用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請問: 有沒有德貞小學的家長們或朋友仔可以幫我? ...
go

請問: 有沒有德貞小學的家長們或朋友仔可以幫我? [複製鏈接]

小兒現正讀高班, 出年升讀小一, 現想問一問德貞小學相關資料, 請各位媽咪/爸爸 or 小朋友可以報料嗎? 萬分感謝!

真的是英文私小嗎?
上堂及書本真的用英語授課?
其他學科又是否用普通話授課?
有沒有外籍老師?
程度是否讀高一級?
升中派位理想嗎?
一般男仔派往那間中學?

我已睇過网站, 但仍想詢問家長及學生意見!!
   0    0    0    0

原帖由 羊咩囝 於 08-10-14 09:28 發表
小兒現正讀高班, 出年升讀小一, 現想問一問德貞小學相關資料, 請各位媽咪/爸爸 or 小朋友可以報料嗎? 萬分感謝!

真的是英文私小嗎?
有沒有外籍老師?
程度 ...

我都很想知 及 囝囝己交留位費添。

原帖由 ELING 於 08-10-14 11:08 發表

我都很想知 及 囝囝己交留位費添。

有無打算讓仔仔入讀?
ELING你有什麼想法呀?

我自己來講一半一半, 因為對此校掌握不足, 而且學校升中個數又未見特出, 唉! 還猶豫!

原帖由 羊咩囝 於 08-10-14 11:37 發表

有無打算讓仔仔入讀?
ELING你有什麼想法呀?

我自己來講一半一半, 因為對此校掌握不足, 而且學校升中個數又未見特出, 唉! 還猶豫!

HI 羊咩囝

除非小一派到第一志願學校,
否則都會入讀,
我連小一函接班費用都交埋,
因頗欣賞德貞理念及教法,
有愛心關懷 加埋傳統教學,
八成都入讀。
咁你點睇?......

我自己來說好鐘意佢小班教學, 如能做到英+普教學就更加可貴! 唔知點解外界對此校評價好壞參半!

老公擔心就係德貞派位, 佢話以德貞既BRANDING驚佢唔入流, 派位差! 因為德貞女子係中文中學, 而且又唔關男仔事!

不過都會交留位費, 跌入安全網先, 入唔入讀都會睇返中央派位理唔理想, 同有無其他私小有OFFER.

但我不認同德貞中學的數學

我有補習過五個德貞中學的學生, 發覺她們的數學底子都不好.

小學是整個學習的根基, 如果小學沒有弄好, 中學需要花很多時間才可以弄正回來. 因為壞習慣而成, 很難改變

所以你們覺得德貞小學的學習怎樣?

讀得好的學生都不用去補習,可能好多好的學生不過無去補習。

是否女仔多數都會數學能力較弱少少我就不知道了。

感覺上德貞中學的學生算是純樸,始終是天主教學校會較嚴卦!?
一切皆隨緣,萬般自在不用愁。

本人係德貞中學畢業生, 路過此topic 想加一點意見我冇意抹黑德貞,唔啱聽可以不理. 現時的德貞中學完全唔得, 非必要都唔好讀. 而小學就還可以. 因近年轉為英文私小程度同校風都ok, 小朋友未達標亦會建意你退學, 但有傳老師流量較大可能會影响小朋友學習.以我本人覺得德貞小學只會係大後備, 德雅 & 崇真比人感覺辦得成功過佢好多, 以大家都要學費双比我會選佢地.

comment of Tack Ching Primary School

Re Tack Ching Primary school. It is really good comment from all of my friends. Grade 2 and Grade 3. They are all very satisfy. Because my friends 's kid studies in Government school and found that English and Mandarin standard were not goods That's why they changed the School to Tack Ching. Because they are really small class teaching, so that the kids can catch up easily.

Pls note that  like St. Francies ( located in Shep Kei Mei)
. This is a English school too. But the class size:
1: 40  student or 1: 42 stundent. Compared with Tak Ching Primary school, the class is really big.So it will  not really benefit the student for such a big class.

From my friend's information,
In Grade 3,  there is total 52 students in Tak Ching this year.
But school arranged  3 classes  for Grade 3 instead of 2 classes. That mean:  Class size: 1 to 18 only.  ( not 1: 25) It is very good. So you can see school management wants small size class teaching to ensure the quality of teaching.

Small class teaching   1: 20 max
Math's:English not Chinese,
Science  : English
English subject: they will teach one grade higher. for example. Grade 1, they will use Grade 2 English book.  Grade 2, they use Grade 3 English book
Chinese:  using Mandarin to teach
Social studies: using Mandarin to teach

So the student can enter and adopt  the English Secondary school.

原帖由 joetsang 於 08-10-16 11:42 發表
本人係德貞中學畢業生, 路過此topic 想加一點意見我冇意抹黑德貞,唔啱聽可以不理. 現時的德貞中學完全唔得, 非必要都唔好讀. 而小學就還可以. 因近年轉為英文私小程度同校風都ok, 小朋友未達標亦會建意你退學, 但有 ...

當然成績好不用補習, 但當你補習時, 真的會feel 到她們的sense. 她們已經是中四了, 但做六年級的百分比都有問題, 你可以點教?

由小學課程教起? 我有時間, 她們都沒有興趣, 她們會覺得追不上exsiting 的功課, 但個底實在太弱.

所以有此感覺

原帖由 janet2007 於 08-10-16 22:12 發表
Re Tack Ching Primary school. It is really good comment from all of my friends. Grade 2 and Grade 3. They are all very satisfy. Because my friends 's kid studies in Government school and found that En ...

睇完 janet2007,我成個人放心晒,
希望無擇錯。

原帖由 羊咩囝 於 08-10-14 09:28 發表

真的是英文私小嗎?
有沒有外籍老師?
程度 ...

小兒就讀德貞小學四年級, 在班中是細仔,成績ok, 數學及英文能力較強。

在這回答以上問題:
1.是中英私小。
2.上堂及書本真的用英語及普通話授課。
3.有外籍老師、外國回港老師及說普通話(北京腔調)的老師。
4.程度比津小讀高一級, 但在高年級較為明顯。
5.聽聞升中派位理想。

原帖由 carmenwan11 於 08-10-16 23:10 發表
當然成績好不用補習, 但當你補習時, 真的會feel 到她們的sense. 她們已經是中四了, 但做六年級的百分比都有問題, 你可以點教?

由小學課程教起? 我有時間, 她們都沒有興趣, 她們會覺得追不上exsiting 的功課, 但個 ...

她們是否由德貞小學升學到德貞中學的???我仔仔數學不用補習,三年級下學期僥倖得滿分。(不過我仔仔對數學有興趣, 男孩比較好), 因為小班教學, 老師多愛心。

感謝你們宝貴的意見! 謝謝各位!

各位,

小女都己交留位費, 返緊英文預備班.  她好開心, 老師好有愛心和有禮.  近年升中派位成績都很好.

我好同意 JANET2007 對德貞小學的評價.  我本人好欣賞校長教學理念和副校及老師愛心.
‹ 上一主題|下一主題