用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 大d會唔會好d架
go

大d會唔會好d架 [複製鏈接]

我個仔依家讀緊2年班, 好似唔知自己做緊乜, 書包功課都重未識自己攪惦, 讀書就覺得好辛苦, 讀10個生字都好難入腦, 一年班讀過既字又唔記得, 都唔知點教佢好, 又唔會知讀書既重要性, 我依家只係其代緊大d會唔會好d呢!
   0    0    0    0

Dear All,

I want to know too, please share!

I hope so!

I also have the same problem. He's P3 now. I still need to push him to do homework every day. Push him to brush his teeth, push him to do everythings. It is a hard job for me. I don't like to shout with him. So, what can we do? I don't know. Who can tell us?

My son had the same problem and he only managed to pack his schoolbag  when he was in P3. Now, he's in P6 but still he is very absent-minded and is lack of responsibility. But, as a mom, I still have the faith and hope that he will become good one day. Remember, castle cannot be built in one day. It takes time for you to feel the improvement. Keep going !

原帖由 yvomak 於 08-10-27 13:32 發表
我個仔依家讀緊2年班, 好似唔知自己做緊乜, 書包功課都重未識自己攪惦, 讀書就覺得好辛苦, 讀10個生字都好難入腦, 一年班讀過既字又唔記得, 都唔知點教佢好, 又唔會知讀書既重要性, 我依家只係其代緊大d會唔會好d呢! ...

其實我可以答你o既係, 大部份這類小朋友都不會自動越大變得越好 (當然是有例外)
我曾經教過六年小學, 其中四年都是當一年級的班主任, 據我所見, 這類"論盡"的小朋友(特別是男仔)小一二係咁, 到了高年班還是書包一堆垃圾般, 張張ws 似廢紙, 呢樣唔知o個樣唔見咁.....
不要相信大大下會自然好咗, 因為相信大家都見過男人三四十歲都無手尾, 生活一團糟, 家像垃圾場 (沒有跟家人同住那種)...
其實一定要靠家人step by step 地引導還年幼的小朋友, 令他們建立生活習慣和讀書的秩序...

同意。我都覺得小朋友的自立能力要從小培養。
執書包方面,你可以同佢討論決定如何執法,再同佢一起執一個星期度,等佢習慣o左,再要佢自己執。
如我阿仔,
1)将家課冊、學生手冊放在書包既最後層有間隔開來的地方
2)第二天要交既功課則放在用橡筋固定住既地方
3)接下去按第二天上課既順序放入課本和功課本
4)通告及回條之類可以用一個膠快勞夾住,不易遺失。

至於功課方面,則需要與佢訂一個君子協定,在完成功課既條件下先可以做佢自己想做既事,如看電視、打機。

阿仔而家小五,在這些方面都做得幾自動自覺。
當然有其他勞氣既地方。
希望我的経験可以作為一個参考。

原帖由 pamelaywy 於 08-10-27 23:45 發表

其實我可以答你o既係, 大部份這類小朋友都不會自動越大變得越好 (當然是有例外)
我曾經教過六年小學, 其中四年都是當一年級的班主任, 據我所見, 這類"論盡"的小朋友(特別是男仔)小一二係咁, 到了高年班還是書包一 ...

原帖由 yvomak 於 08-10-27 13:32 發表
我個仔依家讀緊2年班, 好似唔知自己做緊乜, 書包功課都重未識自己攪惦, 讀書就覺得好辛苦, 讀10個生字都好難入腦, 一年班讀過既字又唔記得, 都唔知點教佢好, 又唔會知讀書既重要性, 我依家只係其代緊大d會唔會好d呢! ...

佢大D可能會好D, 但亦未必會
主要, 睇下佢有無機會學習自己做好D野的方法, 和有無機會去做
如果媽咪見佢論論盡盡, 所以忍唔住幫佢做, 佢就大安旨意唔使做, 咁就唔會學識任何野
我個仔都係論論盡盡, 甩頭甩尾的人, 做咩都係咁, 佢仲有少少學習障礙, 我都好同情佢的辛苦, 人地5分鐘做好的, 佢要10分鐘.
除非我有120歲, 我担心我個仔第時搵唔到老婆, 搵唔到工
我走咗, 唔知佢會點
所以我開始唔幫佢執手尾, 係屋企佢未完成的, 我要佢完成, 例如放學返黎, 換衫後, D衫散到一地都係, 一定要佢執好, 先俾茶點佢食, 做完功課, 先有飯食(我留起哂D飯餸俾佢)

有時睇佢做野, 個心真係好燘, 好想鬧佢, 有時又覺得佢好可憐, 好想幫佢, 但我自己忍住囉, 咁樣都係為佢將來好.

呢D細路, 佢地自已心知肚明, 對自己無咩自信心, 自尊心唔高, 所以更加要佢地"自己"去做自己的野, 我地幫佢地, 反而令佢地有無助感, 覺得自己咩都做唔成.

pamelaywy:
多謝你的提醒呀!等我快些認真訓練下阿仔自立!
原帖由 pamelaywy 於 08-10-27 23:45 發表

我曾經教過六年小學, 其中四年都是當一年級的班主任, 據我所見, 這類"論盡"的小朋友(特別是男仔)小一二係咁, 到了高年班還是書包一 ...
感謝神賜我們寶貝兒子!

除咗自律方面, 我個仔好多書本上既嘢都唔係好明, 讀過既又唔記得, 讀書又唔放在心, 佢成日覺得默書測驗好辛苦, 都唔知佢有冇機會識唸!

原帖由 一家的太陽 於 08-10-28 10:38 發表
同意。我都覺得小朋友的自立能力要從小培養。
執書包方面,你可以同佢討論決定如何執法,再同佢一起執一個星期度,等佢習慣o左,再要佢自己執。
如我阿仔,
1)将家課冊、學生手冊放在書包既最後層有間隔開來的地方
2)第二天要交既功 ...

其實小朋友依家讀緊2年班,正是學業打基礎既時候。
小朋友唔識諗,需要成人多點幫佢諗囉。
不一定要迫佢默書測驗攞高分,但要求佢要基本掌握課本既内容和知識。否則越到高年班,會讀得越辛苦。除非有超人毅力,基礎不打好,遅點好難會追得上。

経常性地同佢講讀書既楽趣和重要性。除了課本,也可以讀多一D課外書籍,甚至漫画也可以(多啦A夢・老夫子等)。總之要養成佢喜歓閲讀既習慣。

我自己也有閲讀習慣。阿囝細個時,我睇書見到有趣之處,特登笑出聲來,佢八掛來問咩事,就趁機與佢分享。以行動話佢知書本内有好多好有趣的内容和知識。
直到依家,阿囝睇書見到佢認為有趣之處,也一定要我跟佢睇一遍。煩是煩D,但終於能使佢中意睇書,也算少々安慰了。

加油!
‹ 上一主題|下一主題