用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 自選中學&直資中學
go

自選中學&直資中學 [複製鏈接]

各位有經驗的家長,

請問自選的兩間中學包不包括直資中學? 如果不包亞女是否可以考2-3間直資中學呢?
謝謝幫忙解答
   0    0    0    0

我都想知呀!若果有直資收咗,係未唔可以政府派位架!或者有無直資在大抽獎後會有第2輪呢?

直資在收生制度分兩類學校:

1. 完全唔參加政府派位(如拔萃、SPCC及真道等)
若這類學校取錄你後,便要家長簽署"不參加統一派位"確認書,學校便會通知教統局,將該學生抽出派位名單。
**部分學校可以"不用簽不參加統一派位"確認書,但通常都係二三線學校。

2.參加政府派位,但會預留部分學位(約50個)作Direct In,(如中華基金、香島及匯知等)
這類學校你可以在統一派位機制中的自行、甲部、乙部選擇該校。
若不想影響派位,便可以Direct In形式報考該校,但學校不可提早通知取錄與否,必須在放榜當天才公布。

**一般家長都係報第2類學校的Direct In作後備/保險,有關該類學校收生政策,看看下列中華基金的詳述。
http://www.cfss.edu.hk/admissionPolicy.html

呢個問題答了好多次了,不要介意是copy & paste,因為無任何補統..

Thanks!

‹ 上一主題|下一主題