用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

WAITING LIST [複製鏈接]

請問有冇人知WAITING LIST 大概會有幾多人呢?有冇分先後,同埋最後入讀的機會大不大呢?
   0    0    0    0

原帖由 SSL 於 08-10-22 11:08 發表
請問有冇人知WAITING LIST 大概會有幾多人呢?有冇分先後,同埋最後入讀的機會大不大呢?

Hello SSL
見個你其他 D POST, 我嘅遭遇都係同你一樣比播道REJECTED 左, LHT 都係WAITING LIST, 真係想知道WAITING LIST嘅機會大唔大, 唔知LHT嘅RESULT係唔係只係得ACCEPT 同 WAITING LIST 兩種, 因為好似無其他媽咪提過有REJECT 嘅 CASE.

因為據我嘅觀察及自己嘅統計, INTERVIEW 個日每一輪都只係最多有32位小朋友, 當日最多只有8輪, 總共大概只有256人面試(今年好似好小人見), 而 LHT 收生大概120人.  因此如果只有兩種嘅話, 機會可能好小而且又唔知有無分先後.

希望有經驗嘅家長可以解答我同你嘅憂慮而我真係好想我個仔可以入LHT, 希望星期五後我同你都可以收到LHT嘅電話!  GOOD LUCK!
記住 : 每天都要把不開心事忘記!

Dear SSL & MALEECHAN,

你哋唔好太過擔心,我相信過埋今日就會知有無位,同埋真的會有人放棄唔註冊的人.就算今日等唔到,只要你肯等,明年約6月份,有d家長會"叩門",d學位就會放出嚟.

原帖由 itbaby 於 08-10-24 10:46 發表
Dear SSL & MALEECHAN,

你哋唔好太過擔心,我相信過埋今日就會知有無位,同埋真的會有人放棄唔註冊的人.就算今日等唔到,只要你肯等,明年約6月份,有d家長會"叩門",d學位就會放出嚟.

...

itbaby 十分多謝你的安慰!
但我有一個問題想請你指教, 若阿仔在政府的第一輪收生中獲得學位而又往那間學校註冊, 到6月份如你所講LHT有d家長會放返學位出嚟, 咁LHT會唔會知道我個仔已經註左冊而唔再搵我個仔呢?

應該係唔會唔搵你的.因為自行收生或派位後,教育局係唔會同所有直資講,根本就無可能通知晒.所以LHT係唔知道你有津校/官校的學位,甚至乎其它直資.若果你真的好想入LHT,你可以明年6月初,即放統一派位前,再send封信比學校,表示你小朋友仍等待該學位,等學校留意你小朋友及有位就會立即通知你!

有信心,你小朋友一定入到架!

原帖由 itbaby 於 08-10-24 12:40 發表
應該係唔會唔搵你的.因為自行收生或派位後,教育局係唔會同所有直資講,根本就無可能通知晒.所以LHT係唔知道你有津校/官校的學位,甚至乎其它直資.若果你真的好想入LHT,你可以明年6月初,即放統一派位前,再send封信比學 ...

itbaby, 真係十分多謝你嘅赐教及祝福, 我想我同SSL都會十分感激你及成你貴言!

MALEECHAN,

我托幼稚園個書記姐姐問過,LHT話我個仔喺個list度排到幾後添,但係就唔肯透露個list究竟有幾多人.佢重叫我寫多封自薦信睇吓可唔可以排返前啲,不過我選擇左聽天由命.

原帖由 SSL 於 08-10-24 16:51 發表
MALEECHAN,

我托幼稚園個書記姐姐問過,LHT話我個仔喺個list度排到幾後添,但係就唔肯透露個list究竟有幾多人.佢重叫我寫多封自薦信睇吓可唔可以排返前啲,不過我選擇左聽天由命. ...

我睇我個仔都唔會係好前個D, 分分鍾後過個仔, 因為阿仔唔係一個好突出嘅小朋友.  宜家唯有同你一樣聽天由命, 睇開D....希望大家都有奇蹟出現啦!

MALEECHAN and SSL,

其實我個仔表現都一般咋,因為佢都唔識話番比我聽interview時有乜嘢問。所以我都驚個仔讀唔讀得惦。

我相信皇天不付有心人,一定會有好的消息。

勤勤媽咪

MALEECHAN,
你有冇收到電話呀,我就冇嘞.

Dear SSL

我都係, 等極都無呀!

我諗真係要等遲D有家長放棄學位先至可能有D機會.
因為可能有D家長同時交了超過一間宜資嘅留位費而又未決定讀邊間, 又正如itbaby所講有d家長遲d去"叩門",d學位就會放出嚟!  等吧!
:cry: :cry: :cry:

以我理解當有直資收左你個小朋友時而同一時間響第一輪入左表, 教育局係會出信叫你要決定繼續參加定放棄, 我舊年就簽左話會放棄,之後到左第一輪放榜時就收到信話派唔到, 但因為我係old gilr有多5分, 而間學校響區內唔算最top, 所以唔好以為check你唔到, 跟本冇可能confirm左直資而再派位比你...

原帖由 MALEECHAN 於 08-10-24 11:46 發表

itbaby 十分多謝你的安慰!
但我有一個問題想請你指教, 若阿仔在政府的第一輪收生中獲得學位而又往那間學校註冊, 到6月份如你所講LHT有d家長會放返學位出嚟, 咁LHT會唔會知道我個仔已經註左冊而唔再搵我個仔呢?

:q ...

原帖由 billyyanst 於 08-10-26 19:07 發表
以我理解當有直資收左你個小朋友時而同一時間響第一輪入左表, 教育局係會出信叫你要決定繼續參加定放棄, 我舊年就簽左話會放棄,之後到左第一輪放榜時就收到信話派唔到, 但因為我係old gilr有多5分, 而間學校響區內唔 ...

billyyanst,
我諗你可能有少少誤會左佢既意思嘞. 以我理解MALEECHAN的意思是如果小朋友在08年尾時只是直資學校的備取生,到09年時,如果小朋友已於某津貼學校註冊後,先前的直資學校還會不會找她呢?

billyyanst,
因我的文筆太差而令你有誤會真係唔好意思!

SSL,
多謝你的解釋, thank you!
你係唔係都無消息呢!

原帖由 SSL 於 08-10-26 23:35 發表

billyyanst,
我諗你可能有少少誤會左佢既意思嘞. 以我理解MALEECHAN的意思是如果小朋友在08年尾時只是直資學校的備取生,到09年時,如果小朋友已於某津貼學校註冊後,先前的直資學校還會不會找她呢? ...

不用擔心我是 2000 年個年, 我女當年都係waiting list 因其間有另一間直資收咗, 所以我一路都無做叩門呢個動作, 但到了6月學校會主動打你問你讀唔讀, 而當年阿女有幾個同學派位派得唔好就去報呢間後尾都收晒.

maleechan,

我今朝打電話去問,備取生係唔係冇另外再接到通知就唔使27或28號去註冊或者登記. 該書記姐姐話佢地未整理好,暫未開始call 人,但係就快會.

MALEECHAN & SSL,

Good luck!

SSL,
我今朝都有打電話去問過書記小姐, 佢重問我今朝係咪打過嚟問. 我諗嗰個電話可能係你!
後來我問佢若果打後彧大抽獎後有正取生放棄學位, 貴校是否會根據WAITING LIST嘅名單再CALL我地.  佢話因為而家係小班教學, 佢都未知.  咁我再問我小兒有無機會, 佢就話而家重打緊電話, 叫我等吓, 但係我小兒都排得幾後吓!
算吧, 我地再耐心等吓, 根據咁多人嘅經驗, 應該有機會嘅, 因為我地唔係比LHT REJECTED 嘅一批, 若果有消息再亙相交流!

MANDY LEE,
多謝你提供過往的經驗給我地分享, 其實而家已經無咁擔心, 心情已經放鬆咗好多! THANK YOU!

MALEECHAN & SSL,

你哋最近如何,學校是否仲未有消息呀?咁你哋個小朋友的自行收生情況又如何呀?

Gook luck!

itbaby,

自行報左馮晴,同預計一樣,要等大抽獎.
‹ 上一主題|下一主題