用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

天天與李宗德 [複製鏈接]

我想問吓天天與李宗德你們會選擇那一間?因選了李宗德就不能再『大抽獎』,但若放棄李宗德,又很難再考番,所以現在都十五、十六。
   0    0    0    0

兩間學校完全都唔同,天天係傳統教學,李小係活動教學,兩間唔同路線嘅學校好難拼埋一齊比較,要比嘅只可以係睇你比較鍾意邊類形嘅學校,同埋係自己嘅小朋友適合邊種教學。

其實我都知,由於不懂讀李宗德的小朋友,而聽其他講及此學校的情況又好壞各有,所以都不知怎選擇。
你的小朋友是否讀李宗德?

原帖由 kenichi 於 08-10-21 13:07 發表
兩間學校完全都唔同,天天係傳統教學,李小係活動教學,兩間唔同路線嘅學校好難拼埋一齊比較,要比嘅只可以係睇你比較鍾意邊類形嘅學校,同埋係自己嘅小朋友適合邊種教學。 ...

醒目開學勳章

原帖由 rabbitnpig 於 08-10-21 10:01 發表
我想問吓天天與李宗德你們會選擇那一間?因選了李宗德就不能再『大抽獎』,但若放棄李宗德,又很難再考番,所以現在都十五、十六。

聽你甘講, 即係自行收生時入唔到天天, 要等大抽獎, 如李小已通知收你的孩子, 點解等大抽獎? 唔通你覺得天天好d?

這個討論區, 都有好多媽咪話入唔到李小喊甘口, 如你要放棄李小學位, 佢地實多謝你。

我都知很多小朋友想入都入唔到,我都覺得開放教育對小朋友都很緊要,而我亦認同選擇一間合適自己小朋友性格的學校是最重要,但我自知是多心的媽媽,又或者太受其他人影響,擔心小學未必接到中學。

原帖由 wawaliluk 於 08-10-21 13:41 發表

聽你甘講, 即係自行收生時入唔到天天, 要等大抽獎, 如李小已通知收你的孩子, 點解等大抽獎? 唔通你覺得天天好d?

這個討論區, 都有好多媽咪話入唔到李小喊甘口, 如你要放棄李小學位, 佢地實多謝你。 ...

我小朋友都係讀李小今年小一,兩間學校都各有好處,其實你首要考慮嘅係你小朋友適合讀乜類型,6年時間喺一間唔適合嘅學校,會讀得好辛苦,至於升中學方面,我相信無一間小學可以擔保每一個學生一定會派到佢嘅第一志願,天天、李小都係,考唔考到好中學要睇小朋友成績各方面,我想唔會單單睇佢讀乜小學囉。你現在最緊要係了解兩間學校教學方法,睇吓邊種適合自己小朋友。老實講你問任何一個家長佢都會覺得自己讀緊嗰間好,所以你問咗都唔會有答案。

原帖由 rabbitnpig 於 08-10-21 13:55 發表
我都知很多小朋友想入都入唔到,我都覺得開放教育對小朋友都很緊要,而我亦認同選擇一間合適自己小朋友性格的學校是最重要,但我自知是多心的媽媽,又或者太受其他人影響,擔心小學未必接到中學。

...

當初選李小,因為李小要比俾錢,我唔係要其視人,只想在無默選凙之下選了李小.

醒目開學勳章

原帖由 rabbitnpig 於 08-10-21 13:55 發表
我都知很多小朋友想入都入唔到,我都覺得開放教育對小朋友都很緊要,而我亦認同選擇一間合適自己小朋友性格的學校是最重要,但我自知是多心的媽媽,又或者太受其他人影響,擔心小學未必接到中學

...

1) 在這裡回答你問題的是李小家長, 他們只能回覆李小的教學質素, 就算他們有人回答有關天天學術上的問題, 只是道聽途說, 除非他們有子女曾讀李小天天, 才出可以將所見所聞, 指出分別。

每一間學校都有它特色、強項, 真是很難去比較。 語文科成績好或是德育教導重要? 身為家長的你, 會怎樣衡量那個重要些?  

2) 擔心小學未必接到中學 - 除非你選了一條龍小學, 唔係的話便需根據孩子小五、小六成績而去派位, 或自行報考直資中或私中, 恕我直言, 若小孩成績優異, 那個擔心是多餘, 若成績唔好, 讀怎樣好的小學也考不上好中學。

原帖由 wawaliluk 於 08-10-21 20:40 發表

1) 在這裡回答你問題的是李小家長, 他們只能回覆李小的教學質素, 就算他們有人回答有關天天學術上的問題, 只是道聽途說, 除非他們有子女曾讀李小及天天, 才出可以將所見所聞, 指出分別。

每一間學校都有它特色、 ...

當你的小朋友到升中時,政府已經推行12年免費教育,即334學制嘅頭6年中學,所以一定有中學可接上,至於最後4年大學,因為香港人口下降,大學學額又增加,只要肯讀書哪裡無學位呢?問題反而是如何進入一間適合自己嘅小朋友中小學,跟據現時做法,每間小學都會把學生分為3種級別,第一組別將入讀Bank1中學,第二組別入讀Bank2中學,第三組別則入讀Bank3中學,使到所有學校都會有好成績和差一點學生,政府目的是被免某些中學標籤成為不好嘅學校,所以你們會發現為何很多傳統中小學開始轉做直資或私立學校,甚至
乎「一條龍」嘅中小學,被免接收成績次一級嘅學生。

另外,現時很多小學標榜有幾多%入讀頭3個自願中學,請留意頭3個自願未必是接到Bank1中學,可能第一自願嘅人數極少都不出為奇,而Bank1中學又不等於是英文中學。

天水圍某一間中學在校舍外掛上很大的banner,內容大概寫上 本校學生有80%以上考到入讀大學資格...」如果仔細諗一諗,為何該校不是公佈實際入讀大學人數呢?

原帖由 waiwai108 於 08-10-23 09:02 發表

當你的小朋友到升中時,政府已經推行12年免費教育,即334學制嘅頭6年中學,所以一定有中學可接上,至於最後4年大學,因為香港人口下降,大學學額又增加,只要肯讀書哪裡無學位呢?問題反而是如何進入一間適合自己嘅小朋友中小學,跟據現時 ...

你講近係咪羅X样??? 佢好似係本區既band 1中中
‹ 上一主題|下一主題