用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 聖羅撒VS協恩幼稚園
go

聖羅撒VS協恩幼稚園 [複製鏈接]

有冇媽咪D子女在呢兩間幼稚園讀過, 我想知道呢兩間的課程深唔深,會唔會有默書OR小測連唔連到小學架,因為我將會報出年K1, 希望知道的媽咪幫吓我吧, THANKS!!
   0    0    0    0

edithl1117:
深唔深就唔知,但協恩一條龙點計都好D.聖羅撒好似小学會擴充校舍要搬幾年,.你要唸凊楚.仲有呀,你唔係想宣道咩,就算比你讀埋宣小,其實升中時好多都升協恩,咁不如直接讀協恩咪仲好!

原帖由 寶貝女 於 08-10-25 01:19 發表
edithl1117:
深唔深就唔知,但協恩一條龙點計都好D.聖羅撒好似小学會擴充校舍要搬幾年,.你要唸凊楚.仲有呀,你唔係想宣道咩,就算比你讀埋宣小,其實升中時好多都升協恩,咁不如直接讀協恩咪仲好! ...

協幼唔係一條龍黎架,協小係政府派位....只不過協幼生可以向協小叩門,其他校外生叩門協小不會考慮

多謝你們的回覆,想請問srl幼生可唔可以向srl小叩門呢?同埋srl會唔會收其他校外架?
你囝囝讀那間學校??

原帖由 Pui_Pui 於 08-10-25 13:32 發表

協幼唔係一條龍黎架,協小係政府派位....只不過協幼生可以向協小叩門,其他校外生叩門協小不會考慮

我之前係讀過聖羅撒k1 到中學的, 可俾小小意見:
聖羅撒k1-3: 唔深, 同協恩相似, 我記得d 老師同我講,佢地好多學生都會升上同校p1 , 唔需要competition, 唔駛小朋友細個時讀得辛苦,其實好多傳統幼稚園(有小學,中學上果d都係甘呀)

如果話課程深, 我記得中1 開始就深了很多,是全英文上課, 早會都是英文的.

兩間都係津校, 小一要計分派位及大抽獎, 如果小朋友是聖公會教友, 報協恩咪有廿分. 如果小朋友是天主教教友, 報聖羅撒咪有廿分(假設首名及適齡).

要考慮聖羅撒小學09年頭開始拆卸及重建, 到時在旁幼稚園的環境比現在差一點是無可避免, 還要持續數年, 這點亦是我地考慮之列.
我們的天父,願你的名受顯揚,願你的國來臨,願你的旨意奉行在人間,如同在天上.求你今天賞給我們日用的食糧,求你寬恕我們的罪過,如同我們寬恕別人一樣.不要讓我們陷於誘惑,但救我們免於凶惡.亞孟.

多謝你的回覆, 唔好意思我想問一問聽聞小學出年會重建, 重建小學個位置係咪真係會對幼稚園部會有影響架, 因出年我個女就係入K1, THANKS!

原帖由 josewing 於 08-10-26 18:22 發表
我之前係讀過聖羅撒k1 到中學的, 可俾小小意見:
聖羅撒k1-3: 唔深, 同協恩相似, 我記得d 老師同我講,佢地好多學生都會升上同校p1 , 唔需要competition, 唔駛小朋友細個時讀得辛苦,其實好多傳統幼稚園(有小學,中學上 ...

回覆 # 的文章

如只是重建小學,  幼稚園不變的話, 是沒有影響的. 因為上課地占不同
我唸所講既重建小學, 可能主要是更改課室和小教室,圖書館吧, 因為因部份課室是6角型, 8角型的.也有一些面積很細.

原帖由 edithl1117 於 08-10-26 01:25 發表
多謝你們的回覆,想請問srl幼生可唔可以向srl小叩門呢?同埋srl會唔會收其他校外架?
你囝囝讀那間學校??

srl  我唔係太清楚.....我個囡讀緊協幼...

你好 , 我都準備同我囡報呢 2 間架 , 不過我地
唔係天主教又唔係聖公會 .... 但都去博下啦 , 呢 2
間口啤真係好好 lor !!

係呢 .... 協幼 k 1 係唔係好難入架 ??  我見佢個
website 係 am / pm 各 30 人咋 .... 其實都係一
試當見識下 lor !!   

好似中 mark six 甘難呀 :;pppp: :;pppp:

原帖由 Pui_Pui 於 08-10-27 22:57 發表

srl  我唔係太清楚.....我個囡讀緊協幼...

是全部拆卸重建,新校舍建築圖己在小學內登出
原帖由 josewing 於 08-10-27 21:09 發表
如只是重建小學,  幼稚園不變的話, 是沒有影響的. 因為上課地占不同
我唸所講既重建小學, 可能主要是更改課室和小教室,圖書館吧, 因為因部份課室是6角型, 8角型的.也有一些面積很細. ...

當小學拆卸重建, 幼稚園旁邊咪係個地盤, 唸下d泥頭車出出入入,唔計嘈音, 沙塵滾滾對小朋友都唔好.

原帖由 josewing 於 08-10-27 21:09 發表
我唸所講既重建小學, 可能主要是更改課室和小教室,圖書館吧, 因為因部份課室是6角型, 8角型的.也有一些面積很細. ...
我們的天父,願你的名受顯揚,願你的國來臨,願你的旨意奉行在人間,如同在天上.求你今天賞給我們日用的食糧,求你寬恕我們的罪過,如同我們寬恕別人一樣.不要讓我們陷於誘惑,但救我們免於凶惡.亞孟.

協因好難考,d位多數留番比自己友, 除非你個小朋友int時真係好突出, 唔係我反而srl仲易d考得入, 至於srl小學呢幾年重建, 會搬去平石, 起碼3年, 幼稚園就冇影響, 都係界限街個邊上堂, 你concern 係會沙鹿滾滾同可能會好嘈
原帖由 Nov 於 08-10-28 12:17 發表
當小學拆卸重建, 幼稚園旁邊咪係個地盤, 唸下d泥頭車出出入入,唔計嘈音, 沙塵滾滾對小朋友都唔好.

SRL小學重建2011年9月"入伙"

原帖由 ShinTeresa 於 08-10-28 16:10 發表
協因好難考,d位多數留番比自己友, 除非你個小朋友int時真係好突出, 唔係我反而srl仲易d考得入, 至於srl小學呢幾年重建, 會搬去平石, 起碼3年, 幼稚園就冇影響, 都係界限街個邊上堂, 你concern 係會沙鹿滾滾同可能會好嘈  ...

原帖由 chickenwing2006 於 08-10-27 23:30 發表
你好 , 我都準備同我囡報呢 2 間架 , 不過我地
唔係天主教又唔係聖公會 .... 但都去博下啦 , 呢 2
間口啤真係好好 lor !!

係呢 .... 協幼 k 1 係唔係好難入架 ??  我見佢個
website 係 am / pm 各 30 人咋 .... 其 ...

上年我地in o左幾間,協幼係最難考,佢地只會考小朋友,反而我得比起其他kinder 公平d,因為有d kinder 著重父母背境為收生因素,協幼係睇小朋友面試表現....至於收哂自已友(有人事or 舊生),我諗好多學校都有呢個情況,只不過協幼得60個位,比例上好多似多d 姐..

p.s. 我之前都唔識協幼,我都係人報我報,好好彩校長比機會我地..

你好!!
想問一問你小朋友係咪多唔多功課同埋有冇默書等等, 
另外佢的英文堂是不是日日都有及外籍老師教呢?
都想了解多些,謝謝!!

原帖由 Pui_Pui 於 08-10-28 21:25 發表

上年我地in o左幾間,協幼係最難考,佢地只會考小朋友,反而我得比起其他kinder 公平d,因為有d kinder 著重父母背境為收生因素,協幼係睇小朋友面試表現....至於收哂自已友(有人事or 舊生),我諗好多學校都有呢個情況, ...

我個女前年去協恩in,當然係失敗左。佢地可能太多人面試,面試得分半鐘左右,根本唔能夠全面test到小朋友有幾叻。所以係個分零鐘入面,小朋友能夠做到主動打招呼,有笑容,坐得定,答到問題,走時老師送糖識得講多謝,咁入圍機會就會大增。

唔該哂你呀 .... 甘你小朋友而家讀得開唔開心呀 ??

原帖由 Pui_Pui 於 08-10-28 21:25 發表

上年我地in o左幾間,協幼係最難考,佢地只會考小朋友,反而我得比起其他kinder 公平d,因為有d kinder 著重父母背境為收生因素,協幼係睇小朋友面試表現....至於收哂自已友(有人事or 舊生),我諗好多學校都有呢個情況, ...

原帖由 edithl1117 於 08-10-29 11:30 發表
你好!!
想問一問你小朋友係咪多唔多功課同埋有冇默書等等, 
另外佢的英文堂是不是日日都有及外籍老師教呢?
都想了解多些,謝謝!!

k1 至 k 2既上學期都會好輕鬆,唔多功課,k1一定冇默書k2就唔知,每日都有15分鐘英文堂,miss 係外國長大既中國人..

原帖由 chickenwing2006 於 08-11-9 02:49 發表
唔該哂你呀 .... 甘你小朋友而家讀得開唔開心呀 ??

開心...小朋友有得玩就開心架啦
‹ 上一主題|下一主題