用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 兆強續版.PART-48
go

兆強續版.PART-48 [複製鏈接]

兆強續版.PART-48
   0    0    0    0

朋友! 你地泡頭未呀

你地去了邊呀

唉 ~~~~  

咁快就 48版 啦, 我識咗你地幾個月炸 !

原帖由 kt8001 於 08-10-21 11:09 發表
你地去了邊呀

=================================

=======================

但係唔係好鐘意佢地問人借嘢, 我怕佢地借慣了, 以後就覺得冇呢樣就可問人借. :;pppp:

原帖由 beywat496 於 08-10-21 11:19 發表
hoganmama,

你單嘢幾攪笑 ~

我每日都比大量 tissue 個囡, 等佢分比人用, 橫掂 tissue 係買嘢送的, 唔洗錢。 我個囡比得開心, 小朋友有時又會借文具筆刨色筆給我囡, 大家亙相幫助, 亙相聯誼, 倒是件好事。

...

靚靚,
我已問過3-4年級家長佢話一d都唔難, 考試都好易,只你要記音韻,聲調, 對話時有嘢講下就得. 我唔理3,7,21, 我一定比佢地讀國語班.聽得多自然識講下先.可況都要試下啦.
原帖由 beywat496 於 08-10-21 11:32 發表
我覺得間間學校都有一些經典家長, 我個班家長發問有道, 應問得問。我們十幾個家長當天在課室內圍埋談到五時多才雜去, 大家都好合得來。

各位小二小三家長, 請問貴子女對普通話教學感到吃力嗎 ?  我想知我明年暑假應 ...

原帖由 kt8001 於 08-10-21 11:40 發表

靚靚,
我已問過3-4年級家長佢話一d都唔難, 考試都好易,只你要記音韻,聲調, 對話時有嘢講下就得. 我唔理3,7,21, 我一定比佢地讀國語班.聽得多自然識講下先.可況都要試下啦.
...

我女讀P.3.我覺得普通話教學係OK的(我女的普通話係唔掂個隻),對講普通話都有幫助。考試呢,我就覺得唔係easy架!但都唔係話太難。

你真好我想找人傾計, 你就出現, 你做咩咁得閒

原帖由 kt8001 於 08-10-21 11:09 發表
你地去了邊呀

各位早AR

我在

lky2008,
反而我怕英文多過國語, 我個小朋友一睇到英文份工作紙已叫救命.

原帖由 chiemi1128 於 08-10-21 11:57 發表

各位早AR

我在

BBQ BK爐方面沒有問題了  我BK咗兩個 11/16 請大家記得LA

哈!
早ar! 今日都唔知做咩,個咀好似孖腸,好痛呀! 已塗了好多lip care 都唔得.  
原帖由 chiemi1128 於 08-10-21 11:57 發表

各位早AR

我在

oh! thx

原帖由 chiemi1128 於 08-10-21 12:03 發表

BBQ BK爐方面沒有問題了  我BK咗兩個 11/16 請大家記得LA

原帖由 kt8001 於 08-10-21 11:59 發表
lky2008,
反而我怕英文多過國語, 我個小朋友一睇到英文份工作紙已叫救命.   

KT8001,

我都想share我今年的experience。我女升左P.3之後,D功課真係做到哎救命,不但多,仲要深個隻,俾起P.2真係升左幾倍。中文/英文/數學(抄書做題)/常識日日都抄書,常識仲要every week 做newspaper cutting的感想(at least 30 words).  中文又多埋寫大字同埋作文。我手寫XX和I have something to say都要日日做,又係at least 30 words.  我女差唔多日日都寫好多功課做。

各朋友以book BBQ 11/16 ,請各人對對自己人數是否正確.
            beywat x3
            chiemi x3 + 4 FD
            hoganmama x 3                 
            ktmami x 2
            yiuyiu x 2
            Sukiho  x 2 + 4FD
            kt8001 x 4

用kiehl's 果隻bb lipstick la, 好好用gar
原帖由 kt8001 於 08-10-21 12:04 發表
哈!
早ar! 今日都唔知做咩,個咀好似孖腸,好痛呀! 已塗了好多lip care 都唔得.  

係咪屈人錢,或萬拎藥房有得買.
原帖由 hoganmama 於 08-10-21 12:18 發表
用kiehl's 果隻bb lipstick la, 好好用gar

死啦, 你講到我有點驚, 我女現都日日有9-10樣功課.真係做到  
原帖由 lky2008 於 08-10-21 12:13 發表

KT8001,

我都想share我今年的experience。我女升左P.3之後,D功課真係做到哎救命,不但多,仲要深個隻,俾起P.2真係升左幾倍。中文/英文/數學(抄書做題)/常識日日都抄書,常識仲要every week 做newspaper cutting的感想(at leas ...
‹ 上一主題|下一主題