用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 激活英文小學 激活英文小學 pls join our discussion(part 2)
樓主: dlh525
go

激活英文小學 pls join our discussion(part 2) [複製鏈接]

回覆 gundamx 的帖子

我囡囡係讀保良局梁周順琴,每日功課真係好多,有8-10樣,每一樣(如果係補充練習)要做3-6頁,默書前要抄哂成課書,一抄書我囡囡就憫,所以每次一做抄書我地就當默書咁做,佢唔睇書,我讀佢默,當温埋默書。啲「谷」嘅學校真係俾好多功課架,我限囡囡晚飯前其中1.5小時要做哂,唔想佢成日無哂私人時間自由活動,佢有啲同學做功課加温書直到夜晚10點幾,咁太辛苦啦。

回覆 ckmlau2000 的帖子

當年教育局提倡求學不是求分數,現已變成笑話!小朋友已變成〝超級英雄〞,能力愈大、學校給工課量也愈大!但我們只能接受現實!

激活的工課量,真的很少嗎?參觀校舍時,看到壁報貼上校內速算比賽的相片。但算術是需要大量練習的科目。

ckmlau2000 發表於 14-6-23 09:58

我囡囡係讀保良局梁周順琴,每日功課真係好多,有8-10樣,每一樣(如果係補充練習) ...
我大女小學時都是在梁周讀,做到十點幾你女可以完成真係好叻啦,我女個時日日做到十一點幾十二點呀..辛苦到嘔..
真係要好睇小朋友既質地係適合邊種模式.

gundamx 發表於 14-6-24 13:41
回覆 ckmlau2000 的帖子

當年教育局提倡求學不是求分數,現已變成笑話!小朋友已變成〝超級英雄〞,能力愈 ...
係..好少,小朋友放學返到屋企大約5點幾,食完飯開始做功課,8點幾可以玩睇TV..

6年級既同學就快畢業啦,毎一級小朋友們都忙着練習,因為我果女好鐘意D 6年班既哥哥姐姐,好唔捨得。尋日rehearsal,小朋友返黎同我講話胡校長係rehearsal 時鬧D P.6小朋友。我心諗,只係小朋友畢業表演,我地家長唔係expect 一D國家級質素既表演!!!以前陳校長多以鼓勵形式,好受小朋友歡迎,依家我問我小朋友鐘唔鐘意胡校長,佢話好驚比佢鬧!
我現在想幫我小朋友轉校啦!

我之前咪提過我地幫囡囡向十間學校報名轉校嘅,激活收左我囡囡時,我地真係好開心架,拿拿聲交哂學費、飯錢、書簿費及買校服...但今個月中,差不多最早報名嘅英基又CALL我地去interview,仲要收左...考慮左一輪之後...我地會轉啦...無論如何,好高興喺度認識到各位家長呀...多謝你地一直以來嘅寶貴意見呀...

學校話每日只有3至4份功課,已經比我地之前嗰間少好多...

我係激活畢業生我家姐係李宗德畢業生 李宗德好D 激活無王慣 太癲中文唔夠劲 依家係港島區名校好辛苦 本人在激活係top3

回覆 pm-11 的帖子

Parent interview - Cantonese with Principal.
Student interview - Putonghua with the Principal; English with a teacher.
‹ 上一主題|下一主題