用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會荊冕堂士德幼稚園 聽有位家長講新校長唔係咁好, 請各家長比d意見? ...
樓主: Lovelymame
go

聽有位家長講新校長唔係咁好, 請各家長比d意見? [複製鏈接]

原帖由 231423JY 於 08-11-15 11:25 發表
你個仔今年K3, 咪要報P1, 你係咪選左仁立做第1志願? 請問知5知入到機會大5大?

我都選左仁立, 不過唔係叫第一志願, 叫第一階段, 只選一間心儀嘅學校交form就得, 當中父母在這間學校工作或以前就讀此校最高分, 哥哥姐姐讀過或而家就讀又係高分, 我個仔係大仔, 只係得十五分, 好難第一階段入到, 就要等出年填表政府派位!

仁立只係聯繫小學, 唔係直屬小學, 所以都要等派位!
日夜做 見爸爸 剛好想呻 卻霎眼 看出他 多了皺紋

原帖由 Lovelymame 於 08-10-30 17:51 發表
Hello! 各位荊冕堂士德校的家長,
我有事想請教下.

我一向都聽聞這學校幾好.  
所以都幫我個仔報了此校.
但近日聽有家長說此校轉了校長, 而家好差, 她的小朋友因此而轉了校.

我上星期已經interview了.  安排的確 ...

係呀....以前個校長係張校長..我打去學校問過...而依果個應該係叫何校長...
下...果校長真係好差架...有冇人可以講下佢有d咩咁差呀...因為本人覺得一間學校既行政好緊要,好直接影響d老師點教d小朋友,咁好影響我比唔比個小朋友入去讀架wor~~~

新校長唔好

我個仔仔都係係度讀書架!我只可以講呢個校長唔好,我都明白每個人的感覺都唔同,但如果其他家長都一樣唔係咁滿意呢個校長的時候,就真係要細想下呢個校長的處事手法啦(但點解唔好就真係唔方便係度講!)
不過我最不滿係佢對小朋友都好冷淡同新學年的變動,所以我而家都有搵緊其他學校,但都唔想仔仔又要再適應,真係好煩惱!!!你地有無好介紹呢??

新學年的變動? can you explain the 變動? My son will study k1 from sep09.

原帖由 babyy_mama 於 09-7-30 23:04 發表
我個仔仔都係係度讀書架!我只可以講呢個校長唔好,我都明白每個人的感覺都唔同,但如果其他家長都一樣唔係咁滿意呢個校長的時候,就真係要細想下呢個校長的處事手法啦(但點解唔好就真係唔方便係度講!)
不過我最不滿係佢 ...

回覆 3# KS081116 的文章

係呀..
行政的確好混亂...
聼聞走左好多個老師同埋主任...
好彩我個小朋友已畢業,但係我聼D同學個媽咪講...
佢個仔仔係度讀,但係個細妹尼面試,居然唔收佢,因為個小朋友溝通果方面唔係好掂,所以我覺得E個校長好冇人情味..
呀哥係度讀,呀妹就唔收...
想我地D家長點樣去照顧D小朋友呢?!
但係以前個校長就一定會收..
即使有少少問題既小朋友佢都會接受..
然後覺得真係有問題致同家長相諒吓點做..
好有愛心,又識為家長著想...
我都聼番尼..
你地點睇呀?
不過無啦啦走左咁多有經驗既老師..
都好可惜囉..
如果係咁樣..個校長真係好有問題囉.

I'm not agree your point.
All 幼稚園 not promise 個仔仔係度讀,個細妹收佢.

因為個小朋友溝通果方面唔係好掂?? No reply any question when interview?

原帖由 靚螢螢 於 09-8-7 21:47 發表
係呀..
行政的確好混亂...
聼聞走左好多個老師同埋主任...
好彩我個小朋友已畢業,但係我聼D同學個媽咪講...
佢個仔仔係度讀,但係個細妹尼面試,居然唔收佢,因為個小朋友溝通果方面唔係好掂,所以我覺得E個校長好冇人情 ...

原帖由 BOBO1229 於 09-8-10 14:38 發表
I'm not agree your point.
All 幼稚園 not promise 個仔仔係度讀,個細妹收佢.

因為個小朋友溝通果方面唔係好掂?? No reply any question when interview?

我都同意BOBO1229個講法,唔可能因為有兄長
係間學校讀緊,而要收一個達唔到面試要求既小朋友,
如果真係收左,我相信對其他小朋友會好唔公平,(除非校方講明一定會收)我個小朋友即將入k1,初時我都聽朋友講話新校長唔太好,我諗過唔讀,但諗深一層都係覺得自己感受下先知.

yes, your child is am or pm??

原帖由 小卓 於 09-8-16 16:37 發表

我都同意BOBO1229個講法,唔可能因為有兄長
係間學校讀緊,而要收一個達唔到面試要求既小朋友,
如果真係收左,我相信對其他小朋友會好唔公平,(除非校方講明一定會收)我個小朋友即將入k1,初時我都聽朋友講話新校長唔太 ...

原帖由 BOBO1229 於 09-8-17 13:42 發表
yes, your child is am or pm??

返早,你小朋友呢?

same same, am class.

原帖由 小卓 於 09-8-17 16:55 發表

返早,你小朋友呢?

我個女係士德讀K2。見到D家長對校長有咁多意見,都想講吓。我本人覺得何校長幾好。我唔係成日去學校D家長。佢每一次見到我都可以確認到我係邊個小朋友的家長。言談間發現有一D內容我只同班主任講過,佢都可以跟進返。好似我細仔出細後,我個女情緒好差。我要請教老師如何做比較好。一年後,開學家長會見到佢。佢都有問候我個仔同女相處成點。另外,有時問一D親子同教育的方法。佢都好耐心解答同俾意見。至於新學年的變動,每間學校都有,有時老師可能唔認同改革及新思為而離亦不足為奇。
女女升K2後,已見到學校的功能。佢哋寫字真係唔多,但認字能力同理解力奇佳。我有觀察女女同其他同年齡的小朋友相比,佢閱讀能力都比較好。另外,佢會常發問及要我幫佢上網找答案,這一種訓練足以令我滿足。而且有宗教的培養,女女都知道如何相親相愛及分享。希望呢小小分享可以讓你明白多D。

其實呢間學校嘅校長好好, 佢對d家長同學生都好好喎, 唔好只係聽人講, 聽吓我地讀緊果d家長講啦!
日夜做 見爸爸 剛好想呻 卻霎眼 看出他 多了皺紋

不過個校長又走左啦,其實如果你語佢好見人見智,對一啲叻嘅小朋友就好,對一啲冇咁聰明嘅小朋友就難講,我朋友對孖女就係一個好例子。
‹ 上一主題|下一主題