用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 循道學校 功課多
樓主: JANJU
go

功課多 [複製鏈接]

原帖由 君媽 於 08-11-11 16:57 發表

明測數學,今天中文照教書,照做詞語15個,數學亦照教書,做工作紙一張(算好彩了),常識亦是照教書,做作業。囡囡回來還午睡了個多小時,4時才開始做功課,死囉!無時間囉! ...

Same as your daughter, my youngest son has 18 詞語!  Eldest son has 4 - 5 Chinese homework, 2 Maths!
My hubby just arrive home, really don't know when can release them to bed!

原帖由 君媽 於 08-11-11 16:57 發表

明測數學,今天中文照教書,照做詞語15個,數學亦照教書,做工作紙一張(算好彩了),常識亦是照教書,做作業。囡囡回來還午睡了個多小時,4時才開始做功課,死囉!無時間囉! ...

佢無講我知咁多功課,我仲叫佢照去練琴,夜晚才知死!不過我都要佢10點瞓,唔係做數實錯晒.就因這樣,今天有題問計算工具種類的就只有開天窗了.

昨天有同學仔媽咪打電話問我,明天要測驗,還有這麼多功課,有什麼對策?她husband說不如欠交算了,遲些才補回.她後來覺得拖得一天不能拖兩天,所以才放棄.她說如果是星期三,她就一定選擇欠交.測驗期間還派那麼多功課,真的令人費解.

原帖由 ElizabethLAI 於 08-11-12 13:54 發表

佢無講我知咁多功課,我仲叫佢照去練琴,夜晚才知死!不過我都要佢10點瞓,唔係做數實錯晒.就因這樣,今天有題問計算工具種類的就只有開天窗了.

昨天有同學仔媽咪打電話問我,明天要測驗,還有這麼多功課,有什麼對策?她h ...

嘩! 今天皇恩浩蕩,只有數學14題,其他的全是濕碎功課,可努力溫常識科了。

測完喇, 各位可暫鬆一口氣喇!
不過好快又派卷, 到時又嘔血都唔定! 我囡測驗時重病左, 有兩科同一日測添! 唉 ......

Dear all:

係呀!昨晚我地全家自開學以來,第一次可以吃完晚飯落去逛街逛左半個鐘頭!

這個星期六,日輕鬆下啦!派卷!到時先算吧!

原帖由 mayc 於 08-11-14 12:41 發表
Dear all:

係呀!昨晚我地全家自開學以來,第一次可以吃完晚飯落去逛街逛左半個鐘頭!

派卷了,嘔血囉,數學超低分,我罰她今個月內做一本補充練習。

原帖由 mayc 於 08-11-14 12:41 發表
Dear all:

mayc,
已派卷!亞仔考得「麻麻地」!
Barbara

原帖由 君媽 於 08-11-14 16:16 發表

我大仔都是咁,睇嚟他也要做補充!

原帖由 君媽 於 08-11-14 16:16 發表

慢慢先,我仔講好多人唔合格(不過不可盡信),以我暫時所知,最高分是85分,你再調查吓先啦.

我亞囝係1A.數學測驗95分,英文測驗85分.
其實二份卷都唔容易呀!!
相信下學期,仲深呀

原帖由 ElizabethLAI 於 08-11-15 11:47 發表

慢慢先,我仔講好多人唔合格(不過不可盡信),以我暫時所知,最高分是85分,你再調查吓先啦.

我嘔血,是因為她不是不懂計,而是她總是不小心計錯,例如貪快心算不列式啦,抄錯字啦,明明在橫式寫乘,但直式寫加啦,總之各式各樣的錯法都有.....
雖然今次份卷的確比我出給她的較深。亦有很多同學不合格,但我是要她跟自己比,要改掉不小心,要覆卷....哎,總之氣死我了。
她自己都知錯,但次次之後都不去改,我真是唔嘔血都唔得囉!

原帖由 君媽 於 08-11-15 12:52 發表

我嘔血,是因為她不是不懂計,而是她總是不小心計錯,例如貪快心算不列式啦,抄錯字啦,明明在橫式寫乘,但直式寫加啦,總之各式各樣的錯法都有.....
雖然今次份卷的確比我出給她的較深。亦有很多同學不合格,但我是要她跟自己比,要 ...

你個女同我個仔真係天生一對,唔怪得我仔話同你個女都好friend!

4 年班數學最高是85分? 份卷一定好難!

原帖由 ElizabethLAI 於 08-11-15 11:47 發表

近排測驗季節,好耐無上來睇FORUM
首先申報下先我係功課輔導班的MISS, 有幾個循道的學生.
不過唔係宣傳,純粹分享一下教小朋友的心得

我幾個循道的學生,有小二、小三、小五及小六的
上下午班都有

比起全日制學校, 半日制的功課一定多. 加上呢間學校數學程度較其他小學高, 所以做功課上來都幾辛苦的..
其中有一個小三的小朋友, 九月開始補,本來佢都係我度兩個鐘都做唔哂功課,好容易分心,有時2HRS 內都幫唔切佢溫默書添! 不過,而家佢功課係比九月多, 但反而做快左好多, 一般都係用1-1.5小時左右做哂,跟住仲有5-10分鐘時間休息,之後仲夠時間預習埋默書/ 做練習添!!

因為每一日我都會SET個RULE比佢哋, 比如係3點45分前做完功課有獎呀、又或者多啲休息時間咁... 因為我有另一間係休息房,有少少嘢比佢哋坐下玩下咁.所以佢哋為左有得休息同其他一兩個同學仔玩,就做得好快好集中架﹗
當然啦, 要求佢哋要比我對埋同改埋正先比玩啦

呢次測驗,雖然未派哂測驗單, 不過, 我都幾開心呀,因為有個五年級的學生由上年數學唔合格, 到今次來我度補習後攞左79分, 佢自己都好開心, 話未試過咁高分架! 其實,佢哋之所以數學差, 係未理解數學題目的意義,得過死做... (P5 真係好誇, 有時一日三張數學工作紙, 我對都要一段時間, 唔好話做+_+)
所以佢做練習時好OK, 因為嗰課寫明左係做咩數嘛, 例如分數加法、分數減法等等. 其實咁樣比佢做只係嘥時間, 因為"他們所作的,他們不知道" 於是上堂時我鼓勵佢獨自完成所有題目(訓練佢獨立處理能力),比我對一次,(通常錯一半以上), 跟住MARK 低邊啲錯叫佢自己CHECK邊度錯(訓練佢細心, 同REVIEW自己對題目的思維), 呢次呢, MARK左的有一半可以自己改番(即係佢唔小心錯的, 同睇錯題的), 最後真係諗過都錯的, 我會比啲HINTS佢, 等佢自己搵答案出來. 所以, 有時真係用左好多時間改正, 但係慢慢佢真係錯少左!! 而家佢一張工作紙, 只有約3-4成錯的, 而另一啲學生, 就可以由3成錯進步成全對架﹗##HEHE, 不過佢哋嘅工作紙通常返來都要改一兩題正, 因為我只會同佢全部對一次,有問題的將方法解比佢聽, 但漏單位呀, 計錯數呀就由得佢, 我始終相信有錯先有進步的!

又有一類同學係一打開本簿, 就話唔識做. 呢啲就係太多人比答案佢, 害死佢... 仲有好多, 下次再續, 要上堂啦

Barbara:
我公司個電腦患了老人痴呆症(太老了) ,所以幾天無上嚟!
我最擔心阿女的數學,但總算大步 跨過(上次測驗是超新低),而且錯的都是不小心!(直式計算對錯位) ,佢仲話如果是格仔紙就唔會錯啦!(比佢激死)
反而最低分是中文,她的閱讀理解錯得較多,尤其是找詞語填充,她都錯晒! 常識就比我預期差,(但她說她是第二高分,不過都無9字頭,如果她無講錯,那麼我們班常識科分數都算低喎! ),而英文她是最高分,我要求好低的,有8字頭就ok了,所以都算滿意!

原帖由 Barbara 於 08-11-14 20:16 發表

mayc,
已派卷!亞仔考得「麻麻地」!
Barbara

原帖由 mayc 於 08-11-19 21:44 發表
Barbara:
我最擔心阿女的數學,但總算大步 跨過(上次測驗是超新低),而且錯的都是不小心!(直式計算對錯位) ,佢仲話如果是格仔紙就唔會錯啦!( ...

I felt the papers were quite hard this time. My boy's result isn't good. Especially Chinese, quite low, others above 80s. Math same as your gril, silly mistakes.

原帖由 mayc 於 08-11-19 21:44 發表
Barbara:
我最擔心阿女的數學,但總算大步 跨過(上次測驗是超新低),而且錯的都是不小心!(直式計算對錯位) ,佢仲話如果是格仔紙就唔會錯啦!( ...

mayc,
我囡囡都話如果草稿紙是格仔紙會好d。

趁下午補習班未開,分享少少先...
上次講到另一啲小朋友一打開功課, 就先講唔識.
呢啲有時真係激親, 真係好係口頭襌咁. 教佢哋的時候,一定唔可以嫌煩, 教佢做. 因為佢係屋企或者補習社就係咁, 一話唔識, 屋企人就教佢做, 令到佢太過依賴. 尤其是佢哋對唔鐘意做的事,以為一句唔識就乜都唔使做。
可能我自己在歷奇經驗學習方面有啲經驗,所以一定要佢哋自己用腦思考過、試過,先會教佢哋做. 或者用小小時間同佢哋傾下, 睇下問題係佢根本唔想做定係有其他原因. 好多時, 當大人肯過去同佢講一兩句說話, 同讓佢知要先用自己方法嘗試,先可以問人時,佢就會肯去做. 其實咁樣做比一開始就教佢做用多好多時間, 但我覺得咁樣先對學生有好處,等佢哋學習去獨自處理問題.

如果小朋友唔慣試卷寫直式的模式的話,可以在平時讓佢哋在空白的紙上做草稿,睇下咁樣會唔會好啲?同埋照計佢哋平日的工作紙都有好似試卷咁的題目,會否用呢個方法好啲呢?

原帖由 learnnplay 於 08-11-21 14:10 發表
趁下午補習班未開,分享少少先...
上次講到另一啲小朋友一打開功課, 就先講唔識.
呢啲有時真係激親, 真係好係口頭襌咁. 教佢哋的時候,一定唔可以嫌煩, 教佢做. 因為佢係屋企或者補習社就係咁, 一話唔識, 屋企人就教佢做 ...

Thank you for sharing your teaching experience.  I think it will be quite helpful for us to teach our children at home.  Luckily, my children won't say 'I don't know' before thinking of how to do their homework.:)

Elizabeth,

今年好啦!中默,中作,英默和英作都不用考試。
‹ 上一主題|下一主題