用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 好難買到有關"感覺統合"既書, 有冇人可以幫到我??? ...
go

好難買到有關"感覺統合"既書, 有冇人可以幫到我??? [複製鏈接]

好難買到有關"感覺統合"既書, 有冇人可以幫到我???
網上書店成日缺貨
亞仔感統差, 大大下連滑梯都唔敢玩
   1    0    0    0

書局有本叫小孩不笨的書呀.. 你可以去搵下呀.
咁你仔仔的感統真係要好好train 下啦.

原帖由 owl_2046 於 08-10-21 11:19 發表
網上書店成日缺貨
亞仔感統差, 大大下連滑梯都唔敢玩mouth:" />

你可以試下上商務網(它有個網上訂書服務)找一下有冇這方面的書,在我的經驗多數台灣都有的,我之前亦試個經此網訂有關感統的書,好似約需半個月時間才有

有無試過去突破書室?

有兩本書幾好, 叫孩子不笨及孩子確不笨; 第一本係感統理論加活動手冊, 第二本係輔助訓練手冊, 我開始睇緊, 連我囝幼稚園老師都推介, 裏面有好多QUESTIONAIRE比你填等你自己評估下先, 再有好多活動例子也容易做, 出面比錢人做好貴架, 所以真係唔錯!

原帖由 owl_2046 於 08-10-21 11:19 發表
網上書店成日缺貨

嘩!一呼百應, 感激你地咁多位, 我會去搵.

出面要$600/hr
而家亞仔一星期2次, 每次半小時.

原帖由 LOOH 於 08-10-21 11:51 發表
有無試過去突破書室?

有兩本書幾好, 叫孩子不笨及孩子確不笨; 第一本係感統理論加活動手冊, 第二本係輔助訓練手冊, 我開始睇緊, 連我囝幼稚園老師都推介, 裏面有好多QUESTIONAIRE比你填等你自己評估下先, 再有好多 ...

你可以到圖書館借,兩本書都好好。每次預訂手續費2.5元,可上網約。

你小朋友多大﹖如果怕滑梯,你要抱佢玩,玩到佢唔驚,甚至enjoy為止,仲要玩千秋。在家可以訓練,如俾不同質料的刷、布佢接觸,玩下豆豆、米、蕉、剃髮膏之類,改善觸感。記得手腳都要玩。

原帖由 owl_2046 於 08-10-21 14:36 發表
出面要$600/hr
而家亞仔一星期2次, 每次半小時.

Maybe training course is fir for him aslo?!

Just FYI:
http://www.linkscdc.com/content/section/1/44/lang,zh/

相信全港最多感統書及有關兒童教育及特殊教育的中文書非教協莫屬, 旺角好望角大厦(銀行中心出口)八樓有個書室, 那裏有很多台灣書, 非會員也可購買, 你應大有收穫.

唔該晒.
我以前就係呢樣唔比佢掂, 果樣唔比佢攪, 驚有細菌....
攪成咁, 真係要反省

原帖由 olima 於 08-10-21 15:01 發表
你可以到圖書館借,兩本書都好好。每次預訂手續費2.5元,可上網約。

你小朋友多大﹖如果怕滑梯,你要抱佢玩,玩到佢唔驚,甚至enjoy為止,仲要玩千秋。在家可以訓練,如俾不同質料的刷、布佢接觸,玩下豆豆、米、蕉、剃髮膏之類,改善觸 ...

我會上去睇下, thanks a lot!!!!

原帖由 blip 於 08-10-21 21:13 發表
相信全港最多感統書及有關兒童教育及特殊教育的中文書非教協莫屬, 旺角好望角大厦(銀行中心出口)八樓有個書室, 那裏有很多台灣書, 非會員也可購買, 你應大有收穫. ...

仲有一本非常好的感統書--感覺統合(有上、下篇),高麗芷,信誼基金。好好的。

owl_2046, pls check pm.

原帖由 owl_2046 於 08-10-21 21:20 發表
我會上去睇下, thanks a lot!!!!

網上書店成日缺貨

你可”博客來”或”金石堂”網 sereach, 有好多感統書籍,不過是台灣網,如要訂書須加運費...
‹ 上一主題|下一主題