用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 陳守仁面試
樓主: eileenycm
go

陳守仁面試 [複製鏈接]

原帖由 vikiepaul 於 08-10-22 17:56 發表
HEHE 我都覺得個校長幾靚仔.. 所以, 去interview果時都望多左幾眼.. 哈哈...

我覺得個校長好似呢個...

我在somewhere睇過係29號公佈, 11月8號2nd in, 啱啱係培正1st in日子, 點解D學校咁鍾意撞面試日期呢.  一個月咁多日, 為何偏偏選中它?????

原帖由 hannah616 於 08-10-22 21:08 發表
請問幾時公佈2nd in 呀?
thanks!
Trevor Mama

2nd In 使唔使見家長 ?????

原帖由 alisoncheung 於 08-10-22 23:05 發表
我在somewhere睇過係29號公佈, 11月8號2nd in, 啱啱係培正1st in日子, 點解D學校咁鍾意撞面試日期呢.  一個月咁多日, 為何偏偏選中它?????

唔知點解......直覺話俾我知阿囡唔會入到2nd Interview........

不過預祝各位入到既小朋友順利過關2nd In !!!

大家咁話, 有就去in, 無就去抽獎.  我不覺我的小朋友比人差, 但比人細, 好唔底, 沒有辦法.  Don't despair, this is not the end of the game.   Child has long way to go.  

原帖由 VIR 於 08-10-23 13:01 發表
唔知點解......直覺話俾我知阿囡唔會入到2nd Interview........

不過預祝各位入到既小朋友順利過關2nd In !!!

原帖由 Venuscheng 於 08-10-22 16:42 發表

自從in完陳守仁, 覺得讀國際班去面試著數d, 原來保良局幼稚園的國際班又另外派表, 咁真係覺得我阿仔輸蝕好多

我信tsl小學係公平收生既!當然英語能力好係有少少dd優勝啦!不過以個人睇!語文能力其次!面試最主要係小朋友表現出有自信!老師一定睇得出架!(個人見解)

原帖由 EQmama 於 08-10-22 17:13 發表
minicat,

你有三個小朋友都畢業啦! 想問下, 呢段小學階段, 有無參加校外補習班, 活動呀, 他們是男孩子或是女孩子, 去了那一間呀? 因為已有一間直資學校收了我仔仔, 仲要係一條龍, 但陳守仁不是一條龍, 可否給點意 ...

如果家長覺得一條龍直資適合自己小朋友!咁就唔好心大心細喇!我仔仔女女在小學階段冇上校外補習班,但就有課外活動,升邊間就唔好講喇!

原帖由 alisoncheung 於 08-10-22 17:31 發表
minicat,

你當你競爭有冇而家咁厲害?你估佢哋喜歡收d咩學生呢?我而家先知保幼都有國際班.  唔知有幾多間有呢?

轉直資第一年四佰幾申請跟住第二年就過仟張申請喇!競爭都係差唔多,(個人覺得)學校多數喜歡d有自信既學生!好多間幼稚園都有國際班!有d好似係幼稚園校長自行推薦!

想請教minicat, 如果小朋友的數學is excellent (he can solve the problem 60x15 = 600+300 =900 all by himself within 1 minute when he's in K2) and is greatly interested in Maths, his memory is also good (he can recognise a lot of vocabulary) but his language expression is fair, do you think TSL is a suitable school for him?  As I can see that student in this school are all presentable and very good at oral expression, but these are just the weak point of my son.   

原帖由 minicat 於 08-10-24 15:55 發表

我信tsl小學係公平收生既!當然英語能力好係有少少dd優勝啦!不過以個人睇!語文能力其次!面試最主要係小朋友表現出有自信!老師一定睇得出架!(個人見解)
...

回覆 # 的文章

我今日收到陳守仁電話, 佢問日後若果學校收您小朋友,  您會唔會諗住由french stream 轉chinese stream, 因為french個邊教中文好basic.  (因為我當初報名時選french).  跟住我就話好, 佢就幫我改record.  唔知有無人好似我既情況而又收到電話呢?

回覆 # 的文章

Wah..if your son is so good, are you sure you want to send him to TSL? He is definitely a gifted child. Send him to a appropriate school which can nurture his gift.

I am not saying TSL is no good, in fact two of my girls are from there and my elder girl is accepted by DGS for Form 1, but again they are not as gifted as your boy wor...I still think you should send him to a especial school for his talent.

Hi there,

I received similar call this morning.  Well, they will keep French stream for me after I have explained to them my concern.  Not sure how important and how different the two stream.  I am sure they will help if they are really accepted you.

thanks!

原帖由 Cathleen 於 08-10-25 15:52 發表
我今日收到陳守仁電話, 佢問日後若果學校收您小朋友,  您會唔會諗住由french stream 轉chinese stream, 因為french個邊教中文好basic.  (因為我當初報名時選french).  跟住我就話好, 佢就幫我改record.  唔知有無人 ...

你個小朋友可能係資優生,有無做評估呀,若果唔想做評估的話,或者比佢學數,等佢可以發揮佢的數學潛能,因為一般的幼稚園生都一定唔識以下的數.

原帖由 avislai 於 08-10-25 08:59 發表
想請教minicat, 如果小朋友的數學is excellent (he can solve the problem 60x15 = 600+300 =900 all by himself within 1 minute when he's in K2) and is greatly interested in Maths, his memory is also good ( ...

"個人"唔認為香港有真正for gifted 的學校, 所謂程度深的名校, 未見得wellcome gifted child; 有些校長做訪問都故意提到無須要提的gifted child, 到時小朋友可能又/只成為"工具", 跟本得唔到"真正同all-round"的培育, 而且語文能力唔好的話, 讀"名校"都係"名次"上的倍run份子. 所以我提意你幫小朋友從性格特質選 合適的學校. 因為如果maths係gifted, 而家係好多學校都有enhancement, 到時都會入選 school team , 自然得到應有的教育.

原帖由 avislai 於 08-10-25 08:59 發表
想請教minicat, 如果小朋友的數學is excellent (he can solve the problem 60x15 = 600+300 =900 all by himself within 1 minute when he's in K2) and is greatly interested in Maths, his memory is also good ( ...

hi,

我今日都收到個電話打黎問我會唔會轉到中文team, 我問有咩分別, 佢就話如果系法文就無中國語文, 我問即系無中文讀, 佢話只系無中國語文,咁我問即系點樣, 佢再答有中文但會比較簡單.

我其實就無所謂因為我覺得現在的中文課程是好多口頭語, 不似普通話是手頭語,寫出黎架文章唔會太好,所以我就話仍然系選法文. 不過只是我個人見講,每個小朋友背景唔同,我個仔現在系讀緊普通話, 佢見到d字系讀普通話,而英文系佢日常架語言,所以對我黎講系唔系太重要.

但系我想問下呢一間學校每日做幾多樣功課,系米好多.請大家比d資料我.....多謝各位

hi Cathleen
咁你好大機會入2nd interview 喎....
原帖由 Cathleen 於 08-10-25 15:52 發表
我今日收到陳守仁電話, 佢問日後若果學校收您小朋友,  您會唔會諗住由french stream 轉chinese stream, 因為french個邊教中文好basic.  (因為我當初報名時選french).  跟住我就話好, 佢就幫我改record.  唔知有無人 ...
;-) :-o 8-) :-? :-P :-x

我們同樣收到電話問是否考慮轉為中文組, 他們說法文組原本設計是法文比較深入, 中文比較淺, for 那些亞裔及非華人, 相反, 中文組也可選修法文, 但中文較深而法文較淺, 所以我們最後轉了, 因為始終要考香港的中學, 你唔介意, 但中學會懷疑你的程度.

原帖由 JOSHUA1118 於 08-10-25 22:35 發表
hi,

我今日都收到個電話打黎問我會唔會轉到中文team, 我問有咩分別, 佢就話如果系法文就無中國語文, 我問即系無中文讀, 佢話只系無中國語文,咁我問即系點樣, 佢再答有中文但會比較簡單.

我其實就無所謂因為我覺得 ...

I think that you kid can enter the 2nd round interview.  Good Luck! Tell us later whether it is true.

原帖由 俊賢 於 08-10-26 08:27 發表
我們同樣收到電話問是否考慮轉為中文組, 他們說法文組原本設計是法文比較深入, 中文比較淺, for 那些亞裔及非華人, 相反, 中文組也可選修法文, 但中文較深而法文較淺, 所以我們最後轉了, 因為始終要考香港的中學, 你 ...

回覆 # 的文章

都明白中學時的情況, 所以真系每個家長想法都有不明同考慮,

至於有無機會到2nd interview, 我就無點想,順其自然. 無電話的不一定無機會架,因為個電話唔代表咩, 大家機會均等
‹ 上一主題|下一主題