用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 我係2009-2010年準啟基小一生, 入來傾下la
go

我係2009-2010年準啟基小一生, 入來傾下la [複製鏈接]

今年啟基開4班小一, 每班24人, 我係其中一位ar, 有無其他小朋友會同我一齊讀呢??
   0    0    0    0

我仔仔11月初會面試,還會有位嗎?
老師說要帶一本圖書,是否要說故事?
可否分享?謝!

要說故事的, 中英都無所謂, 最緊要睇你表達能力

謝謝!

mycarrie,
您好!請問您有冇為您的小朋友報其他小學呢?是否已決定入啓基呢?我的女兒也是被取錄09/10年度啓基小一,但我仍未決定,我認同學校的理念,始終是擔心升中派位和在學術上比較淺(因曾聽過朋友說此校的學術程度屬中下,您有何見解呢?

我都是擔心升中問題,始終在深水埗區,而且學費都唔平,貴過DBS.

chengwaiking:
同意你所講,我有朋友個仔都係讀啓基,太活动教学.依家升中都跟唔上.如果要我揀,我宁願揀啓思,因為大家都係咁貴而啓思英文曾經得奨同埋Under九龙塘.

Dear chengwaiking,

其實我報左6間小學, 而啟基係其中一間, 我都有考慮讀唔讀, 但都比左留位費先la,

其實我都聽d人講讀得好開心, 小朋友玩就梗係開心la, 而且啟基網止又唔係好, 又無升中好處, 又唔係英文教學, 都有d擔心. 校長成日提d小朋友係度讀好開心ga, 同埋我地請好多嬸嬸幫手, 午飯自己煮.....等等, 呢d其實唔係我搵小學的重點law. 請埋咁多d嬸嬸做乜? 只要真係認真做野搞好清潔咪得law, (我去比留位費個陣有成4個嬸嬸坐左係度無野做) 咁咪浪費$$, 仲要d學費唔平ga.

我都唔知點算好, 暫時得呢間收我jar.....

你地又有咩睇法呢?

我個仔11月去面試,如果佢收我仔仔,我都會交留位費,我知道學生會愉快學習(我有朋友的小朋友就讀),但是能否銜接中學就是問題所在,我個朋友說淺,英文要自己再跟.
反而我鍾情禮賢及祟小,聽過講座介紹課程,覺得佢地著重兩文三語,不過唔知收唔收,因有幼稚園生,學位亦不是太多,特別是禮賢.

我都係仲意崇真同禮賢.... 希望有好消息, 你知唔知祟真小學開幾多班?

我記得好似是開5班,不過小班教學,每班25-29人,唔知有無記錯,因筆記在家.
如有,請各位指正.

寶貝女,
請問你的朋友有冇話比你知啓基的升中情况,例如:?%Band1?%Band2
另外,你朋友的仔仔在校內成績如何呢?可否透露一吓,讓我認真地考慮,因為我有個大仔也想他轉去「啓基」(原因是被「啓基」能幫助小朋友建立自信、積極的學習態度這點吸引),而我的兒子正是缺乏它,但他不是因成績不好而缺乏自信(因我知有些人是這個原因而轉「啓基」,後來便在其他方面找回自信)。謝謝你的幫忙!

chengwaiking:
我朋友個仔都係同你大仔一樣怕醜啓基的確可以做到呢一點啓基創辦人趙傅士一向都係好注重德育,不過成績就好一般,真係跟唔上,只可以話小朋友讀得開心,大人就觉得NO!

我就是怕他中學未能跟得上,加上學費唔平,我唔係公務員,好犀利,學費亦會加,你知經濟蕭條.所以我都會考慮.
‹ 上一主題|下一主題