用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 崇真小學暨幼稚園(幼稚園部) 09年已獲取錄的IK1入黎交流
樓主: ylliu
go

09年已獲取錄的IK1入黎交流 [複製鏈接]

Hi! My two daughters will also 坐同一條校巴線的(我住藍田). I will also take taxi to school this week.

wow, 靚太太呀, 真架. 仔仔 係IK1H 呀, WOW好開心同仔仔同班呀,但仔仔本身唔係主流班嗎, 之前同你係呢度傾計一直都係主流班, 你同仔仔轉到國際班呀,大家真係要好好KEEP CONTACT 呀, 哈哈, 
至於我地油塘可以有一架去青山道既小巴, 可以返到學校架, 但係石硤尾間聖方濟小學個樹落車呀, 跟住就行上條斜路就到學校架啦,我地呢樹BY TAXI 返學校好貴唷, 呵呵, 我諗我地會BY 小巴^^

係WOW 你知唔知今年校車費幾錢呀, 我唔記得問校巴叔叔呀, 同埋你聽日返幾點個班呀, 我返1.15-2.15 個班唷, 其實我地時間岩既都可以約埋一齊BY TAXI WOW. HEE^^

原帖由 靚太太 於 09-8-30 23:42 發表
chris & chu chu

我小朋友係IK1 (H)應該同chu chu女女同班!
校車古生已經聯絡左我,放學五時二十分係油塘落車,係呢返學有無咩野要準備呀!
我諗住頭幾日坐的士返學呀!
chu chu你諗唔諗到唔坐的士有乜車可以 ...

我pm 左你啦, 呵呵

原帖由 靚太太 於 09-8-31 21:47 發表
chu chu 我明日都係返1.15-2.15 hrs,明日我應該會call 的士去,走時你知唔知邊度有小巴搭車返油塘呀!我諗去果程如果有興趣你可以pm我留電話聯絡! 一程搭車好抵搭 ...

你地好呀 , 我囡又係今年 tt 既 ik1 ..... 番左 4 日適應班暫時都 ok , 希望下星期一佢自己 handle 度啦 !!

我又係住東九龍, 不過係官塘 ..... 我地多 d 上黎傾下交流下啦 !!  

原帖由 chuchu_ 於 09-8-31 19:08 發表
wow, 靚太太呀, 真架. 仔仔 係IK1H 呀, WOW好開心同仔仔同班呀,但仔仔本身唔係主流班嗎, 之前同你係呢度傾計一直都係主流班, 你同仔仔轉到國際班呀,大家真係要好好KEEP CONTACT 呀, 哈哈, 
至於我地油塘可以有一架去青山道既小 ...

我改番我囡囡 hebe 先

小朋友名字.....班別..............性別....................住係邊
Macro.........................M....................Tsuen Wan
Cicy..........F..................F.................Kwai Shing
Natalie......H..................F.......................Yau Tong
Coby...........................F.....................Yau tong
Bryan..........................M..................Lai King
俊言.............H...............M...................   Yau Tong
霖霖.............................F....................Tai Kok Tsui
Ian..............................M....................Lam Tin
Harminee........H...........F.....................Tsing Yi
Aster ..........F...........F................. Lam Tin
Hei Hei .................M.............Hunghom
Jasmine ...............F..............Shatin
Astin ...................M................Mei Foo
Anson澤騫............M................Tsing Yi
hebe .......F ........... F ...........kwun tong
念童..........L.........F............Lamtin
Elliott (博博).....L..........M..........SheungShui
Jacob(朗朗)..............H..........M..........Tai kok tsui
Jeff ............H................M..........Tsuen Wan
Cloris.......................F.................Lai Chi Kok
Winnie ...........L........F.............Mei Foo

HI, hebe 媽媽, 我記得你囡囡好似係10定11月出世的. 係咪呢, 我個囡係12月份架, 但佢仲未介到片片,so我都好擔心, 但都係交比學校啦, 我地教左咁耐都唔得, 阿囡聽日開始by school bus 啦, 唔知佢會唔會喊住返學呢, 仲有你會唔會幫你hebe報興趣班呀, 因我打去問過蘇生話我地油塘上車要早上10.50左右,但興趣班成12.05先開始,咁d 小朋友咪好辛苦囉, 唉, 我都十五十六中,同埋姐係要成10點就比飯佢食, 到4.30放學搭埋校車交到油塘差唔多5.30真係頭到暈...

靚太太呀, 你呢你比唔比俊言報興趣班呀10.50上車好似..........好早.....

原帖由 chickenwing2006 於 09-9-6 03:07 發表
你地好呀 , 我囡又係今年 tt 既 ik1 ..... 番左 4 日適應班暫時都 ok , 希望下星期一佢自己 handle 度啦 !!

我又係住東九龍, 不過係官塘 ..... 我地多 d 上黎傾下交流下啦 !!  

...

係呀我囡 9 月出世架, 上星期陪左幾日佢好似幾 ok,
希望佢自己坐車 ok 同埋快 d 適應新學校啦 !

叫左 miss 講佢番學無咩問題 .... 所以我上星期四
交左表報左 5 天既興趣班呀   我之前都怕
太多架 ..... 不過 miss 講都唔怕我囡好 8 卦下, 我自己
又想起身都係屋企等, 不如早小小出門口 lor !

你真係好細心呀, 問左校車叔叔先, 我自己估早一個鐘度
around 11:30 咋, 明天真係要問一問先
官塘佢講 12:42 上車, 5:20 到 !  你講完真係怕
10:30 食完真係餓 c 都未番到屋企呀 mouth:" />

但memo 交左啦, 真係太早到時唔 g 可唔可以 cut
呢 ??

原帖由 chuchu_ 於 09-9-6 16:41 發表
HI, hebe 媽媽, 我記得你囡囡好似係10定11月出世的. 係咪呢, 我個囡係12月份架, 但佢仲未介到片片,so我都好擔心, 但都係交比學校啦, 我地教左咁耐都唔得, 阿囡聽日開始by school bus 啦, 唔知佢會唔會喊住返學呢, 仲 ...

靚太太& hebe媽媽呀,
你地校車今日遲左幾多呀, 我中午應該12.35到 , 但最後12.53先到我油塘, 唉, 我仲以為我地遲到, 因我地12.35到達樓下的,咁岩我又唔記得帶電話, 我老公仲問我要唔要飛的, 到放學時, 本身係17.20到, 但最後17.40先到, wow. 前後各遲成20分仲, 唔知係咪開學先係咁, 我同我老公商量過觀察下一星期, 睇下係咪因為開學係咁, 如果唔係既就打去學校or搵蘇生傾傾先得, 仲有我地諗住幫阿囡幫一日,二日興趣班算了, 因我老公覺得好辛苦, 要成10.50上車, 跟住一陣校車又遲返到黎差唔多六點, 佢唔想佢辛苦, 唉,我都唔捨得, 仲有你地阿b 上校車有無cry呀,我個囡狂喊呀, 但我打去問班主任佢又話佢返到學校無野好開心, 咁我都安樂d, ^^

原帖由 chickenwing2006 於 09-9-7 01:21 發表
係呀我囡 9 月出世架, 上星期陪左幾日佢好似幾 ok,
希望佢自己坐車 ok 同埋快 d 適應新學校啦 !

叫左 miss 講佢番學無咩問題 .... 所以我上星期四
交左表報左 5 天既興趣班呀   我之前都怕
太多架 ..... 不 ...

hi, 我係jacob媽呀, 仔仔都係IK1H
今日第1日搭校巴, 本來12:10上車, 都遲左到12:30上車, 放學都係, 本來4:40到, 結果又遲到5:00至到, 好似係K1新生有D問題至遲, 希望快D改善了. 仔仔第1日搭校巴好開心呀!

我都只係報左星期一,二的興趣班, 等佢適應左先.
原帖由 chuchu_ 於 09-9-7 23:30 發表
靚太太& hebe媽媽呀,
你地校車今日遲左幾多呀, 我中午應該12.35到 , 但最後12.53先到我油塘, 唉, 我仲以為我地遲到, 因我地12.35到達樓下的,咁岩我又唔記得帶電話, 我老公仲問我要唔要飛的, 到放學時, 本身係17.20 ...

09年已獲取錄的IK1入黎交流

chu chu ,basicjanny ,chickenwing2006,

Hi, 我好高興認識大家!
我個仔同Chickenwing2006媽咪個女都係讀IK1F, 我個仔自己返學2日。返屋企問佢,今日學咗咩,食咩茶點,佢都唔理我,淨係話Miss教佢英文!依家都好驚佢唔適應,佢係學校吸收幾多都唔知!

好彩係呢度有咁多媽咪互相交流吓!

hi, IK1 的媽咪,

我係 IK1H 的 JASMINE 媽咪, 坐左2日校車, 囡囡都好興奮, 可能覺得自己大個女啦, 校車時間都暫時仲有偏差, 希望日後好D啦, 我無幫佢報課外活動呀, 想佢慣D 先報 !

basicjanny , Nice to meet you ar,
JACBO 係邊個group架, 我個豬囡叫natalie 呀, 佢係rainbow group,我都希望校車快d正常返啦,原來你同靚太太係同一個站上車架,我係你地遲一個站,就係過左廣場之後個站上車

Hei Hei媽, hihi, nice to meet you too ar,我都有問我個豬囡返學學左乜架,佢返黎都有唱下教左既歌我聽既, 同埋問佢食乜荼點,佢都會講下,但都要睇佢心情, 大小姐唔like都係唔啋我,哈哈, 同埋我會拎佢d書出黎同佢讀,又可以睇佢學左乜,又可以叫佢教我,好似佢剛學PHONICS 個本Aa for ants, 你都拎佢返學既書出黎睇呀ma

Jamine媽媽, 阿囡係邊個group呀 ,真係好開心搵到咁多同班同學仔呀呵呵,唔知你個囡同唔同我個囡同group,因rainbow group 其他女同學仔好乖巧架, 係我隻豬囡坐唔定囉.呵呵

靚太太,呵呵, 唔怪豬得我唔見你, 原來你係廣場度同阿仔上車,我係你前一個站唷,但我個站得阿囡一個上車咋,我同阿囡報左芭蕾dance 同埋英語唱遊班, 本想都同佢報話劇的, 但下學期得佢適應左先算唷,heehee,係wow.你係咪做全職媽媽架, 呵呵,我九月尾就要返返工啦,

原帖由 JJAZ 於 09-9-9 10:11 發表
hi, IK1 的媽咪,

我係 IK1H 的 JASMINE 媽咪, 坐左2日校車, 囡囡都好興奮, 可能覺得自己大個女啦, 校車時間都暫時仲有偏差, 希望日後好D啦, 我無幫佢報課外活動呀, 想佢慣D 先報 ! ...

hihi,我阿女叫童童呀,係IK1L的,好似這裡冇人同佢同班,呢幾日D校車真係好遲,上車都OK,只係遲左個零字(叫12:55等,1:03左右到),但回程(話0525等,成0550先到...)

希望好快可以改善~

童童係藍田上落,應該都係同你地同一架車嫁,我見好多小朋友都有訓,係得我個女唔訓...

我都有報興趣班,但只報左1日,媽咪話咁早上車,咪又搞到佢食少一餐咁話..所以只報了DRAMA..同埋daddy都唔想佢學太多,想貴精不貴多..(其實佢想學畫..應該比佢係出面學)

問佢學校學咩,食咩,都ok既
[http://www.snugglepie.com]

我囝囝都係IK1(L), 佢叫博博Elliott, 係Panda group, 第一日返學死都唔肯坐仲撞親個頭果個就係佢喇! 激死我..

我都驚個仔唔知返學返成點, 又係問佢咩佢都唔答, 昨日只答我茶點食"triangle", 再問佢就話"bread", 我問佢係唔係食"sandwich"佢又話唔係, 跟住就話俾我知"博博唔食triangle, 喊喊呀"咁, 同埋話俾我知"run, run, run, fall down", 個膝頭有些損o左, 我頭兩日都有打俾班主任, 不過佢地電話好難打, 同埋打得多又驚煩住老師, 好鬼擔心..

原帖由 chris712 於 09-9-9 16:38 發表
hihi,我阿女叫童童呀,係IK1L的,好似這裡冇人同佢同班,呢幾日D校車真係好遲,上車都OK,只係遲左個零字(叫12:55等,1:03左右到),但回程(話0525等,成0550先到...)

希望好快可以改善~

童童係藍田上落,應該都係同你地同一 ...

曦Hei媽
我個囡cicy都係讀  ik1F呀,第時多多指教

原帖由 曦Hei媽 於 09-9-9 09:42 發表
chu chu ,basicjanny ,chickenwing2006,

Hi, 我好高興認識大家!
我個仔同Chickenwing2006媽咪個女都係讀IK1F, 我個仔自己返學2日。返屋企問佢,今日學咗咩,食咩茶點,佢都唔理我,淨係話Miss教佢英文!依家都好驚佢唔適應,佢係 ...

你上星期係咪番3-4果組呀?係既話我諗我知邊個係博博啦,我都記得有個小朋友撞親個頭,放學同老師傾左一陣果個媽咪呀嘛??(哈哈~我就係行番轉頭等問野果個,唔知你有冇留意?哈哈)我阿女童童係小雞組的~

呢幾日我都冇打去比班主任,因為我見阿女都大概講到下做d咩,又話好開心,星期一放學我打比阿女時,佢用普通話同我講"我上學了",又講得幾正..都幾驚喜~我諗老師果日重點教左呢句!

至於食野,我冇記錯的話,星期一食左餅+利賓納,星期2食左塗左唔知咩醬的包+水,今日就牛奶+脆卜卜(我估係家樂氏的coco ball,因為佢話係黑色同圓形的)

星期一呢,阿女拎住本功課,一時話要做,一時又話唔使,當然最終佢都做左(可能佢想等我回來同佢做),到今日,佢都主動識話要做功課~

仲有,佢話今日有出去揸車車呀,好開心咁,佢話老師一"叮噹叮噹"就要泊番d車,

我有問過佢呢幾日有冇分組,有冇出過課室,佢都話冇,我問佢,咁咪好多人囉,佢話係呀,我心諗,成30人上堂咪好迫...博博有冇提到呀?

btw,童童話有3個老師(唔計ms laura),唔知係咪因為剛開學呢?

原帖由 Michelle_Hung 於 09-9-9 18:05 發表
我囝囝都係IK1(L), 佢叫博博Elliott, 係Panda group, 第一日返學死都唔肯坐仲撞親個頭果個就係佢喇! 激死我..

我都驚個仔唔知返學返成點, 又係問佢咩佢都唔答, 昨日只答我茶點食"triangle", 再問佢就話"bread", 我 ...
[http://www.snugglepie.com]
‹ 上一主題|下一主題