用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 循道學校 功課多
樓主: JANJU
go

功課多 [複製鏈接]

明晚有網友去家教會嗎?

君媽:
本來我填左去,但係唔記得阿仔仲考緊呈分試,所以....睇下佢溫成點先算了!

我未入循道時,我同事對仔女讀緊循小,佢話功課唔係好多,佢對仔女放左學仲"訓晏較"訓到六年班,起身才做功課,仲學好多課外活動添! (真係做功課快手快腳!)
而我個仔同學個表姐也是循小,他說她未放暑假就做晒4本暑期作業,真係"勁" 每晚食完飯都會同阿媽"煲電視劇",而且仲全級考10名之內,真係羨慕死人呀!

原帖由 君媽 於 08-10-30 18:06 發表
明晚有網友去家教會嗎?

我個女都係二年級,明明再下個星期要測驗,呢個weekend仲出咁多功課,邊有時間溫書。

我們都試過因為功課太多,check漏了...連大人都check漏,若果只靠個小朋友,點算?所以一直都唔敢放手(少少都唔敢)比阿女自己來,唉,咁點訓練小朋友獨立呢?

原帖由 mayc 於 08-10-26 12:28 發表
Dear all:

星期五的手冊寫到無位寫,我打電話給阿女時,佢話做緊第14樣功課,我覺得二年級的TSA對他們來說真係幾深,又要從文章中找詞語,又要問文章主旨, 去年小一阿女都可以在6:00前做完功課,今年都巳經唔得了 , ...

原帖由 mayc 於 08-10-30 11:15 發表
ElizabethLAI:

唉!這個情況也正正是發生在我大仔身上,晚晚做功課做到10點幾,跟住個個星期又默書又測驗,加上默得唔好(70分以下叫唔達標),罰抄,留堂,我都發晒瘋,所以我都無時間睇阿妹,上星期的中文默書直頭唔記得溫, ...

原來真的是天下烏鴉一樣黑,我也不必為我兒子的際遇太介懷了!

原帖由 君媽 於 08-10-30 17:33 發表

Elizabeth,
聽你講,我算好彩了,君君每天都在6時半前完成功課的。但她的同學卻做得更快啊! 有一次同學打電話來問寫那16個詞語,跟著他們同一時間開筆做,當君君寫到第11個時,那個同學又再打來問數學,我問她,原來她已做完詞語 ...

六時半前只做功課,沒有其他?eg.練琴

原帖由 ElizabethLAI 於 08-11-2 23:38 發表

六時半前只做功課,沒有其他?eg.練琴

對! 大都是六時半前完成功課,6:30至7:00練琴,如功課多或默書的話,則在9時再努力,一般在10時前已睡覺。另逢星期一要學普通話,星期四學琴,最近將星期三的畫班取消了。其他興趣班在星期六﹑日。

原帖由 JANJU 於 08-11-2 00:15 發表
我個女都係二年級,明明再下個星期要測驗,呢個weekend仲出咁多功課,邊有時間溫書。

我們都試過因為功課太多,check漏了...連大人都check漏,若果只靠個小朋友,點算?所以一直都唔敢放手(少少都唔敢)比阿女自己來,唉,咁點訓練小 ...

Janju,
慢慢放手啦。我自己是先放手,不放眼和口,所以現在很勞氣。

君媽:
君君好似是讀下午班喎!
6:30前做晒功課?
我那個是讀上午班,做到6:30都做唔完喎!
點解可以差"甘"遠的!?

原帖由 mayc 於 08-11-4 11:15 發表
君媽:
君君好似是讀下午班喎!
6:30前做晒功課?
我那個是讀上午班,做到6:30都做唔完喎!
點解可以差"甘"遠的!?

mayc,
君君是上午班啊!約1:45回到家,先擁抱及閒談5-10分鐘,再來個電視撈飯午餐,3時開始做功課,一般在6:30完成。

原帖由 君媽 於 08-11-4 15:58 發表

mayc,
君君是上午班啊!約1:45回到家,先擁抱及閒談5-10分鐘,再來個電視撈飯午餐,3時開始做功課,一般在6:30完成。

你真仁慈,我二時正已要他做功課了,他要很快吃完飯才可玩一會兒.電視也只看6:30pm新聞.雖然如此,但他通常都要9:30pm以後才能完成一天的任務.

我囡是小三上午班, 我反而覺得今年凡功課已較上年少, 但就深了許多!

君媽:

你的囡囡真是犀利, 做功課做得快, 還可兼顧其他活動!

Cleo

Barbara,

你大囝冇事嘛? 我囡話佢上星期入左醫院, 我本想 call 你, 但我家上星期搬屋, 轉過頭我又唔記得左! 真冇記性!

cleo

原帖由 Cleo 於 08-11-5 11:32 發表
我囡是小三上午班, 我反而覺得今年凡功課已較上年少, 但就深了許多!

君媽:

你的囡囡真是犀利, 做功課做得快, 還可兼顧其他活動!

Cleo

死囉!我仲成日話亞女做得慢,做得不專心。事實上她的同學真的做得快過她很多啊! 她常常做做吓功課走了去玩一兩分鐘的。好像寫詞語時,寫寫吓她會走去打兩個筋斗,做一陣倒立,做做吓數學又會跑來跑去......總之花樣百出,我只好自己安慰自己,說她始終都在限定時間內做齊功課。

各位媽咪, 我囝囝p3都係有你們說的情況. 其實循道係好注重數學, 就算其他科無功課, 數學最少都要有一兩樣, 無他, 因為循道奧數係出名, 所以咪係咁囉. 不如大家試下去圖書館找一些有關數學思考,iq同邏輯 ga書比佢地睇吓, 我現在進行中, 希望有幫助, 如果上學期都無改善就要去報讀奧數啦

原帖由 Cleo 於 08-11-5 11:39 發表
Barbara,

你大囝冇事嘛? 我囡話佢上星期入左醫院, 我本想 call 你, 但我家上星期搬屋, 轉過頭我又唔記得左! 真冇記性!

cleo

Cleo,
Thank you.
He stayed 4 days, last Thu until Sun with high fever, 40! 腸胃炎。He's recovered and go back to school yesterday!
He absent for 4 days. I really worry about his test!

原帖由 君媽 於 08-11-5 12:34 發表

死囉!我仲成日話亞女做得慢,做得不專心。事實上她的同學真的做得快過她很多啊! 她常常做做吓功課走了去玩一兩分鐘的。好像寫詞語時,寫寫吓她會走去打兩個筋斗,做一陣倒立,做做吓數學又會跑來跑去......總之花樣百出,我 ...

Yours isn't bad, just as you say, she can finish before the time limit.
My eldest son is still having dictation revision now (22:20). The reason is he can't 專心 on his homework. Either missing one not done, or not finish.
Honest speaking, the amount of work isn't that much. If he will, he can finish within 2 hours. He understand the work but he needs someone to "control" and make sure he had done it. I'm thinking to send him to 功輔班 but have hesitation.

Hello Barbara,

Take it easy. Lok need some rest to recover. My daughter is still working on the comp. last nite. (10:xxpm). How is Lok? Is he getting better?

Rachelng mama

原帖由 Barbara 於 08-11-6 22:31 發表

Yours isn't bad, just as you say, she can finish before the time limit.
My eldest son is still having dictation revision now (22:20). The reason is he can't 專心 on his homework. Either missing one  ...

原帖由 RachelNgMaMa 於 08-11-7 08:28 發表
Hello Barbara,

Take it easy. Lok need some rest to recover. My daughter is still working on the comp. last nite. (10:xxpm). How is Lok? Is he getting better?

Rachelng mama

Hi,

He being better and can take normal food since yesterday, instead of congee. Thanks.

I would like to take it easy but time flies by .....
I tried since Sept, 2 mths passed!

Barbara

我囡琴晚都溫到10:30pm, 要溫中默同英文quiz,都唔夠時間準備下星期測驗

原帖由 Barbara 於 08-11-7 08:55 發表

Hi,

He being better and can take normal food since yesterday, instead of congee. Thanks.

I would like to take it easy but time flies by .....
I tried since Sept, 2 mths passed!

Barbara

原帖由 Cleo 於 08-11-7 14:27 發表
我囡琴晚都溫到10:30pm, 要溫中默同英文quiz,都唔夠時間準備下星期測驗

明測數學,今天中文照教書,照做詞語15個,數學亦照教書,做工作紙一張(算好彩了),常識亦是照教書,做作業。囡囡回來還午睡了個多小時,4時才開始做功課,死囉!無時間囉!
‹ 上一主題|下一主題