用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 陳守仁面試
樓主: eileenycm
go

陳守仁面試 [複製鏈接]

原帖由 minicat 於 08-10-20 17:41 發表

當然有啦!家長不必太過擔心及緊張!平常心就可以喇!年年都有家長意想不到咁連過三輪面試收咗!小朋友及家長盡咗力就得架喇!因為重有其它學校要面試架!唔好自己打亂陣腳!祝心想事成!
:loveliness: ...

嘜原來重有第三輪面試? 我以為面試要過兩關咋! 不過好可能第一關都過唔到

原帖由 minicat 於 08-10-20 17:41 發表

當然有啦!家長不必太過擔心及緊張!平常心就可以喇!年年都有家長意想不到咁連過三輪面試收咗!小朋友及家長盡咗力就得架喇!因為重有其它學校要面試架!唔好自己打亂陣腳!祝心想事成!
:loveliness: ...

我睇了陳守仁的網頁, 相信如果順利的話, 係IN 2次, 唔係三次

响網頁校長話有2500個申請喎!  點解會係2800架.
Trevor Mama

如果有幸入2ND ROUND, 是否要IN家長? 是否校長自己IN? group interview 定 單對單?
原帖由 thomas_dad 於 08-10-20 11:29 發表
The school will release the short-listed applicants for Second Interview on 29 Oct 2008.
;-) :-o 8-) :-? :-P :-x

岩岩睇返學校 website果度張interview list, 今年應該係有2567 個application 既..

原帖由 alisoncheung 於 08-10-21 22:07 發表
响網頁校長話有2500個申請喎!  點解會係2800架.

醒目開學勳章

原帖由 safarimama 於 08-10-22 14:14 發表
如果有幸入2ND ROUND, 是否要IN家長? 是否校長自己IN? group interview 定 單對單?  

上年2nd round都是小組型式, 可選擇中文或英文組別.
不用見家長.

原帖由 Venuscheng 於 08-10-21 15:29 發表

我睇了陳守仁的網頁, 相信如果順利的話, 係IN 2次, 唔係三次

往年有三次呀!咁?可能改咗! sorry!多謝家長更正喎!

醒目開學勳章

原帖由 minicat 於 08-10-22 16:11 發表

往年有三次呀!咁?可能改咗! sorry!多謝家長更正喎!

上年只需interview兩次.

原帖由 vikiepaul 於 08-10-22 15:36 發表
岩岩睇返學校 website果度張interview list, 今年應該係有2567 個application 既..

往年網上公佈係未加有份參觀過小學的保良局幼稚園國際班學生,我知今年有三佰幾份申請表係由學校親自交比小學(最尾果曰交,有幾間幼稚園每年都係咁啦!)

原帖由 3b 於 08-10-22 16:13 發表

上年只需interview兩次.

我真係太耐冇留意喇!轉咗校長可能變咗喇!我真大頭蝦!

原帖由 safarimama 於 08-10-22 14:14 發表

叫小朋友練定首兒歌!以防萬一!

原帖由 minicat 於 08-10-22 16:17 發表

往年網上公佈係未加有份參觀過小學的保良局幼稚園國際班學生,我知今年有三佰幾份申請表係由學校親自交比小學(最尾果曰交,有幾間幼稚園每年都係咁啦!) ...

自從in完陳守仁, 覺得讀國際班去面試著數d, 原來保良局幼稚園的國際班又另外派表, 咁真係覺得我阿仔輸蝕好多

題外話....個校長都幾靚仔,又SMART,好似少少MIX .... 請問佢識唔識中文呀?
原帖由 minicat 於 08-10-22 16:19 發表

我真係太耐冇留意喇!轉咗校長可能變咗喇!我真大頭蝦!
;-) :-o 8-) :-? :-P :-x

原帖由 safarimama 於 08-10-22 16:49 發表
題外話....個校長都幾靚仔,又SMART,好似少少MIX .... 請問佢識唔識中文呀?

真係唔知新校長點?聽亞女講校長識中文呀!

原帖由 Venuscheng 於 08-10-22 16:42 發表

自從in完陳守仁, 覺得讀國際班去面試著數d, 原來保良局幼稚園的國際班又另外派表, 咁真係覺得我阿仔輸蝕好多

咁又未必!我都唔識英文但三個仔女都係响果度畢業!重係個個都升上傳統名校讀書!真失禮!一時感觸! 失禮晒!

minicat,

你有三個小朋友都畢業啦! 想問下, 呢段小學階段, 有無參加校外補習班, 活動呀, 他們是男孩子或是女孩子, 去了那一間呀? 因為已有一間直資學校收了我仔仔, 仲要係一條龍, 但陳守仁不是一條龍, 可否給點意見.  Thank you.

minicat,

你當你競爭有冇而家咁厲害?你估佢哋喜歡收d咩學生呢?我而家先知保幼都有國際班.  唔知有幾多間有呢?
Trevor Mama

原帖由 minicat 於 08-10-22 16:57 發表

咁又未必!我都唔識英文但三個仔女都係响果度畢業!重係個個都升上傳統名校讀書!真失禮!一時感觸! 失禮晒!

嘩! 你有三個小朋友都在這校畢業?? 這校不是2000年第一間直資小學嗎? 那麼你最大的小朋友相信係第一屆畢業生了. 好犀利呀! 因為我覺得這校小一面試都好難下, 而且比較重英文, 所以覺得讀國際班比較好

HEHE 我都覺得個校長幾靚仔.. 所以, 去interview果時都望多左幾眼.. 哈哈...

原帖由 safarimama 於 08-10-22 16:49 發表

請問幾時公佈2nd in 呀?
thanks!
知足常樂!要為你所有的去感恩,
不要為失去的而埋怨!
‹ 上一主題|下一主題