用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 學琴學費
go

學琴學費 [複製鏈接]

未考試,未有級數,老師上門教45分鐘,$220. 是否很貴?
請給點意見.謝謝!
   0    0    0    0

睇下個老師係咩級數囉, 如果 8 級就貴

回覆 # 的文章

老師只得8級,其實我個小朋友一路跟呢個老師係琴行學,已經學左年半左右,老師唔喺琴行教,見佢教得唔錯,所以咪問佢上唔上門教囖,但價錢就$220/45min
我仲心大心細,如果轉老師,唔知同個小朋友夾唔夾.請問知唔知市價大約幾多錢?

其實有沒有需要學45min呢?

貴,你同佢講下價,我個女上門個老師演奏級,45min都係4堂$700,其實我覺得半個鍾又唔係好夠,因為好多時老師要解釋點彈,又要聽返之前的歌,又要睇下功課,已經攪左15分鐘,所以45mins就剛好
之前我個女個老師重平,30mins $110堂,老師8級,不過我覺得唔係教得咁好所以換人

原帖由 chingb82 於 08-10-14 12:11 發表
未考試,未有級數,老師上門教45分鐘,$220. 是否很貴?
請給點意見.謝謝!

原帖由 BBR 於 08-10-15 19:40 發表
貴,你同佢講下價,我個女上門個老師演奏級,45min都係4堂$700,其實我覺得半個鍾又唔係好夠,因為好多時老師要解釋點彈,又要聽返之前的歌,又要睇下功課,已經攪左15分鐘,所以45mins就剛好
之前我個女個老師重平,30mins $1 ...

其實我都未confirm個老師,唔知你個女個老師收唔收學生呢?個老師好唔好呢?老師是否一路KEEP住教樂理呢?因我CHECK番我個小朋友個老師對上一次教佢樂理係8月.
可否pm 琴老師的info給我呢?
謝謝!

原帖由 chingb82 於 08-10-14 14:48 發表
老師只得8級,其實我個小朋友一路跟呢個老師係琴行學,已經學左年半左右,老師唔喺琴行教,見佢教得唔錯,所以咪問佢上唔上門教囖,但價錢就$220/45min
我仲心大心細,如果轉老師,唔知同個小朋友夾唔夾.請問知唔知市價大約幾多錢? ...

太貴了!!!!!!!

出去找老師可能平 d , 45 mins 約 $180 一堂

佢full哂,我之前有朋友想學佢都話唔教,佢真係教得好好,樂理堂堂都有教,連小朋友彈琴D手拍係點放都要好正統(因為好多小朋友會瞓手指而好多老師都唔理)

原帖由 chingb82 於 08-10-15 19:23 發表

其實我都未confirm個老師,唔知你個女個老師收唔收學生呢?個老師好唔好呢?老師是否一路KEEP住教樂理呢?因我CHECK番我個小朋友個老師對上一次教佢樂理係8月.
可否pm 琴老師的info給我呢?
謝謝! ...

出去學180堂就貴左D,上門差不多

原帖由 chamywong 於 08-10-15 21:38 發表

太貴了!!!!!!!

出去找老師可能平 d , 45 mins 約 $180 一堂

其實無話市價唔市價既, 我仔仔以前跟過一位老師, 老師8級, $150/45mins上門, 但之後發覺好唔掂, 我都聽到老師彈錯, 問他好多野都唔知. 之後跟左而家個老師, 係上老師屋企, 老師考左好多張演奏級, 仲係讀music既, 而家仔仔學5級, 學費要$250/45mins, 不過我覺得都好值得. 一分錢一分貨, 我寧願俾小朋友學得好d, 好過拜錯師.

如果經驗"搭救"又夾得嚟,都價錢合理...

我也是找有演奏級的老師 也是讀music的
好有經驗個種 都係收$220, 上老師家
咁係咪算平?

一堂$220? 貴喎,我4堂上門$700,45mins, 個老師重成日過鍾,平均上成個鍾

原帖由 cookiemom 於 08-10-16 09:34 發表
我也是找有演奏級的老師 也是讀music的
好有經驗個種 都係收$220, 上老師家
咁係咪算平?

有music background 個d又唔同just 演奏級
反而只是有演奏級個d有時同grade 8 差不多
anyway, 個個case 都唔同

原帖由 BBR 於 08-10-16 10:46 發表
一堂$220? 貴喎,我4堂上門$700,45mins, 個老師重成日過鍾,平均上成個鍾

我個老師係响外國讀完音樂返黎,不過少奶奶無野做,但好鍾意音樂,好多樂器都識,平時1至5教琴(揸架Benz去教琴 ),教左9年琴,都係為興趣,所以好多人搵佢佢都未必有時間教,都係我細妹同佢熟所以至肯教
我鐘意佢有愛心同耐性,佢教D野好正統,又會細心同我個女講解功課,所以我成日都好驚佢會突然唔教,咁我都唔知去邊到搵個咁好老師,因為我之前都轉左2個,好老師好難搵

原帖由 cookiemom 於 08-10-16 12:08 發表
有music background 個d又唔同just 演奏級
反而只是有演奏級個d有時同grade 8 差不多
anyway, 個個case 都唔同

我個老師住半山,不過佢都有學生上門,但我真係唔方便去咁遠,所以老師每星期三會出去一日教其他上唔到佢屋企的學生,其他1,2,4,5就學生上佢屋企,其實佢只為興趣,佢本身好鐘意小朋友同音樂(佢自己揸住架周圍去教人,D有錢人諗野我地唔會明,我都問過佢點解唔開shop,佢話鐘意宜家咁,自由D,而佢老公又支持佢,佢根本唔係為錢,主要打發時間,而佢對音樂有興趣正好遇工作於娛樂),其實無話好老師就一定唔上門,每一樣野都有例外,我自己就真係覺得好彩搵到個好老師

我仔個miss上我家教,
miss演奏級,
$650四堂//四級45mins,
請問算平定貴?
:wave:  :wave:  :wave:

原帖由 BBR 於 08-10-16 10:46 發表

學琴不在乎那少少的貴與平,最重要的是那老師好,跟八級及演奏級所學的我不知道會否有分別,不過若那老師教得好,已經足夠;再者,我相信學琴不會有絕對公價。
Man :-)

原帖由 mingmanchan 於 08-10-18 11:22 發表
我仔個miss上我家教,
miss演奏級,
$650四堂//四級45mins,
請問算平定貴?

你囝囝學琴不是去街市買菜,不是著重於平定貴。
Man :-)
‹ 上一主題|下一主題