用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局譚歐陽少芳紀念幼稚園 保良局譚歐陽少芳幼稚園(Part II)=>家長請進 ...
樓主: yingwong
go

保良局譚歐陽少芳幼稚園(Part II)=>家長請進 [複製鏈接]

1125bbmama
通告到有寫架,
1:15分係學校集合,
我pm電話俾你,到時call我呀

yingwong
阿囡有冇話教甚麼歌?

jamie0730
咁間公文課室真係好唔掂喎,
不過公文的師資真係好參差,
佢普通話同英文的老師都冇話一定要有相當的資格,
有朋友的親戚女兒中七成績唔太好,但係中心做老師,
數學還好,有答案睇,
但中文同英文真係要聽,
我懷疑佢地都唔係好識,
公文係套教材唔錯,靠自學,
師資真係看你好唔好彩了.
原帖由 yingwong 於 08-10-28 13:54 發表

我唔去啦
我囡呢幾日唔係咁舒服
比佢休息吓~

1125bbmama
係呀係學校集合
走要自己搭車

小伊

個老師姓陳(miss)
逢星期二教
全校每班30分鐘
主要係講,聽
無書, 無拼音
應該是試緊堂 ...

yingwong
咁學校有冇話幾時會正式長期有普通話?
點解唔發回條問家長意見?
我舉腳贊成添,
可以的話,應一早實行,咁小朋友吸收得仲快呀!
原帖由 yingwong 於 08-10-28 13:54 發表

我唔去啦
我囡呢幾日唔係咁舒服
比佢休息吓~

1125bbmama
係呀係學校集合
走要自己搭車

小伊

個老師姓陳(miss)
逢星期二教
全校每班30分鐘
主要係講,聽
無書, 無拼音
應該是試緊堂 ...

我想問係咪有張回條話會將學校的相upload上網,
點解咁久都唔見有相???

原帖由 030316 於 08-10-28 10:30 PM 發表
我想問係咪有張回條話會將學校的相upload上網,
點解咁久都唔見有相???

我估係有活動之後, d 相就會upload 上去.
後日halloween party, 我估到時可以上去昅昅

謝謝大家確認資料 , 之前我睇完張通告大約都明白內容 , 但我對自己唔夠信心 , 想再 cfm 吓  . tks
我自己本身唔係 一 個咁主動既人,  唔係好識講野 但係有左小朋友之後 , 現開始 "學習" 主動 D , 開放 D .  好 ar , 你可 pm 電話給我 , 看到時什麼情況

原帖由 030316 於 08-10-28 22:23 發表
1125bbmama
通告到有寫架,
1:15分係學校集合,
我pm電話俾你,到時call我呀

yingwong
阿囡有冇話教甚麼歌?

jamie0730
咁間公文課室真係好唔掂喎,
不過公文的師資真係好參差,
佢普通話同英文的老師都冇話一定要有相 ...

咁中秋節的相片呢?
唔見話要定喎
原帖由 bchi 於 08-10-29 09:14 發表

我估係有活動之後, d 相就會upload 上去.
後日halloween party, 我估到時可以上去昅昅

我都因為個囝,主動左,互相學習
我pm左啦,你到時call我啦
原帖由 1125bbmama 於 08-10-29 09:16 發表
謝謝大家確認資料 , 之前我睇完張通告大約都明白內容 , 但我對自己唔夠信心 , 想再 cfm 吓  . tks
我自己本身唔係 一 個咁主動既人,  唔係好識講野 但係有左小朋友之後 , 現開始 "學習" 主動 D , 開放 D .  ...

魅力公主 醒目開學勳章

我有問我學左D咩國語
佢話唔知喎

其實好多家長都好渴望
學校有普通話
我諗遲D會問家長意見掛
現階段佢地都是試緊
我地等吓啦!

原帖由 030316 於 08-10-28 22:28 發表
yingwong
咁學校有冇話幾時會正式長期有普通話?
點解唔發回條問家長意見?
我舉腳贊成添,
可以的話,應一早實行,咁小朋友吸收得仲快呀!

030 AND BBmama,

我星期六都去架, 到時相認啦. hohooho

yes ,真係要進步 . 已收到你 pm 了 .tks .

原帖由 030316 於 08-10-29 18:44 發表
我都因為個囝,主動左,互相學習
我pm左啦,你到時call我啦

好 ar , 到見有機會見 la

原帖由 bchi 於 08-10-30 13:39 發表
030 AND BBmama,

我星期六都去架, 到時相認啦. hohooho

bchi and bbmama
今日好多人,見唔到你地添 不過見到好多老師同校長,
隨便八卦睇下點解唔通知家長有普通話課.

校長話看見現在小學普通話的需要,所以今年全校均設普通話課,目的能讓小朋友多接觸外語,今年還在試行階段,待評估後,再考慮會否加設普通話時段.
今年開學簡介會已知會家長此項消息,其他級別不刻意發出通告,待小朋友告訴家長,而且此乃校方的課程安排,冇須逐一說明.
但我諗現時普通話應只是遊樂性質,教授普通話的日常應對,始終校方要兼顧外籍小朋友的吸收能力.今年15/11會係家長日呀,到時大家可以向校方反映.

果日剛去到就落雨, 我地玩左一個鐘就走lu.....   最開心係我個仔去畫左隻蜘蛛在隻手度囉. 返到屋企洗手唔小心洗甩左小小, 即喊啊. kekeke

十一月十五家長日喇 ? next sat 喎..... 好囉, 我有好多野問下老師呀.
咁知唔知幾時親子旅行呀 ???

個日又落雨 , 又無帶傘 . 去到個環境情況唔係我想像咁 . 我都係室內行左 1 陣 , 係外面玩左 1 個遊戲就走 la .
試學國語 , 家長梗係贊成 la . 我都想家長日應都係 11 月份 .

原帖由 030316 於 08-11-1 19:23 發表
bchi and bbmama
今日好多人,見唔到你地添 不過見到好多老師同校長,
隨便八卦睇下點解唔通知家長有普通話課.

校長話看見現在小學普通話的需要,所以今年全校均設普通話課,目的能讓小朋友多接觸外語,今年還 ...

有料報呀! Adrian 同你個仔坐同一張枱 - Table Pig. 今日Tod Poon, Marco Chan 同 Peris 係厠所玩水, Miss Mona 話比 Miss Renee 知, Miss Renee 就罸佢地無得放學, 淨係你個仔勁喊, 以上就係我個仔嘅報導, 你又試下問吓你個仔。

Halloween 我拍嘅 movie 影到你仔, 我諗吓點 send 比你 因為三十幾M。

katie0404
請問你個小朋友係咪Adrian???
大家多d上來chat呀
你個小朋友好叻呀,前因後果清清楚楚,
我個仔今日話因同Marco Chan 係厠所玩濕件衫,miss mona唔俾佢放學,因為佢要搭校車,所以佢驚返唔到屋企就哭,但佢講的只係現實的一小部份,冇講到自己都有玩水,其實真相大概都略知一二,老師點會無端端罰埋無辜的人,所以後來又要引導佢承認過錯
因為我較遲放工,所以佢一早同爸爸備左案了,去到我時,佢就會避重就輕,輕描淡寫mouth:" />
原帖由 katie0404 於 08-11-3 13:20 發表

有料報呀! Adrian 同你個仔坐同一張枱 - Table Pig. 今日Tod Poon, Marco Chan 同 Peris 係厠所玩水, Miss Mona 話比 Miss Renee 知, Miss Renee 就罸佢地無得放學, 淨係你個仔勁喊, 以上就係我個仔嘅報導,  ...

bchi
我以為個日就係旅行日添,因為呢輪教唱旅行歌嘛
我個日玩左一d攤位遊戲
仲有golf和釣魚
原帖由 bchi 於 08-11-3 12:08 發表
果日剛去到就落雨, 我地玩左一個鐘就走lu.....   最開心係我個仔去畫左隻蜘蛛在隻手度囉. 返到屋企洗手唔小心洗甩左小小, 即喊啊. kekeke

十一月十五家長日喇 ? next sat 喎..... 好囉, 我有好多野問下老師呀.
咁 ...

katie0404
我好想睇個仔係學校的短片呀,
咁點算呢,擺上you-tube?
得唔得

030,

KEKEE... 咁唔算旅行掛... 唔好啦... 我好想同個仔去親子旅行啊.  

030 and katie,

你地電腦係咪xp 架 ? 係的話, 佢內置有一個movie marker, 唔洗dl 架. , 只要開佢出黎resize 個movie 就得.

Step 1. 首先, 要有 Windows Movie Maker, Windows XP 內健的 Program, 唔洗 Downlaod 架         

Step 2. 找出妳想要既短片, 放到中間        

Step 3: 再將movie 拉到下面的一格格, 第一格, 若你有更多movie 想駁埋一套, 再放去第二格.  

Step 4: save  !!!! 有 5 樣 Option, Choice "我的電腦"         

Step 5: Save 個 File Name, 全部要用小楷同唔可以有空字         

跟住一路按next,  save 好後, 去返"my movie" 度就搵得返resize 左個movie.

再之後你地可以save 去自己小朋友的blog 或site,  post 條link上黎咪睇到囉. keke

試下依條 link http://s429.photobucket.com/albums/qq13/mak_katie/?action=view&current=CIMG7167.flv

因為果日太多家長同混亂, 拍得好差, 希望下次可以企到個有利位置。

原帖由 030316 於 08-11-3 22:50 發表
katie0404
請問你個小朋友係咪Adrian???
大家多d上來chat呀
你個小朋友好叻呀,前因後果清清楚楚,
我個仔今日話因同Marco Chan 係厠所玩濕件衫,miss mona唔俾佢放學,因為佢要搭校車,所以佢驚返唔到屋 ...
‹ 上一主題|下一主題