用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會荊冕堂士德幼稚園 聽有位家長講新校長唔係咁好, 請各家長比d意見? ...
go

聽有位家長講新校長唔係咁好, 請各家長比d意見? [複製鏈接]

Hello! 各位荊冕堂士德校的家長,
我有事想請教下.

我一向都聽聞這學校幾好.  
所以都幫我個仔報了此校.
但近日聽有家長說此校轉了校長, 而家好差, 她的小朋友因此而轉了校.

我上星期已經interview了.  安排的確沒有以前好.
以前在等的時候, 有很多玩具給小朋友玩, 而且校長會逐個面見.  而今次竟要坐定定等, 而且不是校長in.
請問你們有咩意見.
Thank you.
   0    0    0    0

原來轉左校長..... 我朋友同我講以前面試時校長會同家長見面傾下小朋友既情況, 但係我小朋友in時只係有2位好年青既姐姐玩下問下問題約1分鐘左右就完成.... 感覺有點兒戲 !
http://hk.myblog.yahoo.com/babylinus104[Baby Linus's blog/url]

原帖由 prosperityyan 於 08-10-31 14:49 發表
係呀, 我個仔都係由2個姐姐in, 好好好是但咁, 問幾個問題就走得呀.....咁如果收左讀唔讀好呀?

我都煩緊這個問題, 大家點睇??

原帖由 prosperityyan 於 08-11-1 01:55 發表
你覺得荃浸好嗎? 如果荊冕堂收左, 我都唔知下星期去唔去IN 埋荃浸好...荃浸就真係細D, 不過個校長真係好好, 好有愛心TIM. 就我個日去IN 荊冕堂, 就真係FEEL 唔到有愛心呢樣野. 不過佢個度好大, 同教學配備都夠哂,  ...

暫時同呀仔in o左兩間...
反而我覺得荊冕堂叫做唔差...
(可能有比較吧!)
如果你地講話睇愛心...in 崇真時就更加睇唔到呢樣野..
比in 荊冕堂仲求其...

回覆 # 的文章

以前係個校長見, 不過就全部人一齊等, 一路玩玩具, 一路等, 有時等成粒鐘都未到, 如果上個家長好多野問就有排都未到你!

我覺得今次安排好好, 見你地果d全部係呢度d老師, 我個大b係度讀左二年, 我唸我一次都冇見過以前個校長, 佢好似做兩間校長, 呢間佢冇咩點出席, 而家個校長好盡責, 起碼我日日見到佢同學生同家長打招呼, 我地參觀仁紀佢同我地一齊去講解!

唔好咁樣批評佢, 佢咁盡責, 好慘!
日夜做 見爸爸 剛好想呻 卻霎眼 看出他 多了皺紋

原帖由 prosperityyan 於 08-11-1 11:03 發表
下? 荊冕堂個interview都唔係叫好架啦喎.... 崇真我聽人講都係好學校架, 佢interview都搞得唔好呀? 崇真唔係在九龍嗎? 你住荃灣? 咁有無殼荃浸? 今日我去交表, 好多人 ...

係呀!崇真個面試做得仲差過荊冕堂...
約6個小朋友一齊in..圍半圓聽故事..
之後逐一問叫咩名同埋顏色(細節唔講o剌)
同埋只係問我小朋友邊間湊and點知呢間學校而已...
成個過程,好似好趕時間咁,都唔比我個仔諗下點答,
就不停催佢答咁。

崇真係o係石夾尾呀!
初初都係聽人講,間學校幾好。
但而家以我所知,佢地係傳統教學,
好多功課的。同埋呢次面試經驗,
唔係太鍾意lu....

我今日都收到荊冕堂取錄信了..
但只係收下午班咋~
仲考慮緊交唔交留位費好!

荃浸我今日都交o左表o剌..
in 3:50pm

荊冕堂好細呀,可能比起祟真佢真係細得肯,人地個電腦室好大好多部,設備好齊,仲有國際班讀,我幾鐘意架,小學一樣有國際,算係好平. 只不過佢Interview 個方式太悶喇,咁細個小朋友唔會鐘意同埋她難坐得定聽故事,所以我仔仔都肥左佬 不過去完荊冕堂我就唔鐘此佢個校舍喇,係個課室度搵個位就叫電腦角,得一部電腦,但係佢地Interview方法幾岩小朋友囉,係之前等得太耐囉,對住啲玩具發問,小朋友興趣會大啲,我仔仔所希問題答晒呀,我比佢100分, 不過因為佢學校太細喇, 收左都唔會讀喇~

原帖由 fc1668 於 08-11-2 23:47 發表
荊冕堂好細呀,可能比起祟真佢真係細得肯,人地個電腦室好大好多部,設備好齊,仲有國際班讀,我幾鐘意架,小學一樣有國際,算係好平. 只不過佢Interview 個方式太悶喇,咁細個小朋友唔會鐘意同埋她難坐得定聽故事,所以我仔 ...

雖然崇真校舍大..
但我唔係太鍾意佢係傳統教學...
好谷學生讀書寫字...

咁你收到取錄信未呀?

原帖由 prosperityyan 於 08-11-4 16:29 發表
但如果想小朋友好, 真係要家長配合去教架, 無邊間學校係唔駛家長參與既. 老師係學校教係有限架. 好似我個仔咁, 佢都未返學, 日日在家, 我都教佢英文, 佢依家又識聽又識講. 反而去interview個日都無講過中文tim, 不 ...

其實真係睇你地鍾意佢地上課係活動d定傳統d, 士德有好多活動, 有次帶佢地去街市, 重有超級市場, 又去過廸士尼門口, 係學校又有燒烤, 打邊爐等等, 課外知識多d, 但傳統教學就冇呢d, 我有問過一位教過幼稚園嘅老師, 佢住係大窩口, 佢都冇比佢d仔女入士德, 原因係怕佢玩[倉]個心, 上到小一唔識應, 我個b今年第三年, 我時時都自己再教多d知識比佢, 又同佢寫字串字, 帶佢出去上英文班都有幾個士德學生出來補課!

有好有唔好, 你地自己衡量!我住附近, 又唔想佢去咁遠, 所以選呢間, 呢間係大窩口最好嘅一間!

日夜做 見爸爸 剛好想呻 卻霎眼 看出他 多了皺紋

祟真都唔係我杯茶,面試拎個經驗咋

搵學校呢啲野真係人人要求都唔同,呢樣又想果樣又想,試問有邊間可以做到自己所想,.....無囉:;pppp:聽天由命上天自有安排
原帖由 ChristieMing 於 08-11-3 20:54 發表

雖然崇真校舍大..
但我唔係太鍾意佢係傳統教學...
好谷學生讀書寫字...

咁你收到取錄信未呀?

荃浸我未去過呀,所以真係唔知....
原帖由 prosperityyan 於 08-11-3 15:53 發表
荊冕堂有好多層架喎, 算好大架啦, 好似有萬幾二萬尺架喎, 荃浸都係得6千尺.

原帖由 fc1668 於 08-11-5 00:40 發表
荃浸我未去過呀,所以真係唔知....

荃浸真係好細o架..
上次去聽簡介會去參觀過...

‹ 上一主題|下一主題