用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 有無上過記憶法的班?
樓主: SuperPa
go

有無上過記憶法的班? [複製鏈接]

Mimi ma, 請問你響邊樹買架??
原帖由 Mimi_Ma 於 09-2-9 15:55 發表

我睇個個本,  較為簡易及多圖片,  小朋友容易學 和 明白.

七田真 著
超右腦  快速記憶法

超右腦  快速記憶法 我都有,的確比較colourful D,可以考慮!我記得好似在上樓書局度買既!
我終於搵到本書,叫"超強記憶",係葉瑞財博士著。至校長大人所講K3至小二都有記憶班,我都知有,但照我上記憶班既時候個記憶女王講,因為小朋友在小三之前未學到足夠既詞彙拆字記故事,例如donut,佢會叫你拆開do同nut,跟住砌故事:(我亂作架)要整donut首先要做(do)既係搵個頭撞爆D果仁(nut),佢就會自動黐埋變成一舊donut啦!尼個故事就會自然在你個腦度保存好耐,到再要寫尼個字既時候,尼個畫面就自然會出現,繼而識串番個字出黎!咁如果你既小朋友連nut字都唔識,咁點拆字,唔通逐個字母拆咩!所以要學起碼都要小三以上喇!我幾buy記憶女王既講法,如果第時佢有親子班,我有打算參加架!
其它簡單記憶法,睇上面講尼兩本書,媽咪們睇完一定可以教到自己既小朋友,唔明可以問我,我都叫做上過成套課程,應該可以答到你地既,無謂浪費金錢!:)
[img align=right]http://www.imagestation.com/mypictures/inbox/?is_owner=1[/img]

原帖由 colour 於 09-2-10 01:21 發表
超右腦  快速記憶法 我都有,的確比較colourful D,可以考慮!我記得好似在上樓書局度買既!
我終於搵到本書,叫"超強記憶",係葉瑞財博士著。至於校長大人所講K3至小二都有記憶班,我都知有,但照我上記憶班既時候個記憶女王講,因為 ...

對於 K3至小二學習英文生字,最佳的方法是學習英語拼音 (phonics),由拼音引起小朋友估計到該音節可以由那些英文字母組成。我見過多很多小朋友學了 phonics 後,他們的確較容易拼寫出 spelling 來。當然這亦要看該 phonics 系统的教法是否最好。普遍很多教 phonics 都由字的開首拆音節拼讀,但這對於較年幼的孩子來說,有機會出現較難發某些音節,尤其是尾音節。故尋找phonics 課程時可留意,但長遠對孩子來說,孩子學了 phonics 對英語發音及拼寫是很有用。孩子在中小學需要面對聽默,拼音這是一個很好的工具。

對於用記憶方法來記憶英文生字,這是一種即時 (即時見到英文生字而想立刻記憶下來) 的方法,普遍所採用的是「拆字」方法。用已識而又簡單的英文字來代替原來生字的不同部份,但的確對年幼的小孩子而言就未必是最好,因為孩子詞庫較少,而能夠引用的字量不多,故此正如 Colour所講,如果連個 nut 字都不識,怎叫個孩子學到 do-nut (donut)呢?

其實這位「記憶女王」的出發點不在於「孩子的教育」而是「孩子的記憶」,故以記憶為主要的目標是可理解的,但她所希望達到的是「記憶英文生字串法及解釋」,而比較適合較大的孩子及成年人,但就未能顧及發音。

相反,學習一種語言是為了能夠用該語言來溝通,而溝通的第一步及首要是「聽和講」而不是「寫和串字」,故此,若真的要在短時間內幫助孩子記憶英文生字,最好由英文生字的讀音著眼先。可是任何記憶方法都不能滿足100%正確發音,只能達至近似的程度,而需要多聽原本正確的發音。這點要留意。

舉例說:想學「dread 可怕」這個字,我們可拆成 do ~ red 兩個獨立音,用一個故事串連起來:
                工人在做 (do) 工作時,牆身流出紅色 (red) 的液體來,真是可伯 (dread)呢!

(
在記憶這個故事時,孩子要產生腦海影像,而父母亦可從旁提點)

dread 的首個近似音節是「低音和較短」,故此必須在「do」部份加上符號 (例如•”代表短音及“ \“代表向下的低音) ,這有助孩子發出較近似的讀音。

相反,若要學習 donut 這個英文生字,可先按音節拆成
~ ” (刀和甩都要用低音讀出來),然後用一個故事串連起來:

孩子用把刀 () 扔甩 ()炸圈餅 (donut)

孩子容易先記憶起 donut 的發音和解釋,然後當孩子熟識發音後,用手蓋著 nut 部份,讓孩子看見 do 部份而讀出“刀”音,再用手蓋著do部份,讓孩子看見nut部份而讀出“甩”音,令小朋友發個 donut 有兩個音節,而當操練得多後,孩子估到英文字母組合出的讀音,好似 donate do”部份都是發“刀”音。請不要介意用中文來代替音節,只要能夠引發孩子回憶起便可。

以上是適合較大的孩子去自學,但他們必須多聽原本正確的發音。對於較年幼的孩子,最好由家長陪同去學,這就會好,因始終是採用近似音,而家長可以有能力在旁引導和及時更正。不過對於任何年齡的孩子,phonics 是最佳方法。

唔!謝謝你詳細的解釋!讀音的確緊要!我會注意的!

[img align=right]http://www.imagestation.com/mypictures/inbox/?is_owner=1[/img]

醒目開學勳章

原帖由 kb7724 於 09-2-9 17:32 發表
Mimi ma, 請問你響邊樹買架??

我係旺角 尚書房 買的是減體字版,  但我係 三聯 / 大眾 見過繁體版.

我都比咗7800元果間, 上咗一次, 完全唔dim. 我都冇再去.  激氣 !!
‹ 上一主題|下一主題