用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 如果我一日只係閃左兩次,咁剩番果次應該點?? ...
go

如果我一日只係閃左兩次,咁剩番果次應該點?? [複製鏈接]

如果我一日只係閃左兩次,咁係咪第2日閃番欠左果1次?如果係,咁:
1.第2日應該只係閃果1次? or
2.第2日閃果1次加埋第2日要閃果3次,即係共閃4次??

anyone can advise pls???
   0    0    0    0

吾明意思????

Read at least 21 times - long memory

應該係睇小朋友學習進度及心情等等各方面而定。
你係偶一為之閃少左,定係經常性閃2次,定係每日只會閃2次?

我係每日都只閃1次,不過D字日日都會在不同途徑重覆讀到/講到/看到。。。

原帖由 pino 於 08-10-18 09:56 發表
如果我一日只係閃左兩次,咁係咪第2日閃番欠左果1次?如果係,咁:
1.第2日應該只係閃果1次? or
2.第2日閃果1次加埋第2日要閃果3次,即係共閃4次??

anyone can advise pls??? ...

原帖由 0002 於 08-10-19 18:07 發表
It's better read and replete many times until kids can identify and spell.

Dont give us.  Do it every day. It like practise piano. 10 times in the morning, at noon , at night. Just use 15mins.

Dont  ...

根據Doman本書,吾係一日只閃3次嗎??同埋我仔仔而家只係3個月大!

原帖由 kwanaty 於 08-10-19 22:07 發表
應該係睇小朋友學習進度及心情等等各方面而定。
你係偶一為之閃少左,定係經常性閃2次,定係每日只會閃2次?

我係每日都只閃1次,不過D字日日都會在不同途徑重覆讀到/講到/看到。。。

...

你每日只閃1次?我以為要跟Doman所講一日要閃3次......

我bb剛踏入3個月,我開始左閃中文字幾日,不過,發覺有些問題,就係有時他不是成日都心情好,有時又成日瞓,有時我地又出左街,變左一日打算閃3次,但結果閃吾夠!!所以我吾清楚應該點處理呢d情況!!仲有就係,有時以為bb ready可以睇,就開始閃,但閃緊時,又見佢好似果刻不太有心機看,攪到我閃完後,都吾知應吾應該當果次係閃左!!kwanaty,可以俾些意見我嗎??tks!

同埋,我原本諗住照Doman所講一日閃25words,但我而家加到15words我就無再加,因為我諗緊遲些又要閃英文字,又閃dot卡,要閃咁多,bb會吾會無耐性睇?

我其實講過好多次: 我唔係單單行GD的

再者, GD也不一定是一日3次, 7-12M期間是要增加frequency及縮減每次的duration/intensity, 如果是單用GD的話, 可以買本書有任何唔明再重看多幾次, 看到有解法方法為止. (不過我認為無需要, 我亦無咁做)

閃卡的理論係, 只要佢有望過一眼, 就認得. 所以如果你見到佢有看過一眼, 就當KO左得架啦.

以下純粹個人意見:
我諗你反而係要將閃過的字在日常生活重覆應用. 否則佢唔會知道為何要看字, 對字亦不會敏感.

如果你認同語言與認知不可分割, 那語言教學上, 先讓孩子知道每個東西都carry住個字, 而字都有meaning, meaning=本來O個東西, 咁佢會對字有興趣D. 你可以將屋企的物件都俾個label, 得閒就讀俾佢聽. 再配合閃卡去幫助記得個字.

咁細個未必需要看15-25個. 目標定在讓他知道有"文字", 及知道口語與文字是有關係的, 一日看5-10個都OK的. 因為佢一旦對字及語言有興趣, 遲D(>1.5Y)追住叫你讀俾佢聽

我自己覺得6M以前的BB, physical needs satisfaction比任何形式的ECE重要. 而ECE則以bonding/關係建立為基礎, 沒有這個基礎, 再好的planning也事倍功半. 純屬個人意見.

我個仔的狀況:
以往BB可以一日看一次, 每次100張.
看書以後每次減至30-50張, 30分鐘內佢可以要求重覆看3次或以上, 而不厭. 即30張X3次=共看90張<---自己要求看, 不是我迫他
我覺得係花心思讓他想看字, 而不是計劃每次俾幾多字佢看. 有意欲想看字了, 字數規劃才有意思.

原帖由 kwanaty 於 08-10-20 23:26 發表
我其實講過好多次: 我唔係單單行GD的

再者, GD也不一定是一日3次, 7-12M期間是要增加frequency及縮減每次的duration/intensity, 如果是單用GD的話, 可以買本書有任何唔明再重看多幾次, 看到有解法方法為止. (不過我 ...

本書我買左亦睇左,不過佢好似只係講bb心情吾好,吾想睇就要停,但就無講到咁詳細某d情況點handle!!因為我係新手,所以so far只係敢乖乖地跟足書既方法做,吾敢自己改動,怕吾跟足就會影響效果!!或者我應該flexible d咁去做,吾駛咁限死自己!對嗎??

你話將屋企的物件都俾個label,請問係咪只應貼中文名稱or英文名稱事但一樣,吾可以兩種language都貼呢?如果係,咁點教中文+英文?

你講開physical needs satisfaction,我想另外請教你樣野!不過呢樣野應該係有關psychological needs 都吾定!!我bb而家成日都想啜手指,雖則我聽過話呢樣係佢學習探索既一部份,但我又好怕佢上哂癮,會啜到手指"起枕",損etc,又怕佢食左細菌落肚!!你對呢樣野有咩意見呢?我應吾應該阻止好??但其實都好難阻,我已經嘗試stop佢成兩個星期,佢都仲成日好想啜!!

tks!

係咪照足本書做我無咩意見, 只係就算照足, 都真係唔係每個階段都一日三次. 或者你睇多兩本: how to multiply your baby's intelligence & how smart is your baby: develop and nurture your newborn's full potential
後面O個本係DOMAN不過唔係GLENN
但我自己係睇晒之後都係會傾向於shichida多D. 個個人點做都無所謂, 只係睇多幾本書唔跟住做都無壞.

我之前在不同的thread講過, 我會成屋包括大門口/天花板都label晒, 亦貼晒字, 係好誇張O個種. 但我在家只係貼英文. 出街就會用國英語讀招牌/路牌/咩都讀一餐. (不過一歲之後才開始同佢讀, 但除了讀字時會講普通話, 平時仍然係英文)

食手指, yummy!! 我個仔曾經有個時期會食, 但為時只係個零月, 我無特別阻止, 只係成日同佢洗手抹手, &盡量make sure家中環境清潔. 其實我都知唔衞生, 不過佢要食你都禁唔到, 所以無禁. 反而唔禁佢好快都無興趣再食. 佢有中過手足口病添架, 不過整體來講, 逐少逐少咁俾佢習慣細菌扺抗好D既.

以我的理解, (不過我唔係expert, 所以唔好講"請教"), 除了探索外, 安全感亦是食手指的原因. 俾多D安全感可能好D卦. 另外, 我俾好多new experience佢, 所以always too busy to notice that yummy thumb.

另外, 我個仔要搵安全感, 唔會食dummy or thumb, but my nipples(但已受控制), 所以佢一直都無咩食手指的問題

‹ 上一主題|下一主題