用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 青衣, 荃灣 幼稚園
go

青衣, 荃灣 幼稚園 [複製鏈接]

青衣, 荃灣 幼稚園

請問你會點選擇? 或有無家長的小朋友讀熙可否給一些評語?
- 聖多默 (青衣)
- 聖公會荊冕堂(青衣)
- 聖公會荊冕堂士德(荃灣)
- 聖母(荃灣)

Re: 青衣, 荃灣 幼稚園

請問有無人可以比d意見? 謝謝!

請問有無人可以比d意見? 謝謝!

我囡囡上年考左4間幼稚園, 其中二間是聖公會荊冕堂士德(荃灣)及聖母(荃灣), 二間都收囡囡. 但我二間都無交留位費. 如果二間比我選, 我會選聖公會荊冕堂士德(荃灣), 不過就學費貴, 所以我無考慮.至於聖母學費就好平, 但我覺得一班(45人)太多了, 所以又放棄左了.

Christina

請問有冇聽聞士德多數派仁立這回事?

另八卦問句,你囡囡最終讀左邊間?

Thank you very much for your comment!
一班45人真的很多, 您知不知一班有幾多位教師?
最後您選了哪間?

Elsamouse:我都有聽過士德多派去仁立, 不過我囡囡面試時, 校長見我囡囡架, 我問佢間學校是否有分比仁立, 她說不是, 但我問佢派位方面, 佢就話90%人入到仁立? 我囡囡九月會番荃浸k1 架la. :

Christina,
Do you mind to share the reason you choose 荃浸 than 士德?

Christina,

你囡囡不是讀緊邊耀良嗎?
點解要轉荃浸?
係咪關乎第日升小學?
我都報咗邊耀良, 現在waiting 緊,
想問下你囡囡讀成點?
間學校好唔好?
程度係咪真係淺d ?

christina﹐

想知多D有關荃灣浸信會的資料﹕
1)想問通常在每年第幾個月份派表﹖
2)是半日制定全日制﹖
3)一班有幾多人﹖有幾多老師一班﹖
4)每個月學費幾多錢﹖有無其他雜費﹖
5)11個月定12個月學費﹖
6)知唔知什麼教學方法﹖程度淺定深﹖
7)小一派位是否太多派去浸信會D小學﹖

我都有報過士德, 都收了我個仔讀上午班, 不過我同christina一樣, 都係選了荃浸, 9月將會做同學仔.

青衣聖多默校舍不錯, 不過唔係教徒則多數入唔到上午班. 聖母程度都幾淺, 我個女有2個朋友仔係聖母畢業, 家長都話程度淺, 上小學追得辛苦.

必必 : Thanks for your sharing!
So, why you choose 荃浸 finally?
& have you applied 聖多默?

MICKY: PLEASE CHECK PM.

eunice.lee :
1)想問通常在每年第幾個月份派表﹖(10-11月左右, 你打電話問問)
2)是半日制定全日制﹖(半日制)
3)一班有幾多人﹖有幾多老師一班﹖(27人, 老師2位-3位, 1:9)
4)每個月學費幾多錢﹖有無其他雜費﹖(1672/每月, 半年千多元雜費)
5)11個月定12個月學費﹖(10個月)
6)知唔知什麼教學方法﹖程度淺定深﹖(活動教學)不知程度淺定深
7)小一派位是否太多派去浸信會D小學﹖不知有多少人, 不過多數派番浸聯及基慧), 但我是63區, 唔知會否派石鍾山, 天佑或伍季明呢?

christina,
可否講下小朋友interview荃浸的情形, 想知大概考什麼東西?

我個大女係荃浸畢業, 覺得個女讀得開心, 老師很關心學生, 讀生不如讀熟, 再加上學費比士德平, 所以無選士德. 我無考青衣區幼稚園, 不過有朋友個女係聖多默讀k3, 暑假後會升小學.

eunice.lee : 我印象記得分2 group人, 一group大約五至六人, 之後有個老師拿起隻winnie the pooh問佢是誰, 之後就問你叫乜名, 我件衫是乜野色, 好似playgroup咁, 另一個老師就在旁邊看看小朋友反應.  完成後, 就分二個小朋友一group, 之後問我女女書本個圖片做緊乜, 如picture 是車, 咁就問佢乜名, 之後又比d 圓型, 四方型佢玩, 咁就問家長為何選擇該校, 通常平時有多少時間陪同小朋友等, 最後就比架車仔囡囡回家.

請問謮(k1)幼稚園,如荃灣浸信會, 有何費用支出?

簽名被屏蔽
‹ 上一主題|下一主題