用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 荊冕堂士德or綠陽, 你地收到取錄信未呀? ...
樓主: Lovelymame
go

荊冕堂士德or綠陽, 你地收到取錄信未呀? [複製鏈接]

原帖由 prosperityyan 於 08-11-1 22:57 發表
其實有時INTERVIEW, 唔一定識哂就可以讀上午的, 因為可能都有好多小朋友識哂, 咁老師就會係禮貌, 反應, 說話技巧各方面去比分, 應該係分高D 既就可以入上午班先, 我個仔都係入下午班, 不過佢係12月細仔, 入到我已經 ...

我都知, 如果阿囡當日見人(包括老師在內)有say hi and byebye, 玩完玩具都識放返好, 全程有問有答, 連d老師都親口讚佢, 所以收到這個結果, 有點差異.  而你提到的大細仔, 或者有d關係, 但係阿囡已經係7月中喇.  

唔知其他收左讀上午班的小朋友又係邊個月出生呢??  可否告知,  等我參考下好嗎???

原帖由 yellowfish 於 08-11-1 23:22 發表
我都知, 如果阿囡當日見人(包括老師在內)有say hi and byebye, 玩完玩具都識放返好, 全程有問有答, 連d老師都親口讚佢, 所以收到這個結果, 有點差異.  而你提到的大細仔, 或者有d關係, 但係阿囡已經係7月中喇.  

...

我個仔係大仔..2月出世的..
都係收o左下午班咋~
佢interview o既表現都唔差o架..
仲要好過崇真好好多...我都有o的意外收下午...
不過,算啦~
我應該唔會交留位費了..

回覆 # 的文章

荊冕堂收左我個仔, 下午班, 但我唔打算交留位費lor.

原帖由 prosperityyan 於 08-11-1 23:30 發表
點解你IN左又唔交呀? 不過如果你有信心其他心儀既幼稚園會收, 就沒問題既. 不過會唔會交左留位費先會保險D 呀?

因為我有另一間幼稚園有把握..
所以唔想交o羅..
而且佢只係收佢下午班...
有o的洩氣...

原帖由 prosperityyan 於 08-11-1 23:31 發表
你地有無人都會去 IN YORK 架? 如果有, 而YORK都收, 咁你地選邊間呀? YORK 就貴過荊冕堂好多, 不過就出名D, 課程都深D. 將來考小學應該都會好D.

如果你講課程..咁一定係YORK 啦~
不過佢冇學券喎~
同埋如果你係打算考直資/私立小學..
當然搵番o的出名o既幼稚園讀會好o的啦~
我就係咁諗..所以先唔打算交留位費..

原帖由 ChristieMing 於 08-11-1 23:37 發表

如果你講課程..咁一定係YORK 啦~
不過佢冇學券喎~
同埋如果你係打算考直資/私立小學..
當然搵番o的出名o既幼稚園讀會好o的啦~
我就係咁諗..所以先唔打算交留位費.. ...

Agreed.  所以如果只收下午班,不如留番阿囡係宏福讀, 因為佢地有一半的學生考到直資同私校, 而且又近屋企.  誇區報津小, 如果只得15分, 根本就微乎其微.

原帖由 yellowfish 於 08-11-1 23:44 發表

Agreed.  所以如果只收下午班,不如留番阿囡係宏福讀, 因為佢地有一半的學生考到直資同私校, 而且又近屋企.  誇區報津小, 如果只得15分, 根本就微乎其微. ...

宏福o個邊有冇叫你交留位費呀?
我都有朋友個女o係宏福讀緊n1..

回覆 # 的文章

Hello~

我今日都有收到信,又係讀下午班.d時間好似好難就咁

原帖由 ChristieMing 於 08-11-1 23:50 發表

宏福o個邊有冇叫你交留位費呀?
我都有朋友個女o係宏福讀緊n1..

星期一前交, 我昨日已開定張chq, 如果士德收上午班, 兩邊都會留, 再研究清楚應該讀邊間.  因為如果只想讀仁立, 可能士德會好d d.  但想資源多d又好d的直資或私校, 相反宏福會好d.

原帖由 yellowfish 於 08-11-1 23:55 發表

星期一前交, 我昨日已開定張chq, 如果士德收上午班, 兩邊都會留, 再研究清楚應該讀邊間.  因為如果只想讀仁立, 可能士德會好d d.  但想資源多d又好d的直資或私校, 相反宏福會好d. ...

你只係報o左荊冕堂咋?

原帖由 prosperityyan 於 08-11-1 23:56 發表
如果我唔打算比我個仔下年REPEAT K1 做大仔, 我都一定入YORK, 始終出名D, 不過我係打算下年再比我個仔去九龍塘再考既, 想佢做大仔, 所以我今年係邊間讀K1, 其實都唔係太大問題, 只不過, 我係驚佢下年再考, ST. CAT  ...

你諗住比個仔repeat k1呀?
咁樣好咩?
咁咪有一年冇學券o羅?

原帖由 ChristieMing 於 08-11-2 00:01 發表

你只係報o左荊冕堂咋?

仲有學之園, 不過未in, 亦都唔會去In. 去年佢收左阿囡讀下午班, 所以又無去, 今年又要係平日in, 又唔覺得d老師同學生好好, 算了吧.  之後佢宏福讀n1, 都幾好, 又見佢去年的派位又ok喎, 不如考慮留底啦.

‹ 上一主題|下一主題