用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 循道學校 功課多
go

功課多 [複製鏈接]

請問各位覺得循道的功課多嗎?  唔知係咪我個女做得慢,成日要成六點先做完(食完lunch抖一陣已經開始做)。
   1    0    0    0

原帖由 JANJU 於 08-10-22 00:20 發表
請問各位覺得循道的功課多嗎?  唔知係咪我個女做得慢,成日要成六點先做完(食完lunch抖一陣已經開始做)。

如何令子女專心,準確,又快手快腳做功課?我實在已出盡法寶,希望有朝一日,囡囡明白為娘用心吧!
如各方好友有何方法,煩請提供,不勝感激!

原帖由 君媽 於 08-10-23 15:38 發表

如何令子女專心,準確,又快手快腳做功課?我實在已出盡法寶,希望有朝一日,囡囡明白為娘用心吧!
如各方好友有何方法,煩請提供,不勝感激!

Me too,
如各方好友有何方法,煩請提供,不勝感激!Honestly, the homework isn't that much but My P3 boy can spend the whole day until late evening to finish.

Barbara

Barbara,
我囡囡時常將玩的時間融入做功課的時間中,無論功課多少都好,總要開個double。激死!

君媽、Barbara

非常非常認同你們的感受。雖然多做練習好像可以consolidate學到的東西,但我個女已經要cut學琴(沒有時間練習)。我成日同佢講,想再學其他興趣班,做功課要快d手,我諗佢都想,不過硬係做唔到。

原帖由 君媽 於 08-10-24 11:08 發表
Barbara,
我囡囡時常將玩的時間融入做功課的時間中,無論功課多少都好,總要開個double。激死!

原帖由 君媽 於 08-10-24 11:08 發表
Barbara,

Mine is the same. These days, the small one being affected. He told me he don't want to do the homework. As you know P2 homework is less than P3.

原帖由 JANJU 於 08-10-24 18:26 發表
君媽、Barbara

非常非常認同你們的感受。雖然多做練習好像可以consolidate學到的東西,但我個女已經要cut學琴(沒有時間練習)。我成日同佢講,想再學其他興趣班,做功課要快d手,我諗佢都想,不過硬係做唔到。

...

Dear all:

星期五的手冊寫到無位寫,我打電話給阿女時,佢話做緊第14樣功課,我覺得二年級的TSA對他們來說真係幾深,又要從文章中找詞語,又要問文章主旨, 去年小一阿女都可以在6:00前做完功課,今年都巳經唔得了 ,我地可以點樣都校方反映下?

原帖由 JANJU 於 08-10-24 18:26 發表
君媽、Barbara

...

Janju, Barbar,
我囡囡其實是可以做得很快的,無奈她總要將遊玩時間合併在做功課時間裡。所以每天放學,吃完午餐後,我便要她先練琴,做做吓功課又要去上課外活動,去畫班她都要踏滑板車的,她當是玩的一部分,回家後發現無時間啦,她就死死地氣會快d,我勞氣,她少理,想話唔投降都唔得啦!

原帖由 mayc 於 08-10-26 12:28 發表
Dear all:

星期五的手冊寫到無位寫,我打電話給阿女時,佢話做緊第14樣功課,我覺得二年級的TSA對他們來說真係幾深,又要從文章中找詞語,又要問文章主旨, 去年小一阿女都可以在6:00前做完功課,今年都巳經唔得了 , ...

mayc,
當年囡囡最困難的是作文(現在都是),其次是答文章主旨,10次有8次錯的,段落大意更差,她竟然全段照抄,找詞語填充算是最易了,沒辦法,中文科更難教  。

原帖由 Barbara 於 08-10-24 20:53 發表

Mine is the same. These days, the small one being affected. He told me he don't want to do the homework. As you know P2 homework is less than P3.

Barbara,
P4的數學更難,那些公倍數,公因數很難明的,特別是老師出的工作紙,我解給囡囡聽,她好像明,要她解番,她又解不到,出條差不多的check 吓她是否真的明,始終都是不識答,仲花成個鐘做4題數,死咪!
Elizabeth,
你囝囝怎樣?那些趣工懂得做嗎?用代數方法解會好些嗎?盼分享!

數學真係好難呀..
君媽, 我都想問 "今日係星期二, 247日之後係星期幾?"  DD有式架? 點計呀? 點例式呀?
好無面呀而家成日都唔識答佢D功課.  

原帖由 君媽 於 08-10-27 09:13 發表

Barbara,
P4的數學更難,那些公倍數,公因數很難明的,特別是老師出的工作紙,我解給囡囡聽,她好像明,要她解番,她又解不到,出條差不多的check 吓她是否真的明,始終都是不識答,仲花成個鐘做4題數,死咪!
Elizabeth,
你囝囝怎樣?那 ...
--- 2J 作品

原帖由 JJ1122 於 08-10-27 15:29 發表
數學真係好難呀..
君媽, 我都想問 "今日係星期二, 247日之後係星期幾?"  DD有式架? 點計呀? 點例式呀?
好無面呀而家成日都唔識答佢D功課.  

我想是247除7,答案是35餘2,所以是星期四。

唔該.  我都係咁諗..哈哈..但係對住個日曆數247去prove 好似好白痴.
當然我用過10日, 8日去prove.

原帖由 君媽 於 08-10-27 17:13 發表

我想是247除7,答案是35餘2,所以是星期四。
--- 2J 作品

原帖由 mayc 於 08-10-26 12:28 發表
Dear all:

星期五的手冊寫到無位寫,我打電話給阿女時,佢話做緊第14樣功課,我覺得二年級的TSA對他們來說真係幾深,又要從文章中找詞語,又要問文章主旨, 去年小一阿女都可以在6:00前做完功課,今年都巳經唔得了 , ...

mayc
我仔唔「摟計」是可以6:00前做完功課。但近期亞哥出了狀況,他有樣學樣!

Barbara,
Elizabeth,
你囝囝怎樣?那 ...

君媽,
所以我都唔知「點死」
I'm a very busy working mom. I'm going to leave the office now but with a bag of document with me!

原帖由 JJ1122 於 08-10-27 17:53 發表
唔該.  我都係咁諗..哈哈..但係對住個日曆數247去prove 好似好白痴.
當然我用過10日, 8日去prove.

JJ1122,
做了趣工三和四嗎?我用了一小時來解這四條題目。
J 會考學校推介的SPC普通話嗎?我有pass paper,可送給你。

你囝囝怎樣?那 ...

君媽:

近來較忙,很少上網,通常只看31網留言,不知道這兒開了一個topic.我告訴你,13號那個星期,正正連續五天做功課至十一時或以上,我差點兒瘋了,想要向班主任投訴(應該是反映).我今年開始沒有check功課,在那個星期發現,原來他一條數可以連續改四次,到我check時,仍然是錯的,真的嘔血.現在唯有行回頭路,幫他對數學功課,避免再做到11點.所以你提及的趣工,我實在未曾看過.

JJ1122,
很開心再看到你的留言,我前幾天也突然想起你.囡囡好嗎?旅行會否見到你?

ElizabethLAI:

唉!這個情況也正正是發生在我大仔身上,晚晚做功課做到10點幾,跟住個個星期又默書又測驗,加上默得唔好(70分以下叫唔達標),罰抄,留堂,我都發晒瘋,所以我都無時間睇阿妹,上星期的中文默書直頭唔記得溫,好彩都合格,不過就比之前兩次差好多,唉!做小學生真辛苦,阿媽更辛苦!

quote]原帖由 ElizabethLAI 於 08-10-30 09:47 發表

君媽:

近來較忙,很少上網,通常只看31網留言,不知道這兒開了一個topic.我告訴你,13號那個星期,正正連續五天做功課至十一時或以上,我差點兒瘋了,想要向班主任投訴.我今年開始沒有check功課,在那個星期發現,原來他一 ... [/quote]

原帖由 ElizabethLAI 於 08-10-30 09:47 發表

君媽:

近來較忙,很少上網,通常只看31網留言,不知道這兒開了一個topic.我告訴你,13號那個星期,正正連續五天做功課至十一時或以上,我差點兒瘋了,想要向班主任投訴(應該是反映).我今年開始沒有check功課,在那個星期 ...

Elizabeth,
聽你講,我算好彩了,君君每天都在6時半前完成功課的。但她的同學卻做得更快啊! 有一次同學打電話來問寫那16個詞語,跟著他們同一時間開筆做,當君君寫到第11個時,那個同學又再打來問數學,我問她,原來她已做完詞語,只剩數學有2題不懂,但君君還有英文工作紙和數學啊!
我已再沒有陪做功課了,但仍有check, 老師教不明白的地方,我要反反覆覆,用不同方法講幾次她才會明,明了的又很易忘記,記得的,又會記不全,很勞氣啊!
我囡囡千叮萬囑,不準我跟去旅行。

‹ 上一主題|下一主題