用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 考根德園一問
go

考根德園一問 [複製鏈接]

考根德園一問, 我個囡是一月出世屬於大女, 但她非常慢熱, 我怕她面試時唔係好肯講嘢咁點算呢, 會否考唔到呢??
   0    0    0    0

小兒上年也有 INTERVIEW 根德園, 最後也有被取錄, but我們沒有選擇這所學校.
INTERVIEW 最令我印象深刻是最後會要求小兒唱一首歌.... 這一幕是至今另我最難忘的事... 哈哈. 因為我個仔的表演真系好搞笑.
INTERVIEW 大至上都不算太深... 全程都是中文對答, 2位老師 INTERVIEW, 一位 IN 媽媽, 另一位 IN 仔仔,是同一班房及同一時間進行的. 大致上都是考仔仔日常生活事項及考砌圖, 最後環節當然係唱歌仔及小朋友和家長離開班房是要到另一班房交回一份表格給另一位老師... 這位老師收回該份表格後會問小朋友吃唔吃糖果... 請緊記 : 吃或不吃這粒糖果,小朋友都必須要自動自覺地有禮貌的回應這位老師...因為這是很重要的一環.祝 INTERVIEW 成功.

據聞根德園1個課室同時in10組家長小朋友,
請問你小朋友in嘅時候有冇週圍望?
我小朋友聽到隔離有聲或者後面有人行來行去都會望,
我怕佢到時會分心, 唔留心聽老師問咩呀﹗

原帖由 小魔怪Gordon 於 08-10-27 14:17 發表
小兒上年也有 INTERVIEW 根德園, 最後也有被取錄, but我們沒有選擇這所學校.
INTERVIEW 最令我印象深刻是最後會要求小兒唱一首歌.... 這一幕是至今另我最難忘的事... 哈哈. 因為我個仔的表演真系好搞笑.
INTERVIEW ...
感謝天父所賜一切恩惠, 我們誠心感謝您, 因主耶穌基督之名, 亞孟。

回覆 # 的文章

我想問你你的囝囝唱咩歌呢?我想都好搞笑

無10組咁多. 同St. Cat, 迦南等等其他學校一樣(除浸幼), 1個課室會有3-4組人in. 我仔第一次interview係迦南, 佢不單止週圍望, 直頭離開坐位走去人地個組攪攪陣. 不果in 多幾間, 後尾in 個1-2間已經無再係咁.
原帖由 BabyHilary 於 08-10-27 20:28 發表
據聞根德園1個課室同時in10組家長小朋友,
請問你小朋友in嘅時候有冇週圍望?
我小朋友聽到隔離有聲或者後面有人行來行去都會望,
我怕佢到時會分心, 唔留心聽老師問咩呀﹗

...

雙子媽媽,

我個仔今日in嗰間, 成個課室得我地1組,
但佢可以8啩到連隔離課室有人上堂都要理,
走去課室中間嗰塊到頂屏風道聽,
問老師"咦﹗小朋友呀﹗ " " 咦﹗小朋友呢?"
跟住個老師抱住佢去同班小朋友say hi!

希望我個仔好似妳個仔咁,
到in kv就坐定定啦﹗
原帖由 雙子媽媽 於 08-10-28 10:31 發表
無10組咁多. 同St. Cat, 迦南等等其他學校一樣(除浸幼), 1個課室會有3-4組人in. 我仔第一次interview係迦南, 佢不單止週圍望, 直頭離開坐位走去人地個組攪攪陣. 不果in 多幾間, 後尾in 個1-2間已經無再係咁.  ...
感謝天父所賜一切恩惠, 我們誠心感謝您, 因主耶穌基督之名, 亞孟。

唔使擔心, 一定得. 小朋友真係一日唔同一日架, 佢地的進步係好快ge. 其實佢都係好奇姐, 加油 and good luck呀.
原帖由 BabyHilary 於 08-10-28 21:31 發表
雙子媽媽,

我個仔今日in嗰間, 成個課室得我地1組,
但佢可以8啩到連隔離課室有人上堂都要理,
走去課室中間嗰塊到頂屏風道聽,
問老師"咦﹗小朋友呀﹗ " " 咦﹗小朋友呢?"
跟住個老師抱住佢去同班小朋友say hi!

希 ...

原帖由 tanoshi127 於 08-10-27 21:31 發表
我想問你你的囝囝唱咩歌呢?我想都好搞笑

ROW ROW ROW YR BOAT.... 唱完又唱... 唱完又唱... 有提佢 STOP , 佢唔肯... 最終老師說... 你真系唱得好好聽啦.. 佢好天真地回應 : 真架, 之後才肯收聲, 佢一路唱, 一路站立及坐下扮自己向度"餐"緊隻船囉.

Thanks雙子媽媽!
希望我囝囝可以同妳囝囝做同學啦﹗

原帖由 雙子媽媽 於 08-10-29 10:26 發表
唔使擔心, 一定得. 小朋友真係一日唔同一日架, 佢地的進步係好快ge. 其實佢都係好奇姐, 加油 and good luck呀.

真係好落力呀﹗唸起都覺得好笑﹗

原帖由 小魔怪Gordon 於 08-10-29 14:03 發表

ROW ROW ROW YR BOAT.... 唱完又唱... 唱完又唱... 有提佢 STOP , 佢唔肯... 最終老師說... 你真系唱得好好聽啦.. 佢好天真地回應 : 真架, 之後才肯收聲, 佢一路唱, 一路站立及坐下扮自己向度"餐"緊隻船囉.:joyous ...
‹ 上一主題|下一主題