用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有冇小一細仔媽媽可以分享下?
go

有冇小一細仔媽媽可以分享下?

有冇小一細仔媽媽可以分享下? 照顧亞仔你地辛苦嗎?

My daughter is so fas so good because we have set a not very high standards for her.

How about you? Was your son born in December?
Can you share more?

原帖由 CCHmama 於 08-10-21 08:35 發表
有冇小一細仔媽媽可以分享下? 照顧亞仔你地辛苦嗎?

醒目開學勳章

我個仔都係細仔,成日坐唔定,而家升小二,我都唔會俾太大壓力佢 (or 自己),求其佢成績中等就算。

放心喇,無問題架.我個寶寶都係聖誕出世,初初我都好擔心,仲攪到自己好緊張,脾氣又差........

後來,完來小朋友係會應付到架.家下升小三喇.乜都自己攪掂(包括功課/黙書/測驗),同其他小朋友完全無分別.

我個小朋友都係年尾仔, 之前都係十下十下,  又鬧又打, 後來自己再買d補充佢做, 佢見多d唔同的練習,自然會好d, 現在都有明顯進步.但唔好迫,果日多功課就唔叫佢做, 又可以星期六日, 早上叫佢做2-3頁, 好過冇.(此是本人意見, 如有講錯請多多見諒)

總之,就係唔好打同閙,我起初都有架,家下諗返起都覺得自己傻.話哂同年頭既小朋友都細成年,5歲人仔梗有分別架喇.

只要比多小小耐性,時間,企起佢既立場去諗.就算佢幾一舊雲(初初可能會有咁既情況,但係好快就同其他小朋友一樣架喇)你就會原諒佢架喇.仲有,呢個分別會越來越唔明顯,所以大家要同細b一齊努力呀!

my son is also Dec born, now in P.1 at a traditional primary school, I was very worried at first, but surprisingly he is doing ok, not the top ones, but above average in class. I am very satisfied!

簽名被屏蔽

which year is your girl in?  Is she still in kindergarten? Don't think the laws allow anyone to go to P.1 unless he/she is at least 5 years and 9 months old, your girl is gifted???

原帖由 ming2 於 08-10-21 14:52 發表

大女一月出世,不過早左一年入學,所以都算係班中0既細B,so far我亦唔覺得佢返學返得吃力,基本上功課同溫習方面我都只係提佢做/溫就已經攪掂,唔需要特別0既幫助...我都好滿意架啦... ...

簽名被屏蔽

其實,回想起當初的確係幾擔心我既小寶寶係一個細b,因為由幼稚園,到現在,以我所知,佢都係全班最細.(仲有佢係唔足月出世,得32週).

初初小一既時候,見佢仲好似個bb咁,傻下傻下,對自己又無要求,都幾擔心(其實唔係擔心佢成績,係擔心佢既態度,好似乜都唔緊張,又無所謂);點知開學個零月之後,佢已經好快pick up 到小學既要求/進度.係有時做功課會要我陪下,同小小野都會問我.但係成績都無問題,到升小二,已經完全無問題.自己做功課/溫習.......

仲有,佢全班考頭3名既,全部都係第四季出世架,所以,真係唔洗擔心架.小朋友一齊讀書,好快會有激起佢地既閙心架,小小月數既差距真係唔係問題.

Are your daughters studying in a new private school? Some tranditional private schools do not allow too young children to study P.1.

原帖由 ming2 於 08-10-21 20:00 發表

大囡係03年1月出世,今年九月已經上左小一啦..間小學係私校,所以係入學年齡黎講就唔洗跟到教統局果個咁足0既...

細囡04年4月,亦已考取到小學,將於下年九月上小一...宜家仲讀緊K2,不過下星期會跳上K3,以便下年可以 ...

我覺得細仔同大仔都無mug分別,最緊要睇小朋友的性格定唔定,我大仔係細仔(11月),性格好定,小一到現在小三,做功課溫默書自己搞定,成績也好好,唔駛勞氣。但而家細果個(小一)就

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:[img align=left]http://www.imagestation.com/picture/sraid100/p0efd5180a15094e49bc8309350fd91f5/f9e92a54.jpg[/img][img align=right]http://www.imagestation.com/picture/sraid100/pc8bf148c3b975239357968cfc2f3d509/f9e92a4b.jpg[/img][img align=right]

of course
最緊要睇小朋友的性格定唔定, but generally 細仔 is a bit behind until P.3.

原帖由 homingm 於 08-10-23 10:23 發表
我覺得細仔同大仔都無mug分別,最緊要睇小朋友的性格定唔定,我大仔係細仔(11月),性格好定,小一到現在小三,做功課溫默書自己搞定,成績也好好,唔駛勞氣。但而家細果個(小一)就 ...

簽名被屏蔽

I didn't know ICQM would take under-aged children for P.1, your girls must be very talented in music!!

原帖由 ming2 於 08-10-23 10:51 發表

係呀..間學校只係有六年左右歷史架咋...

我小朋友都係細b,仲要係最細個隻,幼稚園老師話佢d記性比大b還要好,三年幼稚園每次考試全部都拿A,當時老師知到佢叩門入到這間小學時,老師話以佢的資質一定可以應付到.

今年升讀小一,而佢間小學是傳統教學,工課/默書/測驗多到暈,工課每天都會有七至九樣,最初見佢都幾吃力,雖然話佢記性好/領唔力都算高,但始終體能真的不及其他同學,寫字會比較慢,尤其中文,幸好字體端正由甲-進步到甲+.

現在開學已接近兩個月,寫字都開始快了,所以我相信比D時間,速度應該可以追得上其他同學.

If really referring to new private or direct subsidized schools (not those convented from old tranditional schools), parents have to pay attention because sometimes, they are not really for the children but for the school only.

Cheers:)

原帖由 rookiemom 於 08-10-23 11:19 發表
I didn't know ICQM would take under-aged children for P.1, your girls must be very talented in music!!

簽名被屏蔽

Really ICQM. Good Luck to you :)

If children really have talent in music, better try the Hong Kong Academy for Performing Arts, where provides quality music training. Of course, it is harder to study there.

原帖由 ming2 於 08-10-23 21:12 發表

其實最初家姐仔去考時,我都只係抱住去探下路先...等足齡時再well prepare 咁去考,點知俾家姐仔考到...咁咪唯有跳班讀完個K3,今年上小一lor..

至於個妹,佢就因為見到家姐仔咁樣做,佢又好想好似家姐咁,成日同我地講 ...