用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 崇真幼稚園
go

崇真幼稚園 [複製鏈接]

上星期六去咗崇真幼稚園既open day, 但對間學校既環境d失望, 覺得係小學feel多過幼稚園, 地下幼稚園課室出面有級樓梯, 覺得小朋友好易會跌親.........總之唔係想像中o個d幼稚園環境啦.

我仲未收到interview時間, 但之前已打去confirm咗佢地收到我既報名表, 成日都望快d收到, 但去完open day後就無咗呢種感覺, 因覺得入唔到都唔係一個損失.

有無人同我一樣諗法呀?
   0    0    0    0

I also applied this kindergarten and didn't receive any news from them.  I think if other kindergartens accepted my son, I won't go to attend their interview.
原帖由 靚媽唔易做 於 08-10-15 15:19 發表
上星期六去咗崇真幼稚園既open day, 但對間學校既環境d失望, 覺得係小學feel多過幼稚園, 地下幼稚園課室出面有級樓梯, 覺得小朋友好易會跌親.........總之唔係想像中o個d幼稚園環境啦.

我仲未收到interview時間, 但 ...

my playgroup also tell me the environment is not good. but it got international class and only 2400/m

原帖由 靚媽唔易做 於 08-10-15 15:19 發表

我仲未收到interview時間, 但 ...

Exactly!!!!我去完open day仲後悔申請............

醒目開學勳章

乜真係咁差咩??

原帖由 van_517 於 08-10-15 21:35 發表

Exactly!!!!我去完open day仲後悔申請............
棉花爸...棉花媽...棉花糖(BB糖)...

醒目開學勳章

原帖由 棉花糖媽媽 於 08-10-16 08:36 發表
乜真係咁差咩??

點解呢? 我冇去過佢地個 open day, 不過去左 interview, 感覺良好. 老師們好 nice, 學校設施又多 (我個女好鍾意個波波池), 感受到校長老師都好落力搞好間學校, 兩文三語環境, 有資優計畫, 直升小學比例有7成, 仲可以用學卷....

我同個女 in 完好想佢入喎, 見呢度冇人講呢間學校, 行過去小學討論區睇睇, 果邊d 家長都好正面...

除左未有 interview 消息之外, 係咪有乜問題另到你地咁失望呢? 希望你地可以 share 下, 等我唔好乜都唔知就俾個女入左去...

這間小學的互相競爭氣氛非常激烈,
我兩個老細的女兒都是叻女,
但都吃不消,
讀得唔開心,
要轉校收場,
我老細仲話,
只有極叻的小朋友才會在這間學校讀得開心,
所以我都唔敢幫囡囡報名呢!

原帖由 Simar 於 08-10-16 09:21 發表

點解呢? 我冇去過佢地個 open day, 不過去左 interview, 感覺良好. 老師們好 nice, 學校設施又多 (我個女好鍾意個波波池), 感受到校長老師都好落力搞好間學校, 兩文三語環境, 有資優計畫, 直升小學比例有7成, 仲可 ...

可以去幼稚園一覽果邊, 睇下家長意見。小學家長係多數講小學呀麻!

我兩個小朋友都係崇真讀, 之前樓主講既樓梯問題就不大, 因為到正式返學佢地都差不多三歲(又或者足3歲)。
小朋友讀得好開心呀, 一個k3, 一個k1。不過家長就多野做d, 因為呢間學校都多功課, 多資料搜集架, 如果lazy家長就會怕囉(我都係.... )
K2下學期開始默書架啦, k1就隔日有功課。星期尾k1有4樣功課, k2果陣試過最多果次9樣, k3上星期尾有7樣...

崇幼出到外面既學生都唔差架, 只係冇名氣je。 (因為三年特訓後, 容易適應小學功課, 但又冇小學壓力既幼稚園)我本人就非常鐘意(如果可以少d要呀媽幫手既資料搜集就更加好 )

我無打算讀佢既小學, 只係覺得佢都叫做有人識, 等如果萬一阿女唔好彩揀唔到心儀既小學, 去叩門人地都叫聽過呢間幼稚園乍.

我心目中既幼稚園最基本係要周圍貼滿d小朋友見到都鐘意既得意貼紙, 你行到入去感覺係幼稚園, 但呢間比我感覺係仲衰過我女依家讀緊o個間屋村學校, 完全feel唔到佢係幼稚園, 唯獨是覺得開心既地方就係個波波池.......總之望完成間學校之後就無乜興趣in, 但我老公話有時間咪in吓囉, 比個女practise多d.......咁佢都講得岩既, 話晒佢都收咗我地$50報名費架.

同埋我有個fd已經in咗, 佢話唔會單獨問小朋友問題, 淨係幾個家長+小朋友坐埋圍個圈聽老師講故事, 老師會問書入面d公仔係乜, 做緊乜, 旁邊會有另外2個老師負責觀察比分, 咁講完故事就走得啦喎.

原帖由 van_517 於 08-10-15 21:35 發表

我咁講嘅原因主要針對祟真校舍,樓梯危險,地面不平,經常上上落落,一入圖書館,d圖書又爛又殘(好似返左六~七十年代)!
最唔鐘意就係一間學校一~二樓幼稚園,三樓以上係小學,仲要共用操場!大家都做過小學生,一放小息就嘈喧巴閉,每隔四十五至一個鐘就落堂聲响!(呢d係我自己想的,我都問過老師,佢話唔會喎)

不過崇真可取嘅地方就係,有學卷得嚟又有外籍老師做班主任(國際班),而且我見d教材真係唔淺!!

不過環境就..............

醒目開學勳章

silvia_ng

我想問吓你小朋友是讀主流or國際班架??
其實兩者課程上有乜野分別架?? (除語言上)
Thanks~

原帖由 silvia_ng 於 08-10-16 15:26 發表

可以去幼稚園一覽果邊, 睇下家長意見。小學家長係多數講小學呀麻!

我兩個小朋友都係崇真讀, 之前樓主講既樓梯問題就不大, 因為到正式返學佢地都差不多三歲(又或者足3歲)。
小朋友讀得好開心呀, 一個k3,  ...
棉花爸...棉花媽...棉花糖(BB糖)...

要幼稚園feel, 咪課室入面都找到.  至於似小學, 因為校舍同小學share, 講真, 邊有個幼稚園有咁大操場比你走o黎走去??

上落樓梯, 危險與否, 睇你信唔信任老c, 以前小女讀k1 & k2都係響2/F, 日日都自己行樓梯做運動, 讀o左3年都無問題, 老c 有睇實佢地o既.  

當然想揀名校一定唔好揀崇真啦.
耶穌拯救人, 人間真有幸, 從此做人冇閉翳, 歡欣讚頌神, 好開心, 耶穌在我心,你與我樂共聚, 歡欣讚頌神.

原帖由 棉花糖媽媽 於 08-10-16 16:06 發表
silvia_ng

我想問吓你小朋友是讀主流or國際班架??
其實兩者課程上有乜野分別架?? (除語言上)
Thanks~

係主流班。
課程應該唔太大既差別, 不過國際班就活動仲比主流多。上堂時間k1國際班要返下午。
國際班老師三個, 一普, 一英, 一香港人(但唔比講廣東話)。

9號果日面試,一個老師講故事問問題,2位老師問家長問題,
其中一個老師收我問卷跟住問我:點知崇真係基督教學校
我答:睇學校網頁 & 有朋友小朋友讀緊
佢再問我:妳同小朋友係屋企用咩語言溝通
我答:用廣東話
佢再問:會講英文/普通話嗎??
我答:囡囡會睇英文字咭 & 跟住講lor
佢又問:即係都係講廣東話
我答:係

全程ge問答,我都唔係咁專心答佢,因為我成日掛住聽故事睇囡囡ge反應,聽佢點答老師,唔知咁樣會唔會影響到囡囡入學ge機會tim呀,但囡囡ge表現我好滿意,因為佢有問有答,肯坐定聽老師講故事

唔知幾時收到信知結果..........

‹ 上一主題|下一主題