用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一中文作文
go

小一中文作文 [複製鏈接]

學校有中文作文課, 每兩星期都派回家做的,
每次都是我替囡囡構思及引導她作的,
佢連作句子還不懂...叫她怎樣作文章??
學校將中文作文列入期考中,
有幾多個小一生可以作到一編文章?

0    0    0    0

hi,

我個仔小一讀培正小學時, 期中要作50字的文, 下學期就作70字的文, 不過就係學校老師教佢地作, 全部係上堂做的, 唔會帶番黎家長教, 個仔話有D同學唸唔到, 老師會特別教佢地。

Hi EMMA88,

我個囝都係唔識作, 小一係唔係咁快要作文架 ???佢真係唔係好知要做d咩, 昨日既工課要佢介紹一本書, 我個囝係張書既內容抄咗落去, 見到都好頭痛, 又唔可以次次都同佢作 , 依家我都要佢自己試寫咗先, 我跟住同佢改
係呀我個囝期中試都要考作文, 佢連作一句都有困難,我都唔知佢點算

[img align=left]http://i55.photobucket.com/albums/g145/canalin/1322113_3741476.gif[/img]

回覆 # 的文章

可以先教她一些簡單句式,從中學習造句。不要再幫她作,花些時間,教她怎樣作吧!

原帖由 dailam 於 08-10-21 14:13 發表
可以先教她一些簡單句式,從中學習造句。不要再幫她作,花些時間,教她怎樣作吧!

不是完全替她作的, 我亦在過程中引導她寫作技巧...
但無奈小朋友只會一句起兩句止, 完全不曉得如何編寫.

想知你們英文有沒有作文,
我囝囝英文有作文要做.

我個女小三先開始作文, 小一, 二都係作句子

英文, 更加係小四下學期先開始作文...............

乜你們果d 甘快呀

原帖由 hinhinmummy 於 08-10-24 14:11 發表
我個女小三先開始作文, 小一, 二都係作句子

英文, 更加係小四下學期先開始作文...............

乜你們果d 甘快呀

我囝囝也是小一, 現在只是造句, 成績都未如理想..但原來有些小一已開始作50字, 咁會唔會快咗D?... 可能有些小一生連造句都未憧, 認識的生字又不多...他們只是6歲多些, 怎可要求那麼高哩 !

原帖由 KaWo 於 08-10-24 11:58 發表
想知你們英文有沒有作文,
我囝囝英文有作文要做.

你地都叫好呀, 可以拎番屋企做,我女學校上星期派左張野番來,原來要佢地響學校做composition. 仲要一次過作成四五行, 番到黎佢好多字都未識串, 又唔可以問老師, 所以好低分. 真係好唔開心.

老實講, 作文唔多唔少真係老作,但係佢地咁細,可能真係會將自已日常既野寫出黎, 所以搞到好多字都唔識, 真係好唔開心.
Don't worry, Be Happy!

我個仔小一下學期都有作文, 不過, 係有問題引導的。

題目:遊公園

1. 何時去?
2. 誰帶你去?
3. 去那兒?
4. 玩了些什麼?
5. 心情如何?
(以上只是憑我的記憶列舉的)

只要每條問題, 都能以完整句子作答, 加少許連接詞, 就變成一篇勉勉強強的文章。
"It is a poverty to decide that a child must die so that you may live as you wish." ~Mother Teresa~
‹ 上一主題|下一主題