用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會荊冕堂士德幼稚園 聽有位家長講新校長唔係咁好, 請各家長比d意見? ...
樓主: Lovelymame
go

聽有位家長講新校長唔係咁好, 請各家長比d意見? [複製鏈接]

原帖由 prosperityyan 於 08-11-5 15:39 發表
無錯, 佢係 大窩口最好嘅一間, 所以我呢年都會比佢係度先. 由於佢係細仔, 我下年都會再過其他既. 到時睇下佢學成點先.

如果你個b學習無問題, 真係唔駛特登要佢讀多年, 大仔同細仔無分別, 真係睇佢吸收能力, 留班留番中五先留, 同埋要個細路仔年年轉學校都好慘, 佢都有自己嘅朋友仔, 同一間學校讀三年培養歸屬感!
日夜做 見爸爸 剛好想呻 卻霎眼 看出他 多了皺紋

咁, 請問今年士德校新校長係咪姓何? 男定女?

原帖由 231423JY 於 08-11-6 13:21 發表
咁, 請問今年士德校新校長係咪姓何? 男定女?

係呀! 何淑美校長, 你識佢??

原帖由 prosperityyan 於 08-11-6 01:40 發表
唔係咁架, 我問左好多教中學既老師啦, 如果到中學先留級就遲啦, 你布無上BK 睇D VIDEO? 有個好出名既中學老師, 話佢大部份去到中五要REPEAT既學生, 都係細仔, 大部份係男仔TIM, 因為細個時太早入學, 吸收唔到D 知識 ...

我點解會咁講呢? 如果第時小學你唸住讀直資或私校就遲一年入學重好, 好多一定要足六歲先可以入, 但係如果等政府派位呢, 佢計年度出世, 即到佢地2006年出世有十分, 唔係果年出世就冇呢十分!

原帖由 bb-bu-bu 於 08-11-7 14:18 發表

我點解會咁講呢? 如果第時小學你唸住讀直資或私校就遲一年入學重好, 好多一定要足六歲先可以入, 但係如果等政府派位呢, 佢計年度出世, 即到佢地2006年出世有十分, 唔係果年出世就冇呢十分! ...

八.適齡的兒童(即翌年九月開課時年滿五歲八個月至七歲)

(10分)

五歲八個月至七歲會有十分!!

各位:

你地好似好擔心子女入學的問題咁既? 我個女宜家係士德讀k2, 佢話何校長好好人, 返學好開心.
不過我好同意大家的意見, 子女教育都係家長最緊要, 只要家長有心, 又肯聽人意見, 再配合適當的方法, 應該唔會差得去邊既. 我個人更重視德育方面, 愛心及禮貌的培養對小朋友都好重要的.

你好,我個仔都係細仔,我同你一樣,今年幫佢報學校,但出年想再考過,始終細仔係慢D,荊冕堂都收咗佢讀下午校,另外荃浸IN咗但要下個星期先知結果,我又幫佢報咗德貞,仲交咗留位費,依家係諗緊交唔交荊冕堂......我自己唔係响葵青區讀書,所以完全唔清楚D學校,可否請教一下?

原帖由 prosperityyan 於 08-11-8 10:59 發表
即係如果我個仔係3歲8個月入幼稚園, 6歲8個月入小學, 都有10分啦.

唔該你呀!聽落荊冕堂都好似幾好,我收到荃浸通知,係後備生咋......

我報德貞係因為佢可以入德貞小學

原帖由 prosperityyan 於 08-11-13 12:52 發表
德貞我唔識呀, 不過荊冕堂就好多年history啦, 係荃灣來講叫做數一數二既好幼稚園. 佢地用活動教學, 比好多真實既野小朋友去學, 都有trip 去睇下出面既野. 又有花園仔, 又夠大, 又有學卷. 如果只係讀一年, 其他都唔 ...

醒目開學勳章

簽名被屏蔽

原帖由 cat_tam 於 08-11-14 01:23 發表
想問下各位K1-K3小朋友的家長, 你覺得士德的課程深淺程度如何? 多唔多功課? 係咪好多功課, 家長都要幫手參與?
另外, 語文的教學又如何? 好似有NET teacher, 但是佢地係咪日日都有英文班? 那麼普通話班又有沒有?

家 ...

我個仔今年k3, 佢教嘅課程唔算深, 寫嘅字亦唔算多, 反而都好多親子功課, 同埋真係要家長配合, 日日都有英文上, 普通話就一星期有兩節, 活動教學就真係多d活動, 到k3好多地方去參觀, 每年有一次全級旅行, k1先要家長倍同, k2, k3就唔駛, 每年亦有另一次全校親子旅行, 要抽籤, 好好玩, 我請假都會去, 同小朋友一齊去, 等佢有個好回憶, 我本人覺得唔深, 寫字唔夠多, 我自己再比其他佢寫, 入呢間之前我都好似你地咁擔心, 但好多同事同我講, 尤佢開開心心返幼稚園, 咁佢呢兩年又真係好鍾意返學, 見佢d同學亦都好乖好有禮貌, 佢都時時提起d同學仔, 所以我細果個都比佢讀呢間!

你個仔今年K3, 咪要報P1, 你係咪選左仁立做第1志願? 請問知5知入到機會大5大?
原帖由 bb-bu-bu 於 08-11-15 09:55 發表

我個仔今年k3, 佢教嘅課程唔算深, 寫嘅字亦唔算多, 反而都好多親子功課, 同埋真係要家長配合, 日日都有英文上, 普通話就一星期有兩節, 活動教學就真係多d活動, 到k3好多地方去參觀, 每年有一次全級旅行, k1先要家 ...

醒目開學勳章

簽名被屏蔽
‹ 上一主題|下一主題