用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 基督教宣道會宣基小學 宣基是否正走近下坡?
go

宣基是否正走近下坡? [複製鏈接]

最近聽到有人話宣基這幾年走近下坡, 啲學生成績追不到以前咁好, 不知是否真的? 請問有冇家長聽過或知道實情呢??
   0    0    0    0

係咩?我只知宣小派往宣中的學生有增冇減,今年有74人,你在那裡收到的消息?

我是在鄰居處聽來的, 他的孩子也在將軍澳讀書, 他怎樣知我就無問喇, 但他也有講宣中就不斷攀升. 據我所知, 宣基校長話毎年由宣基上宣中的學生數目是按比例接收的, 毎年都是指定的百份比, 所以是叫有聯系的學校, 就不叫做一條龍直上的學校!

我外甥女讀緊宣基六年級,佢由三年班開始數學吾合格,今次考試仍然吾合格,佢仲話有10多人吾合格,如果咁睇,佢地真係走下坡.

我認為吾應該用吾合格人數來衡量學校是否走下坡?學校出卷容易D,又提下水,吾好話全部 合格,拿一百分也不困難. 宣基數學出卷向來要多動腦根 完全吾淺, 所以平均分數不會太高!! 

我唔覺走下坡, 這間學校口碑一直都非常好...

醒目開學勳章

宣基都算係數一數二難入的小學, 口碑一直都好好! 不過近年將軍澳區真的有很多上位的小學!

唔係!今年派中學都派得幾好!男、女拔各1位...

下....男、女拔各1位...唔算多呀?
咁講法, 黃永樹咪仲好, 上埋鏡出晒名tim.

咁又唔係咁講,以往年入英中再加宣中人數,有成90多人,宣中都是Band 1尾中學,以比例計成績中中都入到好學校喎!隨非你一心想入名校同有信心你個仔一定考到全級十五名啦!否則,大家入到Band 1學校的機會相差不大!!!

回覆 10# tszyan1001 的文章

In fact, I opined that the school is on the right track and all the teachers and the headmastress have the right direction. As they shared in one teacher-parent seminar, they try to teach their students coping with the problems that they don't know yet. This means they have to instill the right and positive attitude into their students so that students could face the problems by themselves.

I really appreciate of what they have done so far.

So much blessings from God to Sun Kei!
‹ 上一主題|下一主題