用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局譚歐陽少芳紀念幼稚園 保良局譚歐陽少芳幼稚園(Part II)=>家長請進 ...
樓主: yingwong
go

保良局譚歐陽少芳幼稚園(Part II)=>家長請進 [複製鏈接]

030,

哎吔.. 我唔係架.
我都係個仔入左保良局先入黎bk架咋. 因為我以前入黎睇野, 見到好多人係度鬧交, 好鬼驚, 好在現在識果d 都好好人, 我先夠膽係度留言咋.

係呢 各位媽咪, 你地會唔會去十一月一的嘉年華呀 ? 睇下大家有冇得相認

我聽個女唱係 : 保良臭味 , 依附上天.....
我唔知佢星期六個英文學成點 , 因問親佢識唔識 ar , 佢都話唔知 ar .但見佢返屋企有時係到自己講 , 做課無咩點...
我想要家長日先知佢個進度係點 la

原帖由 bchi 於 08-10-22 09:17 發表
係呢, 你地收到保良局d 奬券未呀 ????
十一月頭都對得囉, 仲未派返比我地.

剛剛monday 收到又話要種樹啊.

bbmama,

第一句" 保良總理"  佢已經唱左做"煲基做起" 喇.  @@

你覺得返個英文班返成點呀 ? 我見佢堂 ...

我都好難幫你問到我囡你囝囝上堂留唔留心, 因為我囡都比老師投訴佢上堂唔留心, 又鍾意講野, 問佢以為自己做錯野又有佢份, 都唔敢答
好多媽咪都有微言話點解學校有普通話堂都唔通知家長?   
因為呢件係好事, 我O地都想佢地有普通話學,但學校就好似有O的鬼鼠, 要O的學生講返出黎  
原帖由 030316 於 08-10-21 00:32 發表
我都覺得佢大個左活躍左,見到佢咁開心我自己都好安慰,
好希望有一日能夠去學校睇佢跳舞呀
幫我問下你個女,我個囝係堂上係咪又唔專心了?
佢開始上堂有點心不在焉

星期日九龍灣宜家家俬 ...

魅力公主 醒目開學勳章

http://s49.photobucket.com/albums/f291/yingmama/Video/?action=view&current=CIMG6427.flv

舊年隻舞

魅力公主 醒目開學勳章

比今年隻舞
你地睇

http://s49.photobucket.com/album ... urrent=DSCN0042.flv

HAHAHAH  見到k 1 d 小朋友企係度唔郁啊 好cute.

我都有佢地上年跳舞個viedo, 但我影到其他同學仔的正面... 唔係幾好意思post 上黎

bbmama,

wakakakakaka 保良嗅味 )))))) kakakakaakkakakakakaka 比校長聽到或真係d 總理聽到, 真係. kakakak

保良臭味 , 依附上天.....
好好笑
原來校長有諗校歌,唔怪得我頭先問個仔時,佢咬字清楚左好多
原帖由 1125bbmama 於 08-10-23 10:30 發表
我聽個女唱係 :保良臭味 , 依附上天.....
我唔知佢星期六個英文學成點 , 因問親佢識唔識 ar , 佢都話唔知 ar .但見佢返屋企有時係到自己講 , 做課無咩點...
我想要家長日先知佢個進度係點 la

...

yingwong
多謝你拍左早上跳舞短片,雖然阿仔都有教我跳幾步,但都係唔係太清楚,
我頭先播時,阿仔剛好經過,立即大叫:係我學校呀,嗰個係miss ........,睇來佢真係好仲意返學
學校好有心思喎,年年都教唔同的舞步,而且曲調輕鬆活潑,好有活力

jamie
其實我都唔明點解學校教普通話要收收埋埋,唔通係試行階段,想睇下小朋友接唔接受?可能遲d會取消?有冇家長問過校方?
我很欣賞學校的語境,惟一介懷的是沒有普通話,因為依家好多小學都實行普通話,能盡早學習普通話,對學生適應小學或面試皆有利 我個仔依家都會亂咁講d普通話,有時仲懶醒歪音就當係普通話

jamie
你有冇去公文試堂?

睇完個段片 , 小朋友跳舞真係好 cute ar , 有D 小朋友企到出門口 .

係, 有普遍話堂 , 真係好好 . 應該係 1 星期 1 堂 . 起碼比佢地有 D 初步認識 , 佢地亂講都好 ar ,起碼都叫做有試講

原帖由 030316 於 08-10-23 23:17 發表
yingwong
多謝你拍左早上跳舞短片,雖然阿仔都有教我跳幾步,但都係唔係太清楚,
我頭先播時,阿仔剛好經過,立即大叫:係我學校呀,嗰個係miss ........,睇來佢真係好仲意返學
學校好有心思喎,年年都教唔同的舞步, ...

yingwong
今早難得可以送個仔搭校車,但仍未能送他回校,
當我表現失望時,
阿仔就話:媽咪,你一陣間開電腦睇我跳舞啊
佢以為尋日睇個短片係現場直播

我有試公文, 但試完無報到, 因為要日日陪佢女練習, 我無乜時間 而且我報o個間公文o的miss對學生及對家長都好無禮貌,  所以我無繼續報名學

quote]原帖由 030316 於 08-10-23 23:17 發表
yingwong
學校好有心思喎,年年都教唔同的舞步, ... [/quote]

Jamie0730
佢地點樣冇禮貌?
不過老師的資素都好重要架,
我個間d老師個個都好樸實,
試過去過隔離另一間類似的課室,
裏面有個染金髪穿吊帶背心,坐底會見到小蠻腰的靚妹,
初頭我以為係個學生哥,
點知係個老師,
嚇到我即刻走左,
返工又會攪成咁

除左係學校報既幾樣課外活動 , 我係街外只報了芭蕾舞 . 計埋晒課外活動費用已超出晒預算 , 而家金融風暴 , 我又有買基金 , 已經跌左有 50% , 唔會再報其他野學 la

原帖由 030316 於 08-10-26 23:21 發表
Jamie0730
佢地點樣冇禮貌?
初頭我以為係個學生哥,
點知係個老師,
嚇到我即 ...

魅力公主 醒目開學勳章

睇來你個仔真係好渴望
你去睇吓佢
你不如搵日請一個鐘病假
比個仔驚喜一下~

原帖由 030316 於 08-10-24 21:42 發表
yingwong
今早難得可以送個仔搭校車,但仍未能送他回校,
當我表現失望時,
阿仔就話:媽咪,你一陣間開電腦睇我跳舞啊
佢以為尋日睇個短片係現場直播 ...

我都係呀,曾經風光過的基金,到頭來都係南柯一夢
原帖由 1125bbmama 於 08-10-27 09:08 發表
除左係學校報既幾樣課外活動 , 我係街外只報了芭蕾舞 . 計埋晒課外活動費用已超出晒預算 , 而家金融風暴 , 我又有買基金 , 已經跌左有 50% , 唔會再報其他野學 la

...

我報左1/11去個open day,
你地去唔去呀?
到時相認啊
原帖由 yingwong 於 08-10-27 14:01 發表

睇來你個仔真係好渴望
你去睇吓佢
你不如搵日請一個鐘病假
比個仔驚喜一下~

你都好有風光過 , 我就........
1/11 我都有報出席 , 我想問清楚是在學校集合 , 有車去到會場 , 走就自己散  ? 待覆 .tks

原帖由 030316 於 08-10-27 20:13 發表
我都係呀,曾經風光過的基金,到頭來都係南柯一夢   

我見o的老師好年輕, 好似得十幾歲咁, o向到幫手改作,  
我就問同我講解有關公文教育個miss:
"你o地o的老師的學歷大約係怎樣? 好似都好年輕o咼"
佢望我一眼就答: " 你個囡咁細, 就算係中學生都教到啦, 都唔需乜野學歷啦!"
我都知我囡只係讀k2, 係細, 但都唔需要咁求其O架!
到我試讀完都係決定唔讀時, 佢就係咁追我交學費
佢地比我印象好差, 我都唔知係唔係我唔好彩
原帖由 030316 於 08-10-26 23:21 發表
Jamie0730
佢地點樣冇禮貌?
初頭我以為係個學生哥,
點知係個老師,
嚇到我即 ...

無聽過呀女話有普通話學喔, 講詳細D丫唔該!

魅力公主 醒目開學勳章

我唔去啦
我囡呢幾日唔係咁舒服
比佢休息吓~

1125bbmama
係呀係學校集合
走要自己搭車

小伊

個老師姓陳(miss)
逢星期二教
全校每班30分鐘
主要係講,聽