用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 Delete
go

Delete

40校網, 荔枝角天主教小學, 開平小學, 瑪利諾神父教會小學, 聖安烈德小學
邊間好呢? 有無人讀過, 可否意見? 謝

個人認為瑪利諾神父教會小學最好,但好難入。

個人認為瑪小好d, 聖安德烈就頗谷 (我所見既功課好多小一已經係咁), 而且佢哋仲未係普通話教中文 (但好似09年會開始; 總結好似除了開平外, 其餘3間都多人選.

原帖由 LWY 於 08-10-13 13:57 發表
40校網, 荔枝角天主教小學, 開平小學, 瑪利諾神父教會小學, 聖安烈德小學
邊間好呢? 有無人讀過, 可否意見? 謝

Hey, how about 基福 ?

原帖由 smallmama 於 08-10-14 11:28 發表
個人認為瑪小好d, 聖安德烈就頗谷 (我所見既功課好多小一已經係咁), 而且佢哋仲未係普通話教中文 (但好似09年會開始; 總結好似除了開平外, 其餘3間都多人選.

...

Sorry, 因為唔識人係入面讀, 所以答唔到你.

原帖由 ChapmanMa 於 08-10-14 12:13 發表
Hey, how about 基福 ?

回覆 # 的文章

smc面試失落了, 最後交左表入瑪小, 可能無機會 我有15分

原帖由 LWY 於 08-10-15 00:15 發表
smc面試失落了, 最後交左表入瑪小, 可能無機會 我有15分

我去年入表瑪小, 都係15分, round 1& 2都入唔倒, 叩門都不成功, 實在實在太多人去考,僧多粥小.  我可以比一個提議你, 如果你選瑪小為第一位, 咁第二位一定要擇一間無咁熱門既學校. 但當然你都要喜歡架啦, 到叩門時入不到瑪小都去第二志願既學校叩門. 到時d學校都睇你既排位來考慮架!

回覆 # 的文章

THANK YOU
明白, 我知點樣做.