用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 陳守仁面試
樓主: eileenycm
go

陳守仁面試 [複製鏈接]

I thought the above cases were certainly for those who chose French Stream for their Chinese kids only.  In normal cases, we will wait for the result announces on Oct 29.

原帖由 JOSHUA1118 於 08-10-26 10:13 發表
都明白中學時的情況, 所以真系每個家長想法都有不明同考慮,

至於有無機會到2nd interview, 我就無點想,順其自然. 無電話的不一定無機會架,因為個電話唔代表咩, 大家機會均等 ...

It's very difficult to decide which type of school is most suitable to my kids.  

原帖由 mamimummy 於 08-10-25 19:11 發表
"個人"唔認為香港有真正for gifted 的學校, 所謂程度深的名校, 未見得wellcome gifted child; 有些校長做訪問都故意提到無須要提的gifted child, 到時小朋友可能又/只成為"工具", 跟本得唔到"真正同all-round"的培育 ...

我星期六都收到學校電話。情況同你一模一樣,我亦由french stream 改為chinese stream。唔知有無2nd IN呢。 Good luck.

原帖由 Cathleen 於 08-10-25 15:52 發表
我今日收到陳守仁電話, 佢問日後若果學校收您小朋友,  您會唔會諗住由french stream 轉chinese stream, 因為french個邊教中文好basic.  (因為我當初報名時選french).  跟住我就話好, 佢就幫我改record.  唔知有無人 ...

原帖由 avislai 於 08-10-25 08:59 發表
想請教minicat, 如果小朋友的數學is excellent (he can solve the problem 60x15 = 600+300 =900 all by himself within 1 minute when he's in K2) and is greatly interested in Maths, his memory is also good ( ...

優才適合嗎? 其實數學不只是加減乘除, 仲有好多樣架。不過好老實, 好多時要家長另外報校外班先可以發揮到佢既能力。所以邊間學校都冇所謂啦, 只要家長出力都可以幫到個小朋友好多。而且家下真係好多數學校隊, 到時希望老師選中佢, 都可以發揮到架!

我都相信係要先處理報名分組問題, 免得日後有爭議, 而且, 亦希望以行政手段排除一些或然不公平的情況.

因為, 據我自己做的分析, 所有第一輪面試名單中:
共有.............2,533人
法文組:............262人
中文組:.........2,271人

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

擬似中國人姓氏:154人
擬似非華人姓氏:108人

假設收生額175人, 而華藉與非華籍最多是7比3, 那麼,最多收生比例是:
華籍:123
非華籍:52
又假設面試表現, 香港學生受操練的機會較多, 而表現可能比亞裔或其他國籍好, 好大機會會比華籍壟斷了大部份學額, 一方面破壞了多元文化共融的優點, 另一方面, 越多收法文組學生, 換言之要更多教法文的老師, 他們未必有額外資源去應付.

因此, 先做好分流, 使真正需要入法文組的人, 能公平競爭, 而學校先旨聲明, 日後收了入法文組不可以轉回中文組, 相信都是怕人以此為入學捷徑.

同樣地, 如果學校早有打算, 要中外籍分流, 如果自己背景不是由外國回流香港的華籍學生, 他們有大條道理唔會選你, 留番的位比亞裔等人, 所以, 無特別原因而唔肯轉回中文組, 反而有很大風險, 自己捉虫, 請三思.

而我們由法文組轉為中文組, 都唔一定代表有2nd Interview, 可能只是分流好再從新排位, ... 我唔知道是否全部法文組的考生都是外籍人士用英文面試, 我的小朋友就是, (從好方面想)可能唯一有把握就是於法文組過到關, 證明英文能力已達標, 希望在中文組排位中有些好處.

是實上, 以上都是我個人的假設, 你們自己再想想吧.

原帖由 thomas_dad 於 08-10-26 10:26 發表
I thought the above cases were certainly for those who chose French Stream for their Chinese kids only.  In normal cases, we will wait for the result announces on Oct 29.

優才 is too far away.  I live in Sheung Wan.

原帖由 silvia_ng 於 08-10-26 22:13 發表

優才適合嗎? 其實數學不只是加減乘除, 仲有好多樣架。不過好老實, 好多時要家長另外報校外班先可以發揮到佢既能力。所以邊間學校都冇所謂啦, 只要家長出力都可以幫到個小朋友好多。而且家下真係好多數學校隊, 到時 ...

原帖由 avislai 於 08-10-25 08:59 發表
想請教minicat, 如果小朋友的數學is excellent (he can solve the problem 60x15 = 600+300 =900 all by himself within 1 minute when he's in K2) and is greatly interested in Maths, his memory is also good ( ...

家長你好!如果你覺得小朋友在數學方面比較突出!又適唔適合陳守仁小學呢?...以我所知每年都有所謂資優學生跳級(本人就唔認同這些學生係資優),例如三四年就完成小學課程升中!陳守仁有課後加强班,多數都係成績特出的學生,分成中、英、數三個組別在放學後上堂!但我就覺得這是普通拔尖課程,唔係所謂資優陪訓課程!陳守仁應該唔會理會學生單一方面突出而特別照顧!因為陳守仁比較著重全人發展!例如學生在中英數方面100分滿分但係就未必會考到在10名之內!因為陳守仁在音樂及art方面都係好著重!所占的分數都好高比例!希望能幫到家長啦!

Dear Minicat,
Thanks for your useful advice.  TSL is definitely a good school.  However, my son is not the all-rounded and presentable type of kids.  I need to think again which type of school suit him the best.

原帖由 minicat 於 08-10-27 16:02 發表

家長你好!如果你覺得小朋友在數學方面比較突出!又適唔適合陳守仁小學呢?...以我所知每年都有所謂資優學生跳級(本人就唔認同這些學生係資優),例如三四年就完成小學課程升中!陳守仁有課後加强班,多數都係成績特出的學生,分 ...

I got all A in maths in secondary school and university, but I can't solve 30x20 in K2.
I agree that the math foundation is very important but Math is more than simply Arithmetic.

原帖由 silvia_ng 於 08-10-26 22:13 發表

優才適合嗎? 其實數學不只是加減乘除, 仲有好多樣架。不過好老實, 好多時要家長另外報校外班先可以發揮到佢既能力。所以邊間學校都冇所謂啦, 只要家長出力都可以幫到個小朋友好多。而且家下真係好多數學校隊, 到時 ...

幾時會知有無2nd in呀?

It that we can check in school website tomorrow ? any body know ?

原帖由 AveryMak 於 08-10-28 15:49 發表
幾時會知有無2nd in呀?

會唔會今晚過咗十二點, 睇佢個網就知呢?
原帖由 Coletteli 於 08-10-28 16:28 發表
It that we can check in school website tomorrow ? any body know ?
;-) :-o 8-) :-? :-P :-x

原帖由 Coletteli 於 08-10-28 16:28 發表

yes~~~~``

好想快啲知 2nd 個 list 又好擔心自己個無份
Ah B

Dear All,
The namelist for 2nd interview has already released.

原帖由 BB6392 於 08-10-28 17:27 發表
好想快啲知 2nd個 list 又好擔心自己個無份
知足知不足, 有為有不為

my daughter no 2nd interview

me too.

原帖由 Cathleen 於 08-10-28 21:55 發表
my daughter no 2nd interview

在第二輪面試名單中
共有.............625人
粗略估計:
中國人姓氏:566
擬似非中國人姓氏:59

可是, 小朋友由French轉了組後, 結果是落選了.
有些少失望, 隨緣吧!  
祝各位good luck!!!

原帖由 俊賢 於 08-10-26 23:31 發表
我都相信係要先處理報名分組問題, 免得日後有爭議, 而且, 亦希望以行政手段排除一些或然不公平的情況.

因為, 據我自己做的分析, 所有第一輪面試名單中:
共有.............2,533人
中文組:.........2,271人

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

擬似中國人姓氏:154人
擬似非華人姓氏:108人

假設收生額175人, 而華藉與非華籍最多是7比3, 那麼,最多收生比例是:
華籍:123
非華籍:52
又假設面試表現, 香港學生受操練的機會較多, 而表現可能比亞裔或其他國籍好, 好大機會會比華籍壟斷了大部份學額, 一方面破壞了多元文化共融的優點, 另一方面, 越多收法文組學生, 換言之要更多教法文的老師, 他們未必有額外資源去應付.

因此, 先做好分流, 使真正需要入法文組的人, 能公平競爭, 而學校先旨聲明, 日後收了入法文組不可以轉回中文組, 相信都是怕人以此為入學捷徑.

同樣地, 如果學校早有打算, 要中外籍分流, 如果自己背景不是由外國回流香港的華籍學生, 他們有大條道理唔會選你, 留番的位比亞裔等人, 所以, 無特別原因而唔肯轉回中文組, 反而有很大風險, 自己捉虫, 請三思.

而我們由法文組轉為中文組, 都唔一定代表有2nd Interview, 可能只是分流好再從新排位, ... 我唔知道是否全部法文組的考生都是外籍人士用英文面試, 我的小朋友就是, (從好方面想)可能唯一有把握就是於法文組過到關, 證明英文能力已達標, 希望在中文組排位中有些好處.

是實上, 以上都是我個人的假設, 你們自己再想想吧.

我仔有份呀! 感謝主!

希望今次冇份既小朋友繼續努力! 呢間唔得唔代表另一間唔得架! 加油!

好開心囝囝可以入第二輪面試
唔知使唔使見埋家長呢??
‹ 上一主題|下一主題