用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 激活英文小學 激活英文小學 pls join our discussion(part 2)
樓主: dlh525
go

激活英文小學 pls join our discussion(part 2) [複製鏈接]

nscwong,

TT 也是很好的 Christian 學校,
他們好像不是小班教學?   

為什麼你對 Gigamind 情有獨中?  請分享!
那你認為校舍, 設施是否重要?

原帖由 nscwong 於 08-11-5 23:07 發表
Tsung Tsin Primary School And Kindergarten, Main Stream.  I prefer Gigamind but my husband prefers Tsung Tsin.

TT will implement small size class (25-29) from 2009 though the class size is not as small as Gigamind.

I heard Gigamind's learning environment is quite relaxing and they have only 2 exams each year whereas TT has 3 tests and 2 exams each year.  I understand both of them do not assign many homeworks.  If I am not worry about International School's maths and chinese standard, I'll just send my son to an international school.

Although a school with comprehensive hardware would be a bonus, it is whether the school suits the children that is important.

My husband prefers TT as he thinks TT is more reputable and students there are allocated to better secondary schools.  Do you think so?  If we'll choose TT, we'll have to move.

Would you tell me the usual amounts of homework?

原帖由 JoiseMaMa 於 08-11-6 15:45 發表
nscwong,

TT 也是很好的 Christian 學校,
他們好像不是小班教學?   

為什麼你對 Gigamind 情有獨中?  請分享!
那你認為校舍, 設施是否重要?

Hardware is not my concern as well.  I focus on the software side - teacher to student ratio, teaching method and language policy.  I see that a low teacher to student ratio is important for language learning.  I also like the school hours of Gigamind.  As the school starts at nine, my kid can go to bed late and we can have more time in the evenings.

其實都可以睇番Gigamind 今年的升中成績都唔錯.

Agree.  But my husband just think TT is better known.  I may just say it's too hard for a boy to get on bus at 6!  Otherwise, we'll have to move.  I hate living in Kowloon.  

原帖由 dlh525 於 08-11-8 00:03 發表
其實都可以睇番Gigamind 今年的升中成績都唔錯.

你可以嘗試再傾下, 大家出發點都是想小朋友好o者!  TT確實名氣大些, 但相對壓力及競爭都一樣大.   

原帖由 nscwong 於 08-11-8 00:45 發表
Agree.  But my husband just think TT is better known.  I may just say it's too hard for a boy to get on bus at 6!  Otherwise, we'll have to move.  I hate living in Kowloon.  

今日學校通訊話 09/10 p.1 ~ 收form收到 11月17日, 再入form申請都暫時是 wait list.

請問大家是否已決定比小朋友入 Gigamind 讀 09年 p.1?  我自己就應該係啦!
不過, 我做了一個小小資料比較是關於天水圍/屯門lee3間直資/私小的.  大家可以參詳下及如有不正確, 請更正.  Thanks!

激活
校舍: est. 5000sqm
校內語言: 限制英語及普通話
教學語言: 英文 / 普通話
小班教學, 約15-20人
班主任: 1人/班
NET teacher: 2
上課時間: 9:00am-4:00pm
午飯時間: 12:30pm-1:10pm
上課節數: 9/day (35mins)
測驗: 0 / 考試: 2

李宗德
校舍: est. 7000sqm
校內語言: 冇限制
教學語言: 英文 / 普通話 / 廣東話
小班教學, 約30人
班主任: 1人/班
NET teacher: 冇
上課時間: 8:00am-3:30pm
午飯時間: 1:05pm-1:45pm
上課節數: 8/day (45mins)
測驗: 0 / 考試: 2

保圓
校舍: est. 3500sqm
校內語言: 冇限制
教學語言: 英文 / 普通話
小班教學, 約30人
班主任: 2人/班
NET teacher: 8
上課時間: 8:30am-3:15pm
午飯時間: 12:15pm-1:15pm
上課節數: 6/day (45mins)
測驗: 2 / 考試: 2

多謝您的資料, 好清晰的比較 , 唔該晒!

[/quote]原帖由 dlh525 於 08-11-17 23:18 發表
請問大家是否已決定比小朋友入 Gigamind 讀 09年 p.1?  我自己就應該係啦!
不過, 我做了一個小小資料比較是關於天水圍/屯門lee3間直資/私小的.  大家可以參詳下及如有不正確, 請更正.  Thanks!

激 ... [/quote]

Hi cckmami,

請問你小朋友是否明年入Gigamind讀 p.1??  大家可以一齊傾下及交換意見.

原帖由 cckmami 於 08-11-17 23:41 發表
多謝您的資料, 好清晰的比較 , 唔該晒!
原帖由 dlh525 於 08-11-17 23:18 發表
請問大家是否已決定比小朋友入 Gigamind 讀 09年 p.1?  我自己 ... [/quote]

Hello dlh525,

我小朋友已經在激活讀緊P.2啦!!

原帖由 dlh525 於 08-11-17 23:45 發表
Hi cckmami,

請問你小朋友是否明年入Gigamind讀 p.1??  大家可以一齊傾下及交換意見.

原帖由 dlh525 於 08-11-17 23:18 發表
請問大家是否已決定比小朋友 ...

Hi cckmami

請問你覺得激小如何?
學校生活如何?
小朋友是否喜歡返學?
他們的中文水平是否不是太好?

請多多分享.  謝謝.

Hi,
   我想問吓激活小學現時學費幾多?有冇其他雜費?聽講遟d會轉直資唔知幾時?如真係轉直資會唔會搬校舍往其他地區?

激 ...

Hi MichelleYan,

08/09學費: HK$4,580/mth (11期)
什費: HK$3,600/yr

interview時校長都有講已申請直資及正等教署批適合校舍, 但時間表暫時確實唔到因為需要睇教署何時提供適合校舍.  

原帖由 MichelleYan 於 08-11-18 12:32 發表
Hi,
   我想問吓激活小學現時學費幾多?有冇其他雜費?聽講遟d會轉直資唔知幾時?如真係轉直資會唔會搬校舍往其他地區?

Hello HJ6153,

要評論一間學校的好與壞, 其實真係好睇家長本身的取向, 取向可以係小班教學、愉快學習環境、全英語及普通話教學
, 而上述各項正正是我的期望。

到目前為止, 我的小朋友每天都很開心地去返學, 每天放學都積極地去完成功課, 因功課量合理, 很多時都可以有空閑時間去溫習一下或讀下課外書, 最重要既係佢可以有d時間玩下嘛! 同埋好多時聽到我小朋友講番學校既情況, 都係好開心既! 當然間中因頑皮比老師罰個d就梗係無講比我知啦! 哈哈!

至於中文水平, 我好明顯感覺到我小朋友在這愉快的學習環境下, 佢好樂於面對佢既功課同好明顯佢係好比心機做既, 因為咁, 反而佢既中文各方面既能力仲提升左添!

原帖由 HJ6153 於 08-11-18 12:14 發表
Hi cckmami

請問你覺得激小如何?
學校生活如何?
小朋友是否喜歡返學?
他們的中文水平是否不是太好?

請多多分享.  謝謝.

Hi cckmami,

多謝你分享.   你所提及的3點都正正是我想要的.  再補充少許是激小的上學時間及鼓勵閱讀等都是我較喜歡的.

但我都想請教下你覺得激小整體英語環境是否ok或達到你的要求?  因了解過激小現時只有兩位Net teacher及不知是否足夠?  因全校都有p.1-p.6都有12班及只有中文科是普通話教學.

原帖由 cckmami 於 08-11-18 23:39 發表
Hello HJ6153,

要評論一間學校的好與壞, 其實真係好睇家長本身的取向, 取向可以係小班教學、愉快學習環境、全英語及普通話教學
, 而上述各項正正是我的期望。

到目前為止, 我的小朋友每天都很開心地去返學, 每天放 ...

Dear dlh525,

我很滿意激小整體的英語環境, 自從入左呢間學校, 我小朋友的英語真係進步左好多好多, 首先, 唔會一見到一段英文就抗拒左先啦, 平時可以用英語對答啦, 我如果有時用中文問佢, 佢會好自然咁有時答番英文囉, 連小息時間都已經實行強制使用英語或普通話, 如果犯規會罰去time out zone, 可以睇到呢間學校係好有心去營造一個全英語及普通話環境比佢地既學生。

另外, 除左在學校, 其實家長本身在家裏的角色亦極為重要, 要作出配合, 一齊營造英語學習環境才可以真正令英文程度不斷上升的。好簡單例如學校差不多每天都有Reading靜讀時間以鼓勵學生培養閱讀習慣, 但我地唔通就咁靠學校那小小的時間? 係唔夠架, 在家裏我地都要定時要佢地做reading, 我地係唔可以奢望小朋友會自動自覺架。

至於NET的數量, 對於這間咁細咁小班的學校, 我覺得已算足夠分配,
以我小朋友現在的其他中國人老師都教得不錯, 之前有個sports day, 我也有去睇, 見到所有老師同學生都用英語傾計, 有時就會用普通話, 總之連學生唔聽話, 都係用英文去話佢地架, 其實只要英語環境做得全面, 又有得接觸到外國人, 我個人覺得真係唔一定要每一個老師都要係NET架。

純粹個人意見, 可能長氣左, 希望冇悶親您啦。

原帖由 dlh525 於 08-11-19 00:23 發表
Hi cckmami,

多謝你分享.   你所提及的3點都正正是我想要的.  再補充少許是激小的上學時間及鼓勵閱讀等都是我較喜歡的.

但我都想請教下你覺得激小整體英語環境是否ok或達到你的要求?  因了解過激小現時 ...

原帖由 cckmami 於 08-11-18 00:07 發表
Hello dlh525,

我小朋友已經在激活讀緊P.2啦!!

我都想阿女轉過來插班, 佢而家在屯門的直資學校讀緊p2, 面試時會問d咩呢? 1516好難決定, 下學期插班, 定係等p3先轉呢? 但阿女又話唔捨得d同學.
請問學校d老師會唔會成日轉換?
有冇參加校際比賽? (如朗誦節等)

Hi cckmami,

真係非常多謝你的詳細解說給我更了解激活多些及更喜歡此校.  希望大家保持聯絡, 多多指教.    

原帖由 cckmami 於 08-11-19 18:56 發表
Dear dlh525,

我很滿意激小整體的英語環境, 自從入左呢間學校, 我小朋友的英語真係進步左好多好多, 首先, 唔會一見到一段英文就抗拒左先啦, 平時可以用英語對答啦, 我如果有時用中文問佢, 佢會好自然咁有時答番英文 ...

Hi miffy3005,

我唔肯定插班的面試方式是否與p.1的一樣.  不過都可以約略告訴你.  是校長親自負責interview的, 家長可以與小朋友一起入校長室, 會先叫小朋友畫幅畫後問小朋友的畫內容, 跟著用英文問了一些日常問題及問了大約30幾個英文字(有圖), 問完後就用中文跟小朋友傾計.  之後就會同家長傾計談學校方針及我們查詢等等.  大致上in p.1時是這樣.  

**如有不正確, 請其他mama幫忙更正.**

你可以入激小的web site睇睇, 其實佢地都有參加不同比賽.  是否多就見人見知.

是否可以告知你為何會有轉校打算??  TM那間不好嗎?

原帖由 miffy3005 於 08-11-19 21:48 發表

我都想阿女轉過來插班, 佢而家在屯門的直資學校讀緊p2, 面試時會問d咩呢? 1516好難決定, 下學期插班, 定係等p3先轉呢? 但阿女又話唔捨得d同學.
請問學校d老師會唔會成日轉換?
有冇參加校際比賽? (如朗誦節等) ...
‹ 上一主題|下一主題