用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 崇真小學暨幼稚園(幼稚園部) 09年已獲取錄的IK1入黎交流
樓主: ylliu
go

09年已獲取錄的IK1入黎交流 [複製鏈接]

Hi, 思仔

我個仔叫Macro, 唔係Marco!唔好講指教,大家交流吓!

佢話尋日食朱古力及飲牛奶,我都唔知真是假!不過尋日有驚喜,佢唱咗首english Rythm "hello, Hello, How are you?"比我聽!你個女女cicy呢?

原帖由 思仔 於 09-9-9 22:41 發表
曦Hei媽
我個囡cicy都係讀  ik1F呀,第時多多指教

應該係真啦~不過唔係朱古力,應該係脆卜卜果d~~類似上星期的蜜糖星星~~

哈哈~童童都有唱hello hello hello呀!但普通話歌就話冇教..但又印左"已授"~童話係"印定先之嘛"..都唔知係咪

原帖由 曦Hei媽 於 09-9-10 09:32 發表
Hi, 思仔

我個仔叫Macro, 唔係Marco!唔好講指教,大家交流吓!

佢話尋日食朱古力及飲牛奶,我都唔知真是假!不過尋日有驚喜,佢唱咗首english Rythm "hello, Hello, How are you?"比我聽!你個女女cicy呢?

...
[http://www.snugglepie.com]

Chris712,

我諗應該係,朱古力可可球+牛奶!
至於,普通話歌就無印"已授"喎!phonic就係a印咗"taught"囉!星期一就填蘋果,尋日填樹葉!

原帖由 chris712 於 09-9-10 12:20 發表
應該係真啦~不過唔係朱古力,應該係脆卜卜果d~~類似上星期的蜜糖星星~~

哈哈~童童都有唱hello hello hello呀!但普通話歌就話冇教..但又印左"已授"~童話係"印定先之嘛"..都唔知係咪

...

其實係咪三班既 IK1 都係教既一樣呢, 因我囡囡IK1H 都係教左PHONIC 既A, HEE. 但H班就教左普通話啦, 因印左"巳授"同我個囡都唱左首"學校同學多, 遊戲又唱歌, 真的很快樂" 哈哈

原帖由 曦Hei媽 於 09-9-10 12:37 發表
Chris712,

至於,普通話歌就無印"已授"喎!phonic就係a印咗"taught"囉!星期一就填蘋果,尋日填樹葉!

hihi

我囡 hebe 返咗幾日學都好開心,完全無話唔肯返. ..

但今日突然鬧情緒, 唔肯上校車呀
喊到 cc 下, 唔 g 攪咩  

原帖由 思仔 於 09-9-9 22:41 發表
曦Hei媽
我個囡cicy都係讀  ik1F呀,第時多多指教

hebe 又係講食呢 d 呀

原帖由 曦Hei媽 於 09-9-10 12:37 發表
Chris712,

hebe 都係 IK1F 架, 星期二佢同我講有人打架, 唔 g 係唔係呢 ??

仲話 miss 做緊野睇唔到 .....
可能爭玩具啦 ???

想問你地有無報名做義工呀 ??
我想報了解多 d 學校呀
原帖由 曦Hei媽 於 09-9-9 09:42 發表
chu chu ,basicjanny ,chickenwing2006,

Hi, 我好高興認識大家!
我個仔同Chickenwing2006媽咪個女都係讀IK1F, 我個仔自己返學2日。返屋企問佢,今日學咗咩,食咩茶點,佢都唔理我,淨係話Miss教佢英文!依家都好驚佢唔適應,佢係 ...

hebe媽,

咁我個仔又無講話有人打交喎!我問佢你係咪同hebe坐,佢又話係,都唔g係真唔係!

我都有報義工,報2樣,因為自己無專長!報咗新年同埋5月唔記得咩lu!你呢?

原帖由 chickenwing2006 於 09-9-10 15:27 發表
hebe 都係 IK1F 架, 星期二佢同我講有人打架, 唔 g 係唔係呢 ??

仲話 miss 做緊野睇唔到 .....
可能爭玩具啦 ???

想問你地有無報名做義工呀 ??
我想報了解多 d 學校呀
...

我記得上星期都已經印左已授..但都冇教過首普通話~~
童童好堅持話未教...都唔知佢邊句真..

原帖由 chuchu_ 於 09-9-10 14:02 發表
其實係咪三班既 IK1 都係教既一樣呢, 因我囡囡IK1H 都係教左PHONIC 既A, HEE. 但H班就教左普通話啦, 因印左"巳授"同我個囡都唱左首"學校同學多, 遊戲又唱歌, 真的很快樂" 哈哈

...
[http://www.snugglepie.com]

你好呀 .... 你係唔係 macro 媽呀 ?
我怕寸錯呀 , 我囡而家係白雲組, 係唔係同你仔仔坐呀 ??

佢又要一時一樣, 唔 g 邊句真 ? 今日佢講食 corn 同埋飲水水 wor , 仲有學左一隻普通話歌 , 加埋唱左 "bea bea black sheep" 呀 !  
原帖由 曦Hei媽 於 09-9-10 15:43 發表
hebe媽,

咁我個仔又無講話有人打交喎!我問佢你係咪同hebe坐,佢又話係,都唔g係真唔係!

我都有報義工,報2樣,因為自己無專長!報咗新年同埋5月唔記得咩lu!你呢?

...

HI, 係呀, Macro媽
我個仔話佢係月亮組喎!佢話同你個囡坐喎!不過尋晚我同佢睇書,佢唔見咗本english rythm兒歌書,粉紅色!至於普通話歌,佢話學咗白主任喎!但我見學校歌印咗已授,叫佢唱,佢話未教喎!真係唔知佢講咩!

尋日佢話都係食朱古力corn+牛奶喎!

我再問佢星期二係咪有同學仔打交呀,佢話係喎,我問仔仔,係咪你同人爭玩具,佢又話係!我問點打人,佢話打人隻眼!我諗我打去問吓班主任情況先!

呢個月尾,你囡囡負責生日會事宜喎!

原帖由 chickenwing2006 於 09-9-11 03:13 發表
你好呀 .... 你係唔係 macro 媽呀 ?
我怕寸錯呀 , 我囡而家係白雲組, 係唔係同你仔仔坐呀 ??

佢又要一時一樣, 唔 g 邊句真 ? 今日佢講食 corn 同埋飲水水 wor , 仲有學左一隻普通話歌 , 加埋唱左 "bea bea black sh ...

靚太太,

我係港灣豪庭上車架, 應該最早都係我, 之前話12:10上車,依架又話12:17上車, 但又係日日遲.
最激氣都係, 我星期2已打俾2個司機話星期3請假唔返學, 點知佢星期3中午打來問我係唔係唔返學? 跟住星期四返學, 佢又唔等我, 我都無遲到, 見到佢車來到, 我就同仔仔係大堂行出來, 佢見落晒小朋友又上左一個小朋友就關門開車走人, 當時我已行到車後面, 又追又叫都唔理, 如果個ee回頭一望一定會望到我地架. 跟住我就即刻打俾佢, 佢仲串我: 以為唔返天, 琴日中午我都有打俾你啦...  頂!真想大罵佢, 跟住佢就轉返入來接埋仔仔走. 我都無話俾星期四唔返, 而且星期二已打俾佢話星期三唔返, 佢星期三又打來問, 結果星期四又唔等我, 又日日遲到, 真係好嬲.

原帖由 靚太太 於 09-9-9 01:16 發表
chu chu ,basicjanny ,chickenwing2006

Hello!大家好!好開心搵到咁多同班同學仔家長呀!
chickenwing:你女女係唔係讀IK1(H)班呀?
我仔仔係讀IK1(H)班呀! nice to meet you!

basicjanny:你係唔係今日同仔仔係 ...

chuchu,
我仔同你個囡囡都係同一組呀, rainbow group !
原帖由 chuchu_ 於 09-9-9 14:56 發表
basicjanny , Nice to meet you ar,
JACBO 係邊個group架, 我個豬囡叫natalie 呀, 佢係rainbow group,我都希望校車快d正常返啦,原來你同靚太太係同一個站上車架,我係你地遲一個站,就係過左廣場之後個站上車

Hei Hei媽, h ...

hebe ma, (係呢度都係叫返你做hebe ma)

係唔係hebe掛住ee呀? 依架ee唔係度又開始依賴你地, 唔捨得你地呢?

反而jacob都ok, 日日都好開心上車, 下車.

不過問親佢老師教左d咩? 佢都話: 唔知呀! 擺明唔答我.
原帖由 chickenwing2006 於 09-9-10 15:05 發表
hihi

我囡 hebe 返咗幾日學都好開心,完全無話唔肯返. ..

但今日突然鬧情緒, 唔肯上校車呀
喊到 cc 下, 唔 g 攪咩  

jacob ma,

真係唔 g 攪咩

今日又係甘

原帖由 basicjanny 於 09-9-11 14:09 發表
hebe ma, (係呢度都係叫返你做hebe ma)

係唔係hebe掛住ee呀? 依架ee唔係度又開始依賴你地, 唔捨得你地呢?

反而jacob都ok, 日日都好開心上車, 下車.

不過問親佢老師教左d咩? 佢都話: 唔知呀! 擺明唔答我.
...

jacob ma,

真係好唔掂 wor
幾多號車呀 ???

原帖由 basicjanny 於 09-9-11 13:59 發表
靚太太,

我係港灣豪庭上車架, 應該最早都係我, 之前話12:10上車,依架又話12:17上車, 但又係日日遲.
最激氣都係, 我星期2已打俾2個司機話星期3請假唔返學, 點知佢星期3中午打來問我係唔係唔返學? 跟住星期四返學,  ...

macro ma,

佢地真係時一樣架, 不過我囡都講係白雲組 wor !

普通話我都 stamp 左已授, 不過佢又係講唔識 , 可能真係教左都唔記得呢 ..... 今日睇下手冊可能有講都唔定 !

原帖由 曦Hei媽 於 09-9-11 09:34 發表
HI, 係呀, Macro媽
我個仔話佢係月亮組喎!佢話同你個囡坐喎!不過尋晚我同佢睇書,佢唔見咗本english rythm兒歌書,粉紅色!至於普通話歌,佢話學咗白主任喎!但我見學校歌印咗已授,叫佢唱,佢話未教喎!真係唔知佢講咩!

尋日佢話都 ...

hebe ma,

12號車. 不過1.5 ma話就算投訴都好難改善 , 為有自己跟緊d.

係唔係因為第1日你地都有跟車去學校, 依架無而唔開心呢?

原帖由 chickenwing2006 於 09-9-11 14:21 發表
jacob ma,

真係好唔掂 wor
幾多號車呀 ???

HI, 咁多位IK1媽咪

我係JASMINE 媽咪,囡囡係SUNNY GROUP,暫時佢都好ENJOY返學! 只係校車有時好遲吓, 成 5:20-5:30先到大圍,不過同司機溝通左,希望日後會早D到啦!
早2日,囡囡話去左PLAYGROUND 玩,佢好開心呀!

‹ 上一主題|下一主題