

其實我估練習得多
一定有幫助
我都有買補充練習比佢
但真係冇時間做

加上有好多網上練習做
內裏都有很多閱讀理解題

希望我地可以快d適應到啦

原帖由 Fion_Chan 於 08-11-1 23:04 發表
我仔就係如果睇書有得比佢揀,一定睇英文書個隻,佢第一次上圖書館課,回來就投訴老師比佢地可以借個D書只有中文無英文。
宜家我唯有買中文漫畫佢睇,多拉A夢、白貓黑貓個D,但都唔係咁快睇到進步。我覺得測驗考試咁多課外野,唔 ...

簽名被屏蔽

其實e家d小朋友都有d類問題, 中文比英文仲難追, 英文at least 都有"拼音"讀, 中文就比較難.
除咗睇多d書, 做多 D練習係一定快D有成效, 會幫到"閱讀理解"; 坊間有很多主攻"閱讀理解"嘅練習, 你可以試吓.

原帖由 MdmFung 於 08-11-2 17:23 發表
其實e家d小朋友都有d類問題, 中文比英文仲難追, 英文at least 都有"拼音"讀, 中文就比較難.
除咗睇多d書, 做多 D練習係一定快D有成效, 會幫到"閱讀理解"; 坊間有很多主攻"閱讀理解"嘅練習, 你可以試吓. ...

可否介紹?在那裹買?

任何大書局都有架啦
都幾多選擇

我買左本
全方位中文閱讀理解, P1
漢華出版社
都係$48

仲要係三聯85折時買的

現在三聯都做緊特價
可以去睇下呀

原帖由 ernestchow 於 08-11-2 17:42 發表

可否介紹?在那裹買?

回覆 # 的文章

Thank you

原帖由 Fion_Chan 於 08-10-31 14:03 發表
有D後悔幼稚园时慌死佢唔鍾意英文,學習重點全在英文,而家小學係中文小學,測驗中文同常識都徘徊合格邊緣,英同數就9字頭。唉,佢地份卷真係好深,中文60%係閱讀理解,差不多錯哂,常識好多不供詞填充,又錯,時事題貼錯題(估係三聚氰胺 ...

我的小朋友現在才k2, 不過也害怕遇到如樓主所述的情況, 所以一直以來都重視中文多於英文
我有一篇關於重視中文的分享, 以及培養中文的方法
但由於我仔仍是幼稚園生, 對你們就讀小學的小朋友未必有用, 純粹分享一下

http://hk.myblog.yahoo.com/nokhimhim/article?mid=1900
http://hk.myblog.yahoo.com/nokhimhim/article?mid=1958

唉.... 我個囡囡咪一樣, 依家p.3. 由p.1 ~ p.2 中文同常識又係咁, 次次都緊緊合格. 英文果d 次次見8x ~ 9x. 我諗好多家長都係只注重英文, 諗住中文係母語, 應該唔會差得去邊. 真係唔好睇少中文, 依家小學d 中文都幾深. 第日公開exam 只係衰左中文一樣無運行.

除了家長重視英多於中,孩子自少接觸英語較多之外,根本學校對中文的要求較高!

初小考英文compreh.基本上係考識字,理解到字面意思就得,除非孩子根本只識好少英文vocab.才有難度。其它,如考簡單grammar, sentence marking,有看英文書或學英語的孩子,可以我手寫我口,唔會出大錯。

但中文閱讀理解則考深層的理解,你看哪什麼「每日X篇」,篇幅雖短,但根本是文學,仲未識比、喻、象徵的一般初小生,係要PG才可答對,雖然日日做,考試亦未必過關。
有次某篇寫著:
「遭糕!老師要我作文一百字,簡直是惡夢!......」
遭糕---唔識解。
作文像惡夢---更唔識解,亦唔想解比佢知!

我個人認為「中文X寶箱」就較適合小一生的理解能力,他們可自己回讀找答案,不用PG, 內容又益智!

至於中文作句,孩子受廣東話影響,要寫好書面語當然比英作難!連寫中文字都辛苦過寫英文啦!
不過,未來主人翁中文唔掂一定唔得,不少西人都學PTH la.
大家努力啦!不過,好奇怪!小時可能是中文難些,但到了某個水平後可以自動波就不難了,到了中學,或寫作較深思維層次的文章時,英文又未必容易了!
原帖由 Kittymummy 於 08-11-3 11:53 發表
唉.... 我個囡囡咪一樣, 依家p.3. 由p.1 ~ p.2 中文同常識又係咁, 次次都緊緊合格. 英文果d 次次見8x ~ 9x. 我諗好多家長都係只注重英文, 諗住中文係母語, 應該唔會差得去邊. 真係唔好睇少中文, 依家小學d 中文都幾 ...

感謝神賜我們寶貝兒子!

Agreed. The requirement in chinese in Primary School is too high. The gap between Primary School and kinder is very big. Children need time to adapt to it.

原帖由 berryivyee 於 08-11-3 13:41 發表
除了家長重視英多於中,孩子自少接觸英語較多之外,根本學校對中文的要求較高!

初小考英文compreh.基本上係考識字,理解到字面意思就得,除非孩子根本只識好少英文vocab.才有難度。其它,如考簡單grammar, sentence marking,有 ...

係呀, 係呀 ! 你已經完全講中我要講既野, 依家d 小學校中文要求都幾高下. 已經唔係理解字面咁簡單, 中文comprehsion 有d係要經過思考, 同埋不供詞語的填充...etc. 再唔係我以前測驗咁搬字過紙. 小三今次測驗已經有中文作文, 要求150 個字, 另加作句 (好似10句左右).....我聽我囡囡講中作份paper 有唔少同學仔肥左.....

原帖由 berryivyee 於 08-11-3 13:41 發表

初小考英文compreh.基本上係考識字,理解到字面意思就得,除非孩子根本只識好少英文vocab.才有難度。其它,如考簡單grammar, sentence marking,有 ...

I think that the requirement of chinese for primary students is too high nowadays. But eventually, the chinese standard is still dropping. Is it something wrong?

原帖由 Kittymummy 於 08-11-3 17:08 發表
係呀, 係呀 ! 你已經完全講中我要講既野, 依家d 小學校中文要求都幾高下. 已經唔係理解字面咁簡單, 中文comprehsion 有d係要經過思考, 同埋不供詞語的填充...etc. 再唔係我以前測驗咁搬字過紙. 小三今次測驗已經有中 ...