用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 男仔冬天條短褲好'吉'肉, 點算
樓主: 雙子媽媽
go

男仔冬天條短褲好'吉'肉, 點算 [複製鏈接]

rayvonne / 雙子媽媽,

冬天PE衫係104, 我開頭以為係最細添, 因為我仔算細粒.
後來先知仲有個細D的碼, 係咪就係98碼呢?

件校褸, 唔知著的機會多唔多呢? 我仔果件又係好大件, 著左好似攞左阿哥件衫來著(雖然佢冇阿哥). 但我響度諗, 果件校褸, 如果太合身, 變左可能只可以著今年, 下年又要買, 同埋都好似唔係好暖咁, 如果天氣好凍又可以著自己褸 (唔記得幾多度以下),平時又可以抓毛果件運動外套, 所以件校褸我由得佢先, 唔會換了...  

講開, 你地有冇俾條校服褲俾仔仔試? 我知道雙子媽媽俾過Cyrus試. 除左吉肉, 合唔合身呀? 我仔著左, 好闊呀, 兩邊好似個水桶咁"朗下朗下", 好搞笑... 我仔見我地笑, 即刻走開話唔著喇唔著喇! 自己好緊張咁!
唔知係咪應該係咁鬆, 定係應該換細D呢?

原帖由 rayvonne 於 08-10-29 17:02 發表
雙子媽媽/stliu,
你哋D PE衫咩size? 我個件98, 想換大一個碼. 件恤衫4號, size OK. But 件校褸4 號好似大件咗D.  你地咩size?

rayvonne,

我囝囝整PE衫係104, 件T-shirt ok 啱啱好, 不果如果凍d著埋長袖底衫加羊毛老底就可能爭dd. 至於恤衫同吊帶褲都係4號. 今次我又兼佢件恤衫袖太長, 不果無打算換. 至於校褸就係3碼, 都有d大, 不果都無打算換.

點解妳小朋友d校服組好似好怪咁ge, PE98, 但校褸就4. 我囝囝PE104, 校褸都係3.
原帖由 rayvonne 於 08-10-29 17:02 發表
雙子媽媽/stliu,
你哋D PE衫咩size? 我個件98, 想換大一個碼. 件恤衫4號, size OK. But 件校褸4 號好似大件咗D.  你地咩size?

stliu,

妳講條吊帶褲好攪笑. . Cyrus著起條褲都有d'浪'側面都幾闊, 仲有我諗要再釘過吊帶d'鈕, 因為好墜. 唔知妳記唔記得我mention過我亞囝的夏天校服係褲比衫大一碼, 因為佢係啤梨身型. 雖然條褲都幾難睇, like無大郎, 不果我估我都應該唔會換. 因為我怕冬天要sip衫入去, 如果條褲太窄/緊, 佢會好辛苦.
原帖由 stliu 於 08-10-29 17:17 發表
rayvonne / 雙子媽媽,

冬天PE衫係104, 我開頭以為係最細添, 因為我仔算細粒.
後來先知仲有個細D的碼, 係咪就係98碼呢?

件校褸, 唔知著的機會多唔多呢? 我仔果件又係好大件, 著左好似攞左阿哥件衫來著(雖然佢冇阿哥 ...

咁請問 kv 冬天係咪著灰色長襪口架。  Thanks.

雙子媽媽,

係呀, D鈕我要釘過, 因為我仔細粒, 要釘上D, 等扣住條褲時, D褲唔會遮倒膝頭哥!

原帖由 雙子媽媽 於 08-10-29 17:26 發表
stliu,

妳講條吊帶褲好攪笑. . Cyrus著起條褲都有d'浪'側面都幾闊, 仲有我諗要再釘過吊帶d'鈕, 因為好墜. 唔知妳記唔記得我mention過我亞囝的夏天校服係褲比衫大一碼, 因為佢係啤梨身型. 雖然條褲都幾難睇,  ...

sfong1218,

冬天好似係白色長襪呀!

原帖由 sfong1218 於 08-10-30 15:26 發表
咁請問 kv 冬天係咪著灰色長襪口架。  Thanks.

stliu,

好似灰色wor?
原帖由 stliu 於 08-10-30 15:44 發表
sfong1218,

冬天好似係白色長襪呀!

stliu,

sorry, 我摷返張學校通告, 原來真係白色.
原帖由 stliu 於 08-10-30 15:44 發表
sfong1218,

冬天好似係白色長襪呀!

想請問各位mami o係邊度買長襪比囝囝?

原帖由 雙子媽媽 於 08-10-30 16:05 發表
stliu,

sorry, 我摷返張學校通告, 原來真係白色.

我打算去馬莎買. 因為夏天的襪都係馬莎買. 又軟又唔cool.  
原帖由 Mom-to-be2005 於 08-10-30 16:34 發表

giodano kids都好似有.

原帖由 雙子媽媽 於 08-10-30 16:48 發表
我打算去馬莎買. 因為夏天的襪都係馬莎買. 又軟又唔cool.  

我係kingkow買,因為之前讀nursery時,曾在kingkow買過d灰襪,質地幾好,所以白襪都係果度買
原帖由 Mom-to-be2005 於 08-10-30 16:34 發表

醒目開學勳章

原帖由 雙子媽媽 於 08-10-30 16:48 發表
我都係馬莎買.

You can get it from Jusco also.

Many thanks.  I went to Marks & Spenser and found that the "knee socks" are quite suitable.

想請問大家知吾知冬季除了可以著件運動外套, 係咪可以自己在外面買剩色冷外套架? 灰色定藍色呀?

呀.....咁啱ge, 我今朝都想問呢個問題. 因為換左季, 未必下下要著校褸. 又或者再凍d, 想o係校褸下再加多件冷外套. 咁得唔得架呢? if yes, 咩色可以呢?
原帖由 AS1210 於 08-11-5 14:25 發表
想請問大家知吾知冬季除了可以著件運動外套, 係咪可以自己在外面買剩色冷外套架? 灰色定藍色呀?

我舊年係喺校褸下加件PE jacket,其實如果再凍d(低過12℃)都已經可以著私伙大褸或羽絨。

原帖由 雙子媽媽 於 08-11-5 16:14 發表
呀.....咁啱ge, 我今朝都想問呢個問題. 因為換左季, 未必下下要著校褸. 又或者再凍d, 想o係校褸下再加多件冷外套. 咁得唔得架呢? if yes, 咩色可以呢?

Refer to the notice of the general informaton, winter P.E. jacket or grey cardigan may be worn.

原帖由 雙子媽媽 於 08-11-5 16:14 發表
‹ 上一主題|下一主題