用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問有無人知九龍塘小学interview要幾耐呢? ...
樓主: KwanKwanMammy
go

請問有無人知九龍塘小学interview要幾耐呢? [複製鏈接]

我in 下午,我寧願in上午,我個女日日都7點多起身,上午最精神,下午驚佢 ,但明天上午我有兩間in

原帖由 十月媽咪 於 08-10-24 23:06 發表
我都係咁叫佢, 同你個女一樣, 正路既話, 串字, 計數, 認中文字都應該無問題, 最怕佢瞓唔醒咁, 響度遊魂!

你聽日IN幾點呀? 我IN九點啊, 預左聽朝要七點鐘起身!

...

我聽日都有兩間, 不過kts就九點, 另一間就兩點, 中間in完可以去下街, 食埋lunch至去in啊!

原帖由 BBR 於 08-10-24 23:19 發表
我in 下午,我寧願in上午,我個女日日都7點多起身,上午最精神,下午驚佢 ,但明天上午我有兩間in

同我一樣,不過聽人講kts只比一個家長入,重要in成個鐘,唔知有無得泊車,一個要响車到等成個鍾,想死

原帖由 十月媽咪 於 08-10-24 23:21 發表
我聽日都有兩間, 不過kts就九點, 另一間就兩點, 中間in完可以去下街, 食埋lunch至去in啊!

乜唔係話有得參觀學校既咩? 咦, 唔通我搞錯左?! 唔理喇, 我同考咁多間學校, 都係兩公婆齊齊陪個女去架,  even一個入得, 一個唔入得, 點都係兩個一齊去, 至多一個響門口罰企啫!

原帖由 BBR 於 08-10-24 23:32 發表
同我一樣,不過聽人講kts只比一個家長入,重要in成個鐘,唔知有無得泊車,一個要响車到等成個鍾,想死

上次去德望都係一個入,kts好似話只比一個家長响裡面等,唔知係米

原帖由 十月媽咪 於 08-10-24 23:38 發表
乜唔係話有得參觀學校既咩? 咦, 唔通我搞錯左?! 唔理喇, 我同考咁多間學校, 都係兩公婆齊齊陪個女去架,  even一個入得, 一個唔入得, 點都係兩個一齊去, 至多一個響門口罰企啫!

...

Hi,

Don't worry, all parents can go into the school. Only one parent can go inside the Hall, while others can still stay in the campus.

其實份入學試須知中的"考試程序" b & d嗰兩點, 我唔係幾理解的....

b. 本校會透過廣播宣布即將應考之時段, 請安排一位家長陪同 貴子弟按廣播所公布之考試時段到禮堂門外排隊進入禮堂, 再等候工作人員帶進考室應考, 家長毋須提早到禮堂門外排隊.

d. 當天家長可於考生面試前後到各展覽室參觀本校兩文三 語及體藝發展...........各休息室亦會播放本校各項活動花絮或節目, 歡迎家長欣賞.

point b就 講明係一個家長入禮堂, 但point d似乎又無話只畀入左禮堂嗰個家長至可以去參觀學校喎....其實咁即係點呢? 有無過來人可以指點下? 唔該晒!

原帖由 BBR 於 08-10-24 23:41 發表
上次去德望都係一個入,kts好似話只比一個家長响裡面等,唔知係米

呵...呢頭打完段資料, 嗰頭已經有家長回覆, 唔該晒!

咁我想問多少少野, 假設我陪個女入禮堂, 我佬響禮堂外面等, 咁當我女跟左老師去課室之後, 我係咪都可以離開禮堂, join埋我佬一齊參觀校園呢? 抑或我要響禮堂等個女, 直至校方交番個女畀我, 我至可以響校園參觀呢?!

謝謝解答! :)

原帖由 winny 於 08-10-24 23:43 發表
Hi,

Don't worry, all parents can go into the school. Only one parent can go inside the Hall, while others can still stay in the campus.

BBR:
我個女而家讀緊宣小.

十月媽咪:
要響禮堂等個女, 直至校方交番個女畀你, 至可以響校園參觀呢.你可以慢慢參覌無限時間.

唔該晒你呀!

oh, 如果係咁, 咁即係我要叫我佬響校園參觀住先, 我就接埋個女, 之後 再join我佬一齊睇喇, 唔該晒你呀, 而家明白晒喇!

原帖由 寶貝女 於 08-10-25 00:04 發表
十月媽咪:
要響禮堂等個女, 直至校方交番個女畀你, 至可以響校園參觀呢.你可以慢慢參覌無限時間.

寶貝女,

你個女好醒呀!我心儀宣小,請問你記唔記得考什麼? 謝謝!

原帖由 寶貝女 於 08-10-25 00:00 發表
BBR:
我個女而家讀緊宣小.

hi all, just came back from the interview, very quick, only about 10 min.  Some simple question in chinese. and ask what is your name in english.  also, some mathematics calculations.  I hope this helps.  Good luck.

原帖由 KaWaimama 於 08-10-25 10:43 發表
hi all, just came back from the interview, very quick, only about 10 min.  Some simple question in chinese. and ask what is your name in english.  also, some mathematics calculations.  I hope this hel ...

So do I.
My girl came out to the hall just 12 mins after she left the hall.
Some questions in both Eng & Chi, and 1 math calculation.

other than simple questions and calculation, my child was asked to recognised some chinese wordings. She said she failed to read some. :|

Hi寶貝女

I hope so. 我囡囡in完啦, 話有d識有d悟識,我以平常心面對啦. 請問宣小難in嗎? 可吾可以講你小女讀邊間幼稚園?另宣小課裎深嗎&多homework嗎?

原帖由 寶貝女 於 08-10-24 22:40 發表
KwanKwanMammy:
加油呀!我於宣小交表個主題見到你,知道你兩間都有報.祝你兩個都考到.我舊年都係兩間都有報,但係就考到宣小考唔到九龍塘小学.

我個女今日in左都有20分鐘,佢話好多都識,佢重自己講左個故事比老師聽(差不多4分鐘英文故事),老師話佢好叻喎

Do they have 2nd interview?? Can anyone share with us? thanks

原帖由 BBR 於 08-10-25 17:08 發表
我個女今日in左都有20分鐘,佢話好多都識,佢重自己講左個故事比老師聽(差不多4分鐘英文故事),老師話佢好叻喎

好似無second interview

原帖由 Joeyjoeycheng 於 08-10-25 22:30 發表
Do they have 2nd interview?? Can anyone share with us? thanks

KwanKwanMammy & bbpoon:
我個女幼稚園讀宣道.想知宣小考D乜?請去小学一覽\宣小\ 請問宣小小一入學面試要準備什麼?我寫咗出黎喇.至於功課唔係好,多平均3,4樣.不過英文串字都幾辛苦.
‹ 上一主題|下一主題