用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 TKO 播道書院/保良局陸慶濤小學那間好 ?? ...
樓主: adayclee
go

TKO 播道書院/保良局陸慶濤小學那間好 ?? [複製鏈接]

兩間小學各有各好, 但有一樣好明顯的, 是小朋友質素。

在僧多粥少下, ec 小朋友質素比較高, 家長教育背景比較好。

而LHT 係人都收, 我囡以前讀 PLK 易澤豐幼稚園, 全部考入  LHT 的都收晒, 無人被拒。 眼見到是怎樣的學生, 是怎樣的一批家長。

我眼見學生無西選, 質素參差得很, 小朋友裙帶關係好緊要, 所以我連後備也無唸 LHT.

這就解釋點解咁多人放棄學位。 校舍舊, 校車混亂勞氣事件, 小朋友質素, 同津校相比下差不多, 不如就等六月放榜後叩門讀津校好過。

以前好多PLK 易澤豐幼稚園四個同學仔, 四圍考不到心儀小學, 揀無可揀下, 最後八月份才決定讀 LHT, 開學後都有學生離場, 據我所知, 今年有兩班只餘 27人, 原先是 32人的。

如果不是 PLK 易澤豐幼稚園校長成日'蟻'我們一眾家長去讀呢間小學, 我唸而家仲少人。  說真的, 易澤豐幼稚園校長主任們'蟻'我去讀 LHT 不下五次, 次次同我講 : 點解唔考慮 LHT, 我不好意思說實話, 唯有講話校車時間太早了, 我家太遠了。

所以呢間學校比我感覺係揀淨尾。

要返工的家長, 佢地 Friday 係返半日, 你地要搵人照顧小朋友。

**** 個人愚見, 多多得罪。見諒。

原帖由 lemonred 於 08-10-21 21:51 發表
if no response from 播道 now, 是否代表已被reject?

請問有否家長可告知EC出年學費幾多 ?? 是否好似陸慶濤劃一學費直至小6 ??

假如LHT不是將軍澳唯一獲教統局頒授傑出學校的小學,假如LHT不是保良局的龍頭小學,她怎能有足夠實力及足夠信心以舊校舍轉直資。假如EC的校舍與LHT相同,EC又能憑甚麼與LHT競爭?甚麼中小、英小;甚麼辦學理念,最終都要看真正實力。要買概念,要買校舍,不要左度右度了,投向EC好了。說到底,LHT超過20年的辦學成績,絕對並不會被在簡介會以像玫瑰園般的概念所取代的。

原帖由 siuchun88 於 08-10-23 00:04 發表
假如LHT不是將軍澳唯一獲教統局頒授傑出學校的小學,假如LHT不是保良局的龍頭小學,她怎能有足夠實力及足夠信心以舊校舍轉直資。假如EC的校舍與LHT相同,EC又能憑甚麼與LHT競爭?甚麼中小、英小;甚麼辦學理念,最終都要看真正實 ...

原帖由 beywat496 於 08-10-22 22:34 發表

在僧多粥少下, ec 小朋友質素比較高, 家長教育背景比較好。

而LHT 係人都收, 我囡以前讀 PLK 易澤豐幼稚園, 全部考入  LHT 的都收晒, 無人被拒。 眼見到是怎 ...

在僧多粥少下, ec 小朋友質素比較高, 家長教育背景比較好。....

你所提及此點, 可否說明具體例證?

因為曾經見過一d討論區講過,學校在截止註冊後就立即call備取生!

原帖由 chrischeung 於 08-10-22 17:58 發表
請問星期五晚他們未放工嗎?

回覆 # 的文章

好奇怪,許多討論區中對LHT不滿的家長都是沒有入讀它的,評論都是很表面,相反讀緊的家長都好少表示不滿.
我記得陳校長講過,他們收小朋友不是考他們識多少東面,因為教小朋友是他們的責任,考該校不用做profile.而最大的信心保證就是'一條龍'中學,他對小朋友投資是12年...
其次,保良局有過百間學校,而LHT可以轉直資,當中背後啟示了怎麼!

原帖由 siuchun88 於 08-10-23 00:04 發表
假如LHT不是將軍澳唯一獲教統局頒授傑出學校的小學,假如LHT不是保良局的龍頭小學,她怎能有足夠實力及足夠信心以舊校舍轉直資。假如EC的校舍與LHT相同,EC又能憑甚麼與LHT競爭?甚麼中小、英小;甚麼辦學理念,最終都要看真正實 ...

EC校長既口材出色, 準家長聽得如癡如醉. 推廣工程周密細心, 得50分
EC校社設計及環境可媲美本地國際學校, 歸功於設計師. 再得50分
報名人數便成功由3幾百升至過千.

當附近地盤施工後, 前排海景或周邊環境有變. 再睇新數字吧!

其實LHT未轉直資前都好多人報名抽的, 轉了直資頭兩年同樣多人報讀, 但後來多了直資學校競爭, 近年才少了人報LHT, 所以要入讀冇以前咁難的了, 但不代表LHT差了。

EC 係新校, 仍有待成績, 但簡介會及校舍真的吸引很多未係好了解學校而又想讀的家長。

我本身不是兩校的家長, 只是舊年仔仔兩間都有考而體會到的。

iwff

原帖由 KV125 於 08-10-23 10:43 發表
好奇怪,許多討論區中對LHT不滿的家長都是沒有入讀它的,評論都是很表面,相反讀緊的家長都好少表示不滿.
我記得陳校長講過,他們收小朋友不是考他們識多少東面,因為教小朋友是他們的責任,考該校不用做profile.而最大的 ...

iwff,

Please check PM.  Thanks!

itbaby

itbaby,

我收到你的pm, 我今日下午放假, 我未能即時覆到你, 因為要講好多, 你所提的學校我都有朋友係度讀, 我今晚夜d回家覆你pm, 可能要等到11:00後, 因為我要返學。

你可否講埋比我知你住邊架?

Cheer...
iwff

原帖由 itbaby 於 08-10-23 12:29 發表
iwff,

itbaby

Thanks!  Please check pm.

我想回應beywat496,多謝你給我們對LHT的資料。不過我想指出開學時有小朋友選擇轉校,其實不只發生於LHT身上,我相信每一間小學都有機會發生。只選擇資優及家庭背景都良好的小孩亦不是EC辦學的理念。

每間學校也有優點和缺點, 是不是有親身經驗的家長(有小朋友在該校入讀), 發表的意見較有說服力? 實在希望見到用家善意的意見, 而不是祇看表明的互相踐踏! 這樣對大家也沒有好處........

回覆 # 的文章

我不是EC的家長所以不能單靠表面去評論她的缺點,最有資格的是該校的家長及學生.如果想了解多點各位最好去兩校的討論區看看.
另外'一條龍'中學及'直資'不是代表一定'好'的保證,但當中你要明白中學部一定要收LHT的畢業生,如果小學做得唔好,她的中學都要承擔後果,因此小學一定要保持水準達到英文中學所需,所以成績不達標是要留班的(一年班也不例外).
由津校轉直資是一個很大的決定,她一定是對教學有所抱負及要求才會這樣做,由於津校的限制很多要實淺新的教學未必可以,由此可見她要對自己的教學質素十分有信心才可成功,這信心我相信是基於二十年的經驗,因此LHT又何需選十項全能的小朋友呢!當初TKO是何等荒涼的地方,她都能做出成績,又何況如今有中學呢!

原帖由 KV125 於 08-10-23 18:23 發表
我不是EC的家長所以不能單靠表面去評論她的缺點,最有資格的是該校的家長及學生.如果想了解多點各位最好去兩校的討論區看看.
另外'一條龍'中學及'直資'不是代表一定'好'的保證,但當中你要明白中學部一定要收LHT的畢業 ...

回覆 # 的文章

我並不是兩間學校的家長, 但2間都有考, 在此講吓自己嘅感覺. (只講優點, 唔講缺點, 避免爭議)

EC - 靚校舍, 校長好, 英小, 一條龍英中

LHT - 學生成績有保証, 有往績, 一絛龍英中

各有好處, 睇自己要d乜啦!!

Dear iwff,

itbaby

原帖由 iwff 於 08-10-23 12:35 發表
itbaby,

我收到你的pm, 我今日下午放假, 我未能即時覆到你, 因為要講好多, 你所提的學校我都有朋友係度讀, 我今晚夜d回家覆你pm, 可能要等到11:00後, 因為我要返學。

你可否講埋比我知你住邊架?

Cheer...
iwff

...

itbaby,

收唔到你的pm喎, please resend.

iwff

原帖由 itbaby 於 08-10-24 10:41 發表
Dear iwff,

itbaby

iwff,

Check PM please.

itbaby
‹ 上一主題|下一主題