用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 英華小學 2009小一
go

2009小一 [複製鏈接]

今年好奇怪, 都係千幾張form,但係forum好似很少人問或交流interview情況心得, 上年同期大家比較open分享, 今年..呢班家長好似收收埋埋, 怕洩底.
   1    0    0    0

希望我地在學家長唔好有呢種風氣就好喇!我最怕咁!
更甚者互相猜疑講是講非就更衰!
其實,世界咁大,冇話邊個可以叻晒,
互相砥礪先可以一齊進步嘛。

原帖由 pppp41 於 08-10-13 16:56 發表
今年好奇怪, 都係千幾張form,但係forum好似很少人問或交流interview情況心得, 上年同期大家比較open分享, 今年..呢班家長好似收收埋埋, 怕洩底.

醒目開學勳章

hmm...唔係唔想講, 相反係好想搵人分享o下o忝! 但當大部份人都報憂(呢種心情我好明白, 亦身同感受), 再加上開始有d負面回應o既時候, 真係唔敢再講咁多. 依排心情已經好緊張, 再冇啦啦俾人插就唔好啦~~~ 我都有睇番上年有關yw interview 個post, 氣氛好好, 雖然有零星o既負面言論, 但大部份家長都係正面o既, 真係好

呢個情況正常喎...
上年都有咁既情況,有家長覺得太早講左interview內容,對自己考左既小朋友唔公平...
其實大家都緊張自己小朋友..大家都係對手.唔分享,亦唔怪得人架.

原帖由 pppp41 於 08-10-13 16:56 發表

我冇怪任何人, 純粹吹下水. 這是很多人的通病, 成日覺得自己好精,其他人好蠢. 講左人聽點樣interview就會自己洩底.....
第一,這是看輕自己小朋友
第二,是覺得林校長好蠢,會每一次都用同一問題
第三,這樣教導下一輩,驚洩底就要收收埋埋...咁小朋友將來品格會如何

依家既家長就係咁架啦,心胸狹窄冇遠見,比你打贏1844個對手咁又點?唔通以後就為我獨尊?我相信胸襟廣闊的家長孩子會更出色!

原帖由 pppp41 於 08-10-14 13:09 發表
我冇怪任何人, 純粹吹下水. 這是很多人的通病, 成日覺得自己好精,其他人好蠢. 講左人聽點樣interview就會自己洩底.....
第一,這是看輕自己小朋友
第二,是覺得林校長好蠢,會每一次都用同一問題
第三,這樣教導下一輩, 驚洩底就要收收埋埋...咁小朋友將來品格會如何...

2nd interview好似10號開始...似家一個post都見唔到....估計將來有人問明天考試範圍係mud都冇人會答.

醒目開學勳章

唉~~~ 唔好咁講啦, 唔係個個都係怕洩底而唔出聲o既, 不過試過出o左聲就俾人話show off/ 唔理別人感受 etc, 咁你話想講o個d仲敢唔敢開口o勒~~~

我星期五去 in o勒, 不如咁, 我in完之後開個post, 如果有人用以上o既理由插我你地就幫o下口好唔好呢?

ps. 其實有一個 yw final round o既 post o家, 不過除o左 pppp41 reply 過之外就冇有經驗人士回覆o勒~~~

呢樣真呀,有時唔係你介唔介意分享咁簡單。本來想大家分享,最弊唔係個個都咁諗,攪到別人唔開心就變成好心做壞事。

就算自己唔介意比人鬧(其實比人網上鬧都冇乜實際損失,睇得開就冇事),正所謂講者無心,聽者有意,無謂攪到好似係別人傷口灑鹽咁。

原帖由 Geni 於 08-10-14 16:57 發表
唉~~~ 唔好咁講啦, 唔係個個都係怕洩底而唔出聲o既, 不過試過出o左聲就俾人話show off/ 唔理別人感受 etc, 咁你話想講o個d仲敢唔敢開口o勒~~~

我星期五去 in o勒, 不如咁, 我in完之後開個post, 如果有人用以上o既 ...

Hi all,

唔好意思,我無考過YW,所以唔可以同大家分享

Geni,
三年前考過DBSPD,SPCC,SPP,宣道,SFA,
STACPS,如果你唔認為我知既已out,
可以話你聽喎

原帖由 Geni 於 08-10-14 00:29 發表
hmm...唔係唔想講, 相反係好想搵人分享o下o忝! 但當大部份人都報憂(呢種心情我好明白, 亦身同感受), 再加上開始有d負面回應o既時候, 真係唔敢再講咁多. 依排心情已經好緊張, 再冇啦啦俾人插就唔好啦~~~ 我都有睇番上 ...

My son's 2nd interview is on 28th Oct. Honestly.....very scare to share after seeing all the depressing comments about failing the interview.

醒目開學勳章

LV77,

你肯分享又點會覺得out呀

除o左interview o既實況, 其實我仲想知 in o左幾間學校之後大家有乜感想同總結o忝! 因為我覺得好多時in 之前o既估計同in完之後o既體會應該會唔同, 但有乜唔同就真係過來人先知道 ~~~

FM,

係啦, 就係大家都好失望o既時候仲報喜好似好不近人情, 因為我之前都俾2間學校reject過, 好明白大家o既心情, 甚至開始懷疑自己一直以來o既信念(幼稚園唔駛讀名校, 唔駛參加面試班, 唔駛帶個仔去參加公開試/比賽....) 到今次入到final interview, 真係開心到不得了(yw係我o既first choice), 雖然唔係一定會被取錄, 但最少我都可以回復信心, 再接再厲. 呢d心情我一直都好想分享, 但搵唔到機會....

如果你唔介意o既, 我地就o係度傾o下啦

FM, Geni....加油...祝你們interview成功.

如果唔係想攞料, 未interview之前就唔會上這forum看post, 但interview之後見有人講interview既情況就話唔fair, 根本就係矛盾同自私.
分享, 就係give and take, 個個只想take而唔想give, 點會有進步.

Dear all,

My son has completed the 2nd round interview.  Just a friendly talk between the Principal LAM and the family (including child and parents).  I am  nervous so I think I did it bad.  But I know that both of my son and us have tried our best.

God bless all of you and wish our sons can be classmates in coming year.  ^ ^

Don't feel bad la! I recall some parent’s comment that Principal Lam look for is politeness and supportiveness of the parents and not correct answers.

Don’t get me wrong, I understand the disappointment of those can not get in the 2nd interview but honestly the pressure on those kids that get the 2nd interview chance is huge.

Good Luck to all!

醒目開學勳章

仔仔有時會同我講:
小息時我會將自己的小食與其他同學分享,
但有些同學取了食物後,卻不願意與我分享!

我同仔仔講:
媽媽好高興你學懂/也願意與人分享,
要明白,這可是你甘心情願-將自己所有的與人分享,
可不能就因而期望別人也跟你一樣的分享啊.
況且分享時你已享受箇中樂趣,既有得著,何必介懷呢!

這樣教孩子...可能有些人會說”真笨”
但能學懂接受與包容,恬達一點,
無需太計較得失,生活自有樂趣!

共勉之!

kllp,
有冇扮晒gentle-lady呀
個小朋友有冇四圍走定係扮乖

^^祝你成功

Geni,

俾d時間我,我要寫返個”小一辛酸史”俾你

原帖由 Geni 於 08-10-14 22:20 發表
LV77,

你肯分享又點會覺得out呀

除o左interview o既實況, 其實我仲想知 in o左幾間學校之後大家有乜感想同總結o忝! 因為我覺得好多時in 之前o既估計同in完之後o既體會應該會唔同, 但有乜唔同就真係過 ...

KLLP,

你仲有個細仔呀 祝成功

原帖由 KLLP 於 08-10-15 09:52 發表
Dear all,

My son has completed the 2nd round interview.  Just a friendly talk between the Principal LAM and the family (including child and parents).  I am  nervous so I think I did it bad.  But I kn ...

ppp41,

Thanks for your blessing.

Except appropriate dressing,  We did tell our real thinking to the principal.   

To be honest, every school got its pros and cons.  But we truly love this school and want to put our child in the school.   

From my experience, most of YW parents are very friendly and helpful.  They seldom replied to this forum may be just don't want to have quarrel.

I hope your son enjoy his life at YW family.

^ ^
原帖由 pppp41 於 08-10-15 15:50 發表
kllp,
有冇扮晒gentle-lady呀
個小朋友有冇四圍走定係扮乖

^^祝你成功

‹ 上一主題|下一主題