用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 小朋友學緊跆拳道入來傾下.
go

小朋友學緊跆拳道入來傾下. [複製鏈接]

我個仔學左3個月,尋晚去左考黃帶,見到有一個小女孩她很細小我諗3-4歲.她無一動作做得到在場觀看的人無一不笑,大家議論紛紛我老公話唔係個導師覺得你得ok先考帶咁都考到帶.如果我是這女孩的家長我覺得很羞恥無面去接呢條黃帶.

我有個朋友教緊拳他說現今的是你比錢買條帶,而不是小朋友打得好可以升級,如果你肯比錢唔駛一年已可以黑帶.但只有豆腐拳,蛋散腿.
   0    0    0    0

原帖由 hhmum 於 08-10-27 14:33 發表
我個仔學左3個月,尋晚去左考黃帶,見到有一個小女孩她很細小我諗3-4歲.她無一動作做得到在場觀看的人無一不笑,大家議論紛紛我老公話唔係個導師覺得你得ok先考帶咁都考到帶.如果我是這女孩的家長我覺得很羞恥無面去接 ...

我囡囡學的那間,曾經有兩人已經付考試費,但不合格,沒得升的。你囝囝間似乎兒戲左少少。

醒目開學勳章

我仔仔都係K2開始學.....學到而家小2, 我都未見過有呢D情況出現喎, 就算阿仔以前K2果時考黃帶, 佢都要做哂呢D動作先可以考帶架~

一年就考到黑帶, 係咪由白帶起計呀? 我唸....無可能喇, 如果呢間館可以O既, 我唸....都唔好...係呢間學喇 (個人意見)~

My daughter has joined it for 3 years.  Now she is wearing red belt.  But I haven't seen such extreme case in our class and no very poor performer in exam.  You may find another centre.

原帖由 ahmin 於 08-10-28 06:15 發表
one year get a blackbelt, really? seems not a good instructor wo.......

醒目開學勳章

原帖由 kikima 於 08-10-28 08:48 發表
My daughter has joined it for 3 years.  Now she is wearing red belt.  But I haven't seen such extreme case in our class and no very poor performer in exam.  You may find another centre.

Same situation to my son, too.  My son has joined for about 2 years and wearing green belt.  He really need to practice for the exam.

你地果間係咪個個月有得考帶.

我玩了跆拳已經廿年,可以肯定講,香港的跆拳已經變了質,實在學不到什麼...

以前我地綠帶已經可以拉到大字馬、一字馬,除了拉筋外,還要鬆較,當時隨便找個人出來踢一腳,一定可以踢過頭了...

我個仔小一開始學跆拳,轉了兩間會,結果係..失望、屈水、浪費時間。

現在一開始學,先要買袍、買匣、買護手、護腳、護陰、雞肶....等等,承惠一千元啦。

以前套袍可以出邊買,其他護具、雞肶都係用公家的,唯獨護陰較私人,會自己買的。

好了,買了又極之少用,以前差不多每堂尾段都係fighting,要練好跆拳,平日練好腳功就一定要,但實際fighting係必須的,否則就變成陸上學游水了。

點解少fighting,原因好簡單,怕孭鑊,驚小朋友受傷被投訴,最好成堂都係體能、套拳、練腳....簡簡單單又收工。

以前考帶只需$50,現在就要$200-250,3個月一次,黑帶就$2000-$2500,除了考黑帶執緊少少,其他段數最緊要俾錢....

回覆 # 的文章

I keep this activitiy for my daughter for following reasons:
- do exercise
- learn discipline
- self-protection
- a target - black belt, for her to pursue

我係跆拳的熱愛者,我當然贊成小朋友學跆拳係愈早愈好啦,根底打得好D....

但在香港呢....強烈建議都係中一才學吧,如果學校有得學,就在學校學吧,因為有學校監管,無咁屈水呀....

而且小朋友太早考黑帶(16歲以下係紅黑帶),上到中學,發覺自己條黑帶有名無實,佢會唔願意繼續落去的。

至於邊間無咁屈水.....其實間間差不多,你企硬唔買都奈你唔何。我反而不在意佢屈水,1千幾百都俾得起,但係學唔到野,成堂好似唱遊咁先至大鑊呀。

wahyanpooh

pls check pm

係呀我個朋友同我講考帶唔好考咁快,上次$320考試果d頭盔,雞比,護膝系考完試比埋.

簽名被屏蔽

可能個個會都唔同,我知我個會成日都出去比賽,小朋友會好有心機因為有得同人比較.

‹ 上一主題|下一主題