用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 播道書院 請問叩門機會有幾大?
go

請問叩門機會有幾大?

連waiting都無 ,好想知道叩門機會有幾大?

咁要睇你誠意有幾多啦!

請問可唔可以具體d點樣表示誠意?唔通要朝朝到學校門口握手....好心急...

Something you think is not helpful but it really works. If you think worth for shaking hand everyday, just do it.

原帖由 elmo123 於 08-10-25 10:56 發表
請問可唔可以具體d點樣表示誠意?唔通要朝朝到學校門口握手....好心急...

叩門前先列出仔女的强項, 家長如何配合學校的理念, 如何協助仔女的學業發展. 其次學校都很注重學生的英文程度, 固此如何教導仔女英文亦很重要.

今年, 學校在取錄學生時, 很重視學生的表現.  以我女的幼稚園, 被取錄的都是高人.  故此, 今年叩門不能只用以往那些招數, 要有策略.

原帖由 MaMaCandy 於 08-10-25 21:36 發表
叩門前先列出仔女的强項, 家長如何配合學校的理念, 如何協助仔女的學業發展. 其次學校都很注重學生的英文程度, 固此如何教導仔女英文亦很重要.

今年, 學校在取錄學生時, 很重視學生的表現.  以我女的幼稚園, 被取錄 ...

請問可否告知來自那一類幼稚園?Thanks!

reject和waiting的都用誠意去叩門,校長會收邊個呢?若收reject對waiting list的咪唔公平囉?

原帖由 denden1486 於 08-10-26 00:13 發表
reject和waiting的都用誠意去叩門,校長會收邊個呢?若收reject對waiting list的咪唔公平囉?

照常理都係會處理晒啲waiting先,多數係由無交留位費而直接放棄的學位中由waiting補上,因此大概11月學校就會打電話畀waiting家長,到時可能會再見一見校長,如果家長及小朋友無問題就可以入學了。但如果係因為無交留位而直接放棄的學位小過waiting時,咁就要等有家長放番啲位出黎先得。Reject而叩門的,應該係最後先會處理,因為有這樣恆心的人應該唔多。不過大家唔好睇小放棄學位這樣野,因為真係唔小㗎,原因有很多...所以就算係叩門最後都能夠入到,一年總會有幾個!不過可能要到開學前一刻先會知結果,所以能夠成功的人真是要有非常的忍耐力才能。

Dennis

原帖由 Dennisk 於 08-10-26 09:22 AM 發表

照常理都係會處理晒啲waiting先,多數係由無交留位費而直接放棄的學位中由waiting補上,因此大概11月學校就會打電話畀waiting家長,到時可能會再見一見校長,如果家長及小朋友無問題就可以入學了。但如果係因為無交留位而 ...

係呀!真係考驗耐力同恆心,努力

小女有幸獲取錄, 因為實在很喜歡播道, 所以一早想定如不獲錄, 會點做呢? 在此分享一下..........

我會為小朋友報英文興趣班, 然後寫信給校長表明配合播道英文學校的決心! 另外, 我會親自與小朋友畫幅畫, 畫自己family又好, 校長學校又好, 總之發揮自己長處........
邊樣叻味做邊樣law, 唱歌好聽味錄首歌, 跳舞叻味幫小朋友錄part舞, 做話劇都得架! 總之......盡量令校長記得你地, 印象深刻d, 機會自然大d!

Do you know how many are there in a class ?

原帖由 freddielau 於 08-10-26 21:15 發表

係呀!真係考驗耐力同恆心,努力

係呢,你似乎係EC現在的家長,有幾個問題想請教一下,可以嗎?

好似聽過around 32-33, 如有錯請更正。

原帖由 GIPW 於 08-10-26 23:48 發表
Do you know how many are there in a class ?

原帖由 Santa_Maria 於 08-10-26 23:54 發表

係呢,你似乎係EC現在的家長,有幾個問題想請教一下,可以嗎?

無錯﹐freddielau係EC現在的家長。

原帖由 elmo123 於 08-10-25 10:56 發表

好難講係點﹐總知你要讓人覺得你有誠意﹐唔好諗住短時間會有結果﹐因為這階段絕大部份人都會交留位費﹐再騎牛搵馬﹐要到下年暑假才有最後決定﹐所以就睇你能捱咁耐嗎?

freddielau,

可否告知當時你叩門後要不要second in呢,
會in家長還是小朋友呢,  會問些什麼呢.
如果要in小朋友, 咁1st in的時候都reject了,
再in都不會改變太大, 那校長會看重那點呢.
sorry, 太多問題.  但我真的很希望女女可以入到播道呢.

原帖由 corliss_yu 於 08-10-27 15:42 發表
絕對同意!!!!誠意加毅力決一不可。

呢幾日返學已經見到有家長企係學校3 天了(早上 ). 其中有一日係比資料校長.

原帖由 mandy_lee 於 08-10-28 09:48 發表

呢幾日返學已經見到有家長企係學校3 天了(早上 ). 其中有一日係比資料校長.

有家長企咗係學校三日咁耐!!!無走過呀?咁堅!

Dennis

原帖由 mandy_lee 於 08-10-28 09:48 發表

同一個人企三日?
如果另外兩日無同校長講野﹐咁有乜原因企三日呢?