用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 學琴學費
樓主: chingb82
go

學琴學費 [複製鏈接]

簽名被屏蔽

原帖由 ming2 於 08-10-18 19:08 發表

如果只講平貴...咁就當然係平...重係超平...因為琴行價都唔止呢個價啦...佢仲要係演奏級上門價.....不過都係個句...最緊要教得好...否則免費俾你都係冇用... ...

認同,若大家心想囝囝囡囡真的學得好,應該是著重找一個教得好的老師。
Man :-)

係,絕對同意教師質數最最重要,比你好平但教得唔好,小朋友D手指錯哂位,彈到手指變型都由佢我見好多,求其小朋友彈到就得,所以如果教師質數真係"好好"咁就價錢唔係問題,但如果教師質數普通咁價錢就係一個問題(無理由大家質數一樣但要比貴D學費,唔係話街市講價,你去學一樣野或買一樣野都會去評下價同質數至決定)
當然搵到個又平又好就最好,上門教有個好處就係你會聽到個老師教得好唔好(因為我自己都識彈琴,所以我就好留意個老師點教)之前比個女响琴行學點知教到佢D手指內曲,又唔要佢連音彈,我宜家個老師攪左好耐至教返好

學琴學費

請問你們會否問老師攞cert嚟看?唔知點様開口問...

回覆 ultraman的文章

你唔洗咁激氣,呢版係討論"學琴學費",
我都係研究吓啫!
""你囝囝學琴不是去街市買菜,不是著重於平定貴。""-----我冇諗住去街市買菜喎!
你咁樣話人好冇品!

:wave:  :wave:  :wave:

原帖由 ming2 於 08-10-18 19:08 發表

如果只講平貴...咁就當然係平...重係超平...因為琴行價都唔止呢個價啦...佢仲要係演奏級上門價.....不過都係個句...最緊要教得好...否則免費俾你都係冇用... ...

個miss係我個仔k3班主任,所似先收到咁平,教得唔錯,最緊要係佢識教兼我個仔肯乖乖聽佢教-----可能曾經係班主任的原因。:
:wave:  :wave:  :wave:

280...俾我就唔會收你個孩子做學生。六年前我仲教緊琴時,我只有兩個價﹕5級以下500蚊一個鐘,6級或以上就900蚊一個鐘。我唔會上門,只會你上我門,咁多學生我點記得邊個學幾多級?最怕就係計數同埋找錢。嫌我貴就唔好跟我,that's all.

咁當然,我要有學歷和信譽才可以。

所以,其實最重要的,是要視乎你的老師是否值得這個價錢。你不妨留在家中,留心一下這個老師教得如何。教得好的話就留住個老師,教得唔好的話,換個一個。

最緊要係老師同小朋友夾唔夾,老師質素如何同埋你想小朋友學琴的目的,如果小朋友無興趣你比更好的老師佢都無用,如果老師係好小朋友又鍾意彈琴咁幾錢學費都無所謂

原帖由 mingmanchan 於 08-10-20 11:04 發表
你唔洗咁激氣,呢版係討論"學琴學費",
我都係研究吓啫!
""你囝囝學琴不是去街市買菜,不是著重於平定貴。""-----我冇諗住去街市買菜喎!
你咁樣話人好冇品! ...

我只是道出你的想法不對吧,亦沒有什麼勞氣;若連一個簡單比喻也覺得”冇品”,我亦不多說了。

原帖由 BBR 於 08-10-21 10:38 發表
最緊要係老師同小朋友夾唔夾,老師質素如何同埋你想小朋友學琴的目的,如果小朋友無興趣你比更好的老師佢都無用,如果老師係好小朋友又鍾意彈琴咁幾錢學費都無所謂 ...

認同,沒有興趣,就算多平的學費也沒有意思。

我的囝囝現在的鋼琴老師一來跟我的囝囝很"夾",二來亦帶起他的音樂興趣,亦因此令我更覺得老師的質數的重要。

原帖由 Heidi媽 於 08-10-16 15:22 發表
以我所知, 好的老師只有你上老師門學的! 一個好有經驗和學歷的老師, 邊度咁得閑同你四圍走呀 !

認同,咁多年,見到好多教琴老師,好老師真係唔會同你週圍行

原帖由 Heidi媽 於 08-10-22 07:55 發表
我唔可以講話平野冇好野, 因為一定有例外的. 但一個有相當學歷, 教學經驗, 有口裨的老師, 收費高係無可口非的, 至於值唔值是好個人的睇法! 學每樣東西都冇公價呢樣野!

...

認同,好的老師甚少有時間上門,當然,有些是會有例外。不過,無論怎樣,最重要還是老師的教得好。

For Grade 2 is HKD 1000.00 45 min
For Grade 1 is HKD 880.00-45min

種之一句講哂,世事無絕對, "平野未必一定唔好,貴野未必一定好,好老師都會有走黎走去,走黎走去未必一定唔好, 興趣既野學費無定價,值唔值自己最清楚
之前我都比個女上英文班,千幾一個月(出面最多6,7百)諗住貴野一定好,點知.......中蕉:;pppp: ,又比佢學跳舞交左一年學費萬幾(已經discount左)每次跳半個鍾,出面好多又係唔駛咁貴,點知又中蕉 ,所以平未必唔好,貴未必好,質素最重要

原帖由 BBR 於 08-10-22 13:37 發表
種之一句講哂,世事無絕對, "平野未必一定唔好,貴野未必一定好,好老師都會有走黎走去,走黎走去未必一定唔好, 興趣既野學費無定價,值唔值自己最清楚
之前我都比個女上英文班,千幾一個月(出面最多6,7百)諗住貴野一定好, ...

不過俾我我會想上去老師半山家上堂,佢個琴一定靚過自己個個先啦。
仲可以好似做更上一層樓主持咁。

我上過一次咁大把,真係更上一層樓,成四千幾呎(兩間打通),個女响到彈琴,我坐响到唔知做咩,個三角琴好大 間屋好大........我好細 ,D有錢人响到搵野過日晨,佢有車佢去我屋企好過,次次上去3百蚊的士來回唔化算

原帖由 hunghungb 於 08-10-22 17:39 發表

不過俾我我會想上去老師半山家上堂,佢個琴一定靚過自己個個先啦。
仲可以好似做更上一層樓主持咁。

原帖由 petunia 於 08-10-21 10:05 發表
280...俾我就唔會收你個孩子做學生。六年前我仲教緊琴時,我只有兩個價﹕5級以下500蚊一個鐘,6級或以上就900蚊一個鐘。我唔會上門,只會你上我門,咁多學生我點記得邊個學幾多級?最怕就係計數同埋找錢。嫌我貴就唔好跟我,that's ...

Petunia:

請問你既Quali係咩?? 可以學費咁貴!!

每個人的要求都唔同,若果為咗考下級,對升小學、中學有幫助的話就容易啦,是但平平地系琴行好街好揾個老師都無所謂。反過來,若希望認認真真學音樂, 我系話音樂,不是單單學樂器的話,盡自己的能力,培養個小朋友啦!

原帖由 小伊 於 08-10-24 01:04 發表
每個人的要求都唔同,若果為咗考下級,對升小學、中學有幫助的話就容易啦,是但平平地系琴行好街好揾個老師都無所謂。反過來,若希望認認真真學音樂, 我系話音樂,不是單單學樂器的話,盡自己的能力,培養個小朋友啦! ...

而家D老師良秀不齊, 最緊要係靠口碑, 貪平不停咁換老師, 拖得2,3年都仲係得1級既水平, 嘥時間又學唔到野, 而家好多老師教到4,5級就唔教, 大家要小心............
‹ 上一主題|下一主題